Google

Proiecte de 70-80 milioane euro urmează a fi implementate la Vaslui

Written on:martie 20, 2018
Comments
Add One

Cu o viziune clară în ceea ce privește dezvoltarea municipiului Vaslui administrația locală continuă an de an să atragă fonduri europene pentru proiecte majore.

Recent a fost lansat la Vaslui proiectul privind sistemul de management al calității în Primăria Vaslui. Cu această ocazie primarul municipiului reședință de județ, ing. Vasile Pavăl a prezentat și alte investiții în cadrul programului de dezvoltare a localității, care încep anul acesta și se vor derula în următoarea perioadă. E vorba de mai multe proiecte și idei de proiecte care însumează circa 70-80 milioane euro. „Luna trecută am prezentat bugetul și o listă de investiții care au finanțare, dar mai avem și altele aflate în diverse stadii. Sunt câteva proiecte în derulare dar și altele care vor prinde contur în perioada următoare. Dacă proiectele privind infrastructura sunt importante, se văd, la fel de important este și proiectul privind sistemul de management în Primăria Vaslui”, spune primarul Vasile Pavăl.

Totodată se află în diferite proceduri mai multe proiecte cu fonduri europene pe Axa 4. Lista proiectelor este întocmită alături de documentația aferentă și e înaintată autorităților desemnate cu verificarea. E vorba de proiectele privind extinderea rutelor de troleu pentru transportul de călători, achiziționarea de trolee, amenajarea depoului, reconfigurarea circulației, reconversia unui teren, e vorba aici de fostele sere, asigurarea de utilități la unele obiective sociale, extinderea infrastructurii școlare prin construcția unei creșe, a unei grădinițe și reabilitarea Liceului Ion Mincu. „Toate aceste proiecte sunt la autoritatea națională de monitorizare și sper ca-n 2019 să se lucreze din plin la ele. Până atunci urmează să se parcurgă toți pașii necesari”, mai spune primarul municipiului Vaslui.

Un proiect important este cel privind reabilitarea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare în municipiul Vaslui. „Cu acest proiect cred că ar fi trebuit să încep. Este important mai ales că s-a ajuns la rețele ceea ce ne interesează cel mai mult. Se va lucra intens în următoarea perioadă în cadrul acestui proiect. Ca idei de proiecte și așteptări mai avem. Sunt în pregătire și unele proiecte transfrontaliere, unul este cu orașul Cahul pe educație. Apoi  vrem să modernizăm iluminatul public pentru a putea să scădem cheltuielile cu acest serviciu. Mai sunt zone neacoperite de iluminat public, dar în același timp trebuie reduse cheltuielile cu întreținerea. În total, aceste proiecte enunțate înseamnă investiții de circa 70-80 milioane euro în municipiul Vaslui. Unele sunt vizibile, altele se vor observa în timp, dar până la aplicarea acestor proiecte mai avem de lucru cu documentația”, a spus în continuare primarul Vasile Pavăl.

Proiectul privind sistemul de management al calității la Primăria Vaslui se derulează pe o perioadă de doi ani și înseamnă o creștere calitativă și cantitativă a serviciilor pe care administrația locală le acordă cetățenilor. „Funcționarul public este privit altcumva de societate. Eu vreau să crească nivelul calitativ al activității fiecărui funcționar public, pentru că a fi funcționar public înseamnă un jurământ. Fiecare funcționar să-și îndeplinească sarcinile și calitativ pentru că numai așa putem vorbi de o administrație eficientă în interesul cetățeanului”, a spus mai departe primarul Pavăl.

Oricine vine acum în Vaslui vede o creștere importantă a orașului. De fapt e singurul oraș din județ care a „cules” cam tot ce s-a putut de la Uniunea Europeană. În timp ce alte orașe ale județului așteaptă vreo minune, la Vaslui chiar se lucrează. Se vede clar saltul înregistrat în ultimii ani mai ales pe baza traficului rutier care a explodat. Acesta e doar un parametru însă o analiză amănunțită ar putea să arate că Vasluiul este cel mai dezvoltat oraș din Moldova în comparație cu orașe de aceeași mărime. Mai sunt și nemulțumiri chiar la nivelul administrației publice locale. E vorba în special de unele obiective care nu-s ale municipalității și nici nu sunt date până acum orașului pentru a putea fi puse în valoare. Vorbim aici de fosta unitate militară, de Sala sporturilor în care plouă când plouă și afară sau Palatul Mavrocordat, monument istoric, în care funcționează Palatul copiilor. Mai sunt probleme cu râurile care trec prin Vaslui. Clădirile de care aminteam anterior aparțin de unele ministere, iar cursurile de apă sunt ale Apelor Române. E o întreagă filozofie să pui în valoare niște obiective care aparțin de fapt comunității, dar prin legi aberante sunt în proprietatea unor alte instituții ale statului. Ministerul Sportului nu cedează comunității Sala sporturilor, Ministerul Apărării lasă în paragină fosta unitate militară și n-o dă comunității, iar lista cu asemenea aberații e destul de lungă. Concluzionând se poate spune că Vasluiul este pe un loc fruntaș la cheltuirea fondurilor europene în scopul dezvoltării localității, iar meritul este al administrației locale care-i condusă bine de inginerul constructor Vasile Pavăl. (B. A.)

Leave a Comment