Google

Prioritatea pentru comunitatea ieșeană – sănătatea tinerilor

Written on:decembrie 8, 2020
Comments
Add One

Trăim o perioadă care abundă de informații care pun un accent binevenit pe modul prin care să ne protejăm sănătatea noastră, cât și a celorlalți. Sănătatea este importantă, atât pentru fiecare persoană, cât și pentru societate, fiind, totodată, o condiție importantă a dezvoltării durabile a unei comunități. Indivizii sănătoși contribuie fundamental la bunăstarea socială.

În contextul provocărilor din anul 2020 din cauza pandemiei Coronavirus, Asociația EuroDEMOS a intensificat promovarea importanței unui stil de viață sănătos în rândul generației tinere. Educația privind stilul de viață sănătos creează premisele câștigării unor deprinderi sanogene, care ajung să fie practicate pe toată durata vieții persoanei, favorizând menținerea unei bune stări de sănătate pentru o perioadă de viață cât mai lungă.

În acest sens, EuroDEMOS a implementat începând cu 18 septembrie 2020 proiectul Sănătatea tinerilor – o prioritate pentru comunitate!, proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Iași. Prin intermediul activităților specifice ale proiectului: campanie de promovare, info-point-uri, workshop-uri, Asociația EuroDEMOS a realizat un amplu proces informativ-educativ în rândul tinerilor participanți.

Întrucât, împreună cu familia, un reper important pentru educația tinerilor îl reprezintă școala, EuroDEMOS a dezvoltat o serie de workshopuri în parteneriat cu Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” Iași și Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași.

Comportamentele privind alimentația și activitatea fizică trebuie cultivate printr-o educație bazată pe informații aplicative, cât mai de timpuriu. Tinerii care învață să consume zilnic micul dejun, să mănânce fructe și legume, să facă mișcare, să fie îngrijiți, să își prețuiască starea de sănătate, vor practica aceste deprinderi și în viața de adult și își vor educa, la rândul lor, copiii pe baza acestor principii. Un om cu o condiție bună de sănătate este mai inteligent, mai ambițios, mai plin de viață și mai încrezător în forțele proprii. În acest fel, investiția în educația pentru sănătate a tinerilor are efecte peste generații, contribuind la dezvoltarea durabilă a comunității.

Totodată, abordarea constantă a educației pentru sănătate este impusă de faptul că etapa actuală se caracterizează prin numeroase provocări socio-economice cum ar fi: părinți foarte ocupați, care petrec puțin timp în familie; părinți plecați în străinătate; tentații foarte mari legate de disponibilitatea, de aspectul, de prețul alimentelor înalt procesate și de o adevărată propagandă publicitară foarte bine realizată acestora, la care se mai adaugă și presiunea grupului. Din aceste cauze apar tot mai multe probleme de sănătate în rândul tinerilor.

Proiectul Sănătatea tinerilor – o prioritate pentru comunitate! a luat în considerare toate aceste aspecte și a pus accentul pe clarificarea unor elemente educaționale incomplete la această oră în rândul tinerilor. Date fiind aprecierile primite atât din partea tinerilor, cât și a cadrelor didactice din Iași privind utilitatea activităților proiectului, dincolo de contextul actual, Asociația EuroDEMOS își va continua misiunea de educație aplicativă prin activități non-formale având ca temă educația pentru sănătate.

Leave a Comment