Google

Prin diplomație și dialog primarul Viorel Savin a găsit calea dezvoltării comunei Crețești

Written on:decembrie 11, 2018
Comments
Add One

Pe drumul internațional Crasna-Albița se înșiră armonios câteva comune cu oamenivrednici. E o zonă însă care a fost lăsată în urmă până nu demult din cauzaunor aleși locali care-șivedeau mai mult de interesele proprii sau se implicau în scandaluri de mahala.Acum, călătorul care parcurge drumul destul de aglomerat către vama Albița,principalul punct de ieșire din Uniunea Europeană în acest colțde țară, vede cum zona se dezvoltă într-unritm susținut. Am trecut de Oltenești,Curteni și ajungem la Crețești.Aici trăiesc oameni vrednici. Ca-n fiecare localitate mulțitineri au luat calea străinătății, dar cei mai în vârstă sau mai puținîn vârstă care au rămas pe locurile natale ori au venit să dezvolte activitățiîn această zonă reușesc să dea Crețeștiloro imagine tradițional modernă. A fost în urmă cu niscaivatimp și „revoluție” politică înplan local. Primarul Viorel Savin, un apropiat al oamenilor zonei, unspecialist de marcă în domeniul în care activează, a reușitcu diplomație să convingă „politicienii” locali denevoile oamenilor.

2018 se apropie de sfârșit, iar gospodarii din Crețești vor beneficia în viitorul apropiat de apă la robinet, printr-un proiect început în 2007 tot de actualul primar și lăsat în paragină de un militar în rezervă care a ocupat cam din greșeală fotoliul de primar. Despre foști nu mai vorbim, ci arătăm că acolo unde există voință și pasiune se pot realiza obiective de interes major pentru comunitate. Așadar, proiectul cu rețeaua de apă e început din 2007 cu fonduri guvernamentale. Abia în 2018, primarul Viorel Savin a reușit să deblocheze fondurile pentru continuarea acestui obiectiv important. Banii pentru terminarea investiției au fost alocați de Guvern, chiar dacă primarul nu este membru PSD, iar apa va curge la robinetele localnicilor.

Un alt proiect important se referă la asfaltarea mai multor sectoare de drum. Comuna Crețești are un sat mai mic și nevăzut de toți primarii care s-au perindat prin fruntea comunei. La Budești va fi drum de asfalt până în localitate, spune primarul Viorel Savin. Proiectul este aprobat la finanțare, dar mai e nevoie de două avize de la niște companii ale statului care, de multe ori mai mult încurcă, decât să sprijine dezvoltarea comunităților locale. CFR care nu mai operează linia de cale ferată ce trece prin comună și Compania Națională de Drumuri care deține în administrare „europeanul” spre Albița, se „dau” greu la semnături, la emis avizele care nici n-ar fi necesare, dar legea românească bagă multe bețe-n roate celor care chiar vor să realizeze ceva, să se vadă ceva în urma lor. Primarul Savin spune că se asfaltează intrarea în satul Budești, cam jumătate dintre drumurile de la Satu Nou, pentru a facilita accesul către școala nouă, în mijlocul satului și la Crețești de Sus tot în mijlocul satului. Se „bate apa-n piuă” la nivel central, mințind cu nerușinare la televizor și pe alte canale de comunicare că e nenorocire, însă realitatea locului arată altfel. ~n fiecare localitate din Moldova se lucrează la câte un obiectiv, fie cu fonduri europene, fie cu fonduri de la bugetul de stat prin Prgramul Național de Dezvoltare Locală. Investițiile publice dau altă imagine comunităților locale și alt suflu dezvoltării activităților private. Pe larg în ediția viitoare a regionalului Informatorul Moldovei.

Leave a Comment