Membri ai staff-ului, lideri de tineret, lucrători de tineret, tineri voluntari și simpatizanți EuroDEMOS și Kasta Morrely din țară și străinătate au fost implicați în cadrul evenimentului ”VOI ÎNTREBAȚI. ROBERTA METSOLA RĂSPUNDE, un dialog cu președinta Parlamentului European”. Evenimentul a fost organizat de Biroul Parlamentului European în România, în parteneriat cu Opera Națională București, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Universității din București și a avut loc miercuri, 6 martie 2024 la Opera Națională București.
În cadrul evenimentului Diana Morelli, Președinte al Organizației de Tineret Kasta Morrely, a adresat doamnei Metsola o întrebare fundamentată pe realitate referitor la ce legislație are în vedere pentru a apăra vocile și drepturile tinerilor lideri de opinie de atacurile și discreditarea la care sunt supuși prin intermediul articolelor media plătite și a programelor cu boți și troli când deranjează pentru că se remarcă prin activitatea lor concretă dedicată apărării și promovării valorilor Uniunii Europene. La această întrebare doamna Roberta Metsola a oferit un răspuns elocvent privind ostilitatea online ajunsă la cote fără precedent ce duce la faptul că mulți tineri care doresc să urmeze o carieră publică ajung să renunțe, să zică că este prea greu. Aceasta a afirmat că motto-ul trebui să fie „Să nu renunțăm niciodată” și a făcut un apel la cei prezenți să facă același lucru. A mai adăugat faptul că, pentru a sprijini alegerile europene prin accesul la informații reale, legiuitorii trebuie să fie implicați în încheierea unor acorduri cu platformele de socializare, pentru că dacă un feed de informații este plin de dezinformare, de propaganda plină de boți, de troli, este dificil să poți trece de toate acestea. Mai mult, accesul la informație trebuie susținut în toate mediile urbane și rurale. Aceasta a subliniat faptul că „trebuie să ne asigurăm ca nici o persoană să nu simtă că nu e în siguranță în 2024 în Uniunea noastră Europeană!”.
Tânărul voluntar Robert Bezedică a adresat o întrebare legată de arhitectură. Menționând că în România arhitectura clădirilor istorice, monumentele sunt lăsate să se prăbușească, a întrebat dacă există vreo modalitate prin care să fie instituite mai multe legi care să ne ajute să reabilităm clădirile și în același timp să le păstrăm caracterul original, pentru a salva multe clădiri frumoase, deoarece unele clădiri nu sunt reabilitate corespunzător pentru a păstra arhitectura originală. La această întrebare doamna Roberta Metsola a menționat că “este o dezbatere care trebuie susținută la nivel național cu Ministerul Culturii, cu Comisiile de resort din Parlament, prin presiuni la nivel local.” Ce s-a reușit în unele țări a fost prin “PNRR-ul care curpinde două componente, tranziția digitială și tranziția ecologică, și cea ecologică are legătură cu performanța energetică a clădirilor și acest aspect poate fi utilizat pentru renovări; a fost folosit în multe capitale europene, Paris, Roma, unde erau necesare restaurări și categoric se pot face mai multe. Insistați, pentru că fondurile Uniunii Europene trebuie folosite și pentru înfrumusețarea culturală a orașelor!”
Reprezentanții EuroDEMOS și Kasta Morrely participanți au apreciat ca a fost un eveniment inspirațional, motivant și educativ, oferindu-le un cadru de viziune care ia în considerare nevoile generațiilor actuale și viitoare, care a contribuit la conștientizarea rolului societății civile performante în comunitatea europeană și importanța cetățeniei active respectate la cel mai înalt nivel european.
Asociația EuroDEMOS, în calitate de organizație tip umbrelă, este cea mai veche școală formatoare de lideri de opinie la nivel european, având 35 de ani de activitate în totalitate voluntară dedicată dezvoltării comunității, promovării drepturilor omului și valorilor democratice. Din anul 2007 a reușit prin proiectele sale internaționale de training să fie evaluată constant ca organizație exemplu de bune practici și poveste de succes la nivel european. Secretar General EuroDEMOS – Cătălina Aghiniței