Google

Regal umoristic la Vaslui în mijloc de toamnă

Written on:octombrie 2, 2018
Comments
Add One

Dacă-i început de Brumărel umorul se cazează la Vaslui pentru mai mult de o săptămână. O dată la doi ani, Festivalul Constantin Tănase înviorează orașul și arată că aici actul cultural este ridicat la cel mai înalt nivel.

Duminică s-a dat startul Festivalului Constantin Tănase. Primul spectacol a fost Tănasă… la el acasă, spectacol aniversar al Teatrului de Revistă Constantin Tănase București. A revenit acasă marele Tănase.

Inaintea spectacolului însă Piața Civică din Vaslui avea mireasma perioadei interbelice. Magistral amenajată prin grija organizatorilor, la ora ceaiului, adică la ora 17,00, Piața Civică a municipiului Vaslui a devenit o scenă în aer liber. Soarele de toamnă încălzea privitorii și completa parcă eforturile organizatorilor pentru ca actul cultural și umorul să fie desăvârșite. Artiști de toate genurile au întreținut atmosfera de o înaltă ținută culturală. Reportajul de față se cuvine început cu felicitări adresate organizatorilor, respectiv Primăria Vaslui, condusă de inginerul Vasile Pavăl, Consiliul Județean Vaslui condus de profesorul Dumitru Buzatu, Centrul culturii tradiționale condus de Lucian Onciu alături de celelalte instituții implicate. Vasluienii și cei aflați în trecere prin orașul marelui Tănase au simțit pentru câteva clipe aroma toamnei prin ochii societății anilor interbelici. Atunci, la fel ca și acum, erau frământări, schimbări în societate, dar parcă dezbinare ca acum n-a fost vreodată. Totuși, vasluienii din capitala umorului pentru mai bine de o săptămână parcă-s mai zâmbitori și mai liniștiți decât românii din alte zone ale țării pentru că aici se lucrează mereu, iar Vasluiul a devenit un loc unic aproape în România zilelor noastrel. Este opinia tuturor celor care au venit la Vaslui cu această ocazie. Maestrul Udrea, cel care a condus juriul festivalului a spus-o cu subiect și predicat: „Vasluiul astăzi, în realitate, nu este cel descris de presa centrală. Și o să spun o poveste din vechime care se potrivește locului și momentului. Un rege aude că în regatul său este un sculptor care face minuni. ~l cheamă și-l întreabă dacă-i adevărat. Acesta răspunde afirmativ și cere o bucată de marmură și o cameră unde să nu fie deranjat o lună. I se îndeplinesc dorințele și după o lună vine regele cu suita sa pentru a vedea ce a realizat maestrul. Sculptura este descoperită și toți cei prezenți se întrec în laude privind chipul fetei sculptate, care era de o frumusețe nemaivăzută. La toate aceste laude maestrul răspunde scurt: Sunteți niște proști cu toții. Regele se încruntă, iar slujitorii întreabă de ce spune asta. Maestrul răspunde că fata era în marmură iar el doar a îndepărtat ceea ce era de prisos”. Așa este și orașul Vaslui. Frumusețea, istoria și cultura locului puse în valoare ridică orașul cu mult peste alte zone ale țării.

Revenim la deschidere și înaintea primului spectacol, primarul Vasile Pavăl a spus câteva cuvinte despre regalului umoristic de la Vaslui: „Pentru 8 zile capitala umorului se mută la Vaslui. Vasluienii știu să guste umorul și sunt convins că acest eveniment cultural de tradiție va aduce zâmbetul pe buzele tuturor celor care vor lua parte la activitățile și spectacolele găzduite în orașul nostru. Ne dorim ca prin acest eveniment să promovăm dincolo de cuvinte imaginea acestui colț de țară și să devenim un model de urmat pe plan național și internațional”.

La deschidere a fost prezent și ministrul culturii și educației din Republica Moldova care a exprimat numai cuvinte de laudă pentru manifestarea de excepție alături de un îndemn tipic moldovenesc: „Cred că e momentul să facem mai mult și vorbele să le lăsăm ceva mai deoparte. E timpul faptelor”.

Ultimul dintre vorbitori, dar nu cel din urmă, a fost președintele Consiliului județean Vaslui, Dumitru Buzatu care a spus: „E greu să vorbești după maestrul Udrea. Atunci voi povesti o întâmplare adevărată. Când eram profesor, înainte de 1990, școala unde lucram rămăsese fără director. Unul dintre colegi a fost propus dar nu era membru de partid. Colegul nici nu prea voia să fie director. La întâlnirea pentru nominalizarea acestuia în funcția de director a fost rugat să ia cuvântul. Acesta s-a ridicat și a spus: Tovarăși…, tovarăși…, tovarăși, atât am avut de spus. Așa și eu acum”.

A urmat spectacolul Tănasă… la el acasă cu sala plină. De fapt, toate spectacolele s-au desfășurat cu sala plină. Asta arată că vasluienii apreciază cultura, apreciază umorul. Un moment important al marelui spectacol regizat de Alexandru Arșinel a fost intitulat România. Actrița care a jucat rolul României ciuntite în an centenar a spus cu tristețe că se simte abandonată de români, se simte jignită de români și toți ar trebui să se întoarcă la vechea vatră strămoșească.

Așa a început marele Festival Constantin Tănase. Din ultima zi a lunii septembrie până pe 7 octombrie vasluienii și vizitatorii au vizionat spectacole de toate genurile, expoziții de caricatură, tot ce înseamnă umor transformat în artă.

Concluzionăm reportajul de față cu o replică celebră a marelui Tănase: El tic, Eu tac, El tic, Eu tac.

Leave a Comment