Din anul 2017, prof. Gheorghe Alupoaei este Cetățean de onoare al Municipiului Vaslui.

Pe 18 martie 2024, la celebrarea a 80 de ani, vârsta deplinei maturități și împliniri profesionale, l-am surprins cu o invitație la Centrul Municipal de Informare și Promovare Turistică unde viceprimarul Lucian Braniste, colegii de la Biroul Activități Culturale, prieteni apropiați ai profesorului Gheorghe Alupoaei și reprezentanți ai Vaslui Capitala Tineretului din România 2025 i-au urat „La mulți ani!”, sănătate și putere de muncă.

Modest și echilibrat, distinsul profesor și-a declarat cu sinceritate pasiunea față de artă și dragostea față de orașul de adopție, concomitent cu dorința de a continua să creeze și să ne dăruiască, neobosit, fragmente din „momentul unic al creației” domniei sale cu fiecare operă nou zămislită.

La final, generos cu timpul său, domnul profesor Gheorghe Alupoaei a semnat Cartea de Onoare a Municipiului Vaslui.

S-a născut la 18 martie 1944, în Zamostea, judeţul Suceava. Îşi începe studiile primare în judeţul Botoşani, urmează Liceul de arte plastice din Iaşi, iar în perioada 1963-1966 Facultatea de arte plastice cu profil pedagogic de pe lângă Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, specializarea Grafică şi sculptură.

Cei care i-au descoperit talentul de desenator, la o vârstă foarte fragedă, au fost părinţii, însă marea pasiune pentru sculptură prinde viaţă în timpul liceului.

Debutul carierei de profesor va fi la Bârlad, unde funcţionează la mai multe şcoli.

Se dedică muncii de creaţie, realizează portrete de expresie şi compoziţionale (căci „portretul are posibilitatea de a reda trăirile interioare ale unui personaj”), participă la numeroase expoziţii locale şi republicane.

În 1971 a realizat busturile lui Gheorghe Roşca Codreanu (amplasat în faţa liceului cu acelaşi nume) şi al lui Emil Gârleanu (în ghips alb, plasat în faţa Şcolii nr. 1din Bârlad). De asemenea, este autorul mai multor sculpturi în bronz, reprezentând busturi ale lui Ştefan cel Mare, Vasile Alecsandri, Emil Racoviţă, Mihail Kogălniceanu, Mihai Eminescu, Ştefan Procopiu. În 1995 realizează Complexul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” pentru Episcopia Huşilor. Alte lucrări: medalion în bronz al academicianului Anghel Rugină (1996), busturi: Spiru Haret (în ghips, 2001), Elena Cuza (în ciment, 2006), Tudor Pamfile (în ciment alb, 2001).