Proiectul european yoUrb4n Europe este implementat în consorțiul de parteneri format din organizațiile Europejska Fundacja Rozwoju Człowieka din Polonia în calitate de coordonator și partenerii Asociația Kasta Morrely din România, Youth for equality din Slovacia și Arciragazzi Portici „Utopia Attanasio” din Italia. Proiectul este cofinanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

Unul dintre rezultatele principale ale proiectului constă în crearea de video-uri 3D de revitalizare culturală a 20 de clădiri din Iași (România), Lodz (Polonia), Portici (Italia) și Trnava (Slovacia) și cartea lucrătorilor de tineret cu activități de tineret adaptate locațiilor culturale selectate.

Iașul este unul dintre orașele implicate în cadrul proiectului prin specificul său recunoscut ca centru cultural reprezentativ. Orașul, care poate fi considerat un muzeu în aer liber, se bucură de locuri istorice relevante și cu o capacitate ridicată în a deveni surse de dinamism și participare urbană. Mai mult, activitatea de tineret are premise de dezvoltare, prin specificul educațional al orașului. În acest context, revitalizarea urbană și participarea activă a tinerilor se pot îmbina într-un proces de valorificare a unor spații urbane care să inspire și să susțină valorile sociale în procesul de revitalizare urbană.

Locațiile selectate din Iași cuprind:

Sala Piața Unirii: spațiu privat situat la parterul unui bloc de locuințe din centrul orașului Iași. Cândva, în această locație, a fost un centru medical, dar apoi a rămas în ruină, fiind reconstruită ulterior de un proprietar privat. Spațiul este integrat în strategia pe termen lung a Asociației Kasta Morrely de dezvoltare a activităților dedicate artelor, culturii, sportului, educației non-formale și activității de tineret.

Casa Bogonos Buicliu: Casa a fost construită în anii 1890 de către pictorul peisagist Theodor Buicliu și a găzduit Biblioteca Județeană”Gh. Asachi”. În prezent, Casa Bogonos Buicliu este administrată de Ateneul Național din Iași. Acest monument ne-a atras atenția prin semnificația sa istorică, culturală și educațională.  

Cuza Vodă 46: Clădirea este situată pe strada istorică Cuza Vodă din Iași, în zona centrală a orașului. Zona adiacentă străzii Cuza-Vodă a fost dominată de proprietățile și palatele marii aristocrații din Iași, caracterizate de stilul arhitectural art nouveau. Locația clădirii este ușor accesibilă din toate cartierele Iașului. Strada s-a bucurat de un interes crescut în rândul comercianților încă de la începutul secolului al XIX-lei prin numeroase magazine de încălțăminte și îmbrăcăminte, croitorii, anticariate etc., iar acest spirit se păstrează și astăzi. În prezent, spațiul este administrat de Ateneul Național din Iași.

Cuza Vodă 48: Clădirea este de asemenea situată pe strada istorică Cuza Vodă din Iași, în zona centrală a orașului. La început, majoritatea clădirilor de pe strada Cuza Vodă aveau un singur etaj și îndeplineau un dublu rol, cu spații comerciale la parter, iar la etaj locuințe pentru comercianți. Altele sunt case nobiliare sau case care dețineau diferite funcții administrative. În prezent, spațiul este administrat de Ateneul Național din Iași.

Cinema Tineretului: este situat în centrul orașului pe strada Lăpușneanu, clădirea a fost construită pe locul unei crame numite „Eldorado” la începutul secolului XX. La începutul secolului al XX-lea, Berăria „Bragadiru” a fost un loc de întâlnire pentru lumea aristocrată din Iași, scriitori și artiști, fiind animată de diverse orchestre și soliști. Ulterior  a funcționat ca cinematograf pentru tineret fiind abandonat după căderea regimului comunist. În prezent, spațiul este administrat de Ateneul Național din Iași.

În cadrul proiectului, lucrători de tineret Kasta Morrely au dezvoltat un plan de activități de tineret, de implicare și dezvoltare a competențelor tinerilor prin activități creative de valorificare a patrimoniului cultural local adaptat locațiilor selectate.

Planul cuprinde activități de educație non formală cu specific cultural de stimulare a cetățeniei active și incluziunii sociale, precum  Open Art Mic, Impact social prin SPORT și DANS, Modele de urmat din Iași – element motivațional pentru tineri, Evenimente istorice și personalități care au schimbat lumea, Modele de putere și viziune pentru tineri, Stil artistic de modă contemporan, Muzică și empatie, Hub creativ digital, Mobilă urbană artistică, Istoria modei exprimată prin videomapping, Regine la modă, Momente artistice de teatru de modă, Artă prin facepainting.

Locațiile culturale și planul de activități beneficiază de promovare la nivel european pentru a disemina importanța catalizării domeniului cultural-artistic și activitatea de tineret cu reabilitarea spațiilor urbane abandonate pentru stimularea mijloacelor alternative de participare, abordărilor creative și a colaborărilor intersectoriale. Asociația Kasta Morrely invită pe cei care vor să fie informați la zi despre programele sale coordonate de experți multicalificați să-i urmărească paginile de pe rețelele de socializare.