Google

Prima premieră a anului la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani

Written on:februarie 4, 2015
Comments
Add One

teatrul m eminescuVineri 13 februarie, ora 19.00, la Casa Tineretui din Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu” prezintă premiera spectacolului „M0028 ” (premieră mondială). Piesa poartă semătura regizorală și secenariu semnate de Kadri Özcan, scenografie: Mihai Pastramagiu , mișcare scenică: Victoria Bucun. Din distribuție fac parte: Bogdan Horga, Alexandra Acalfoae, Irina Mititelu, Anca Pascu, Lidia Uja și Alexandru Dobynciuc. „Acesta este sfârșitul timpului…
Acesta este sfârșitul civilizației… Odată cu trecerea secolelor, percepția noastră despre timp s-a modificat. Totul curge! Dar curge mult prea repede și, cumva, împotriva umanității… Astăzi, cu tehnologia noastră, cu invențiile noastre, cu dezvoltarea noastră, secundele au vârsta unui secol.
Marele vis al omului, nemurirea, e tot mai intens! Nuanțele devin tot mai inutile, iar albul și negru sunt dominantele unor nesfârșite scindări: inteligență – prostie, educație – primitivism, avuție – sărăcie, sănătate – boală. Paradoxal, însă, pe măsura dezvoltării ei, omenirea înțelege tot mai greu că aceasta este singura planeta pe care o are! Și că, din păcate, tot ceea ce face se întoarce, într-un fel sau altul, împotriva singurului nostru acasă. Am scris piesa M0028 cu astfel de gânduri bântuindu-mă neliniștitor. Și cu aceleași gânduri am pus-o în scenă la Botoșani, România. O altă țară, o altă cultură, însă aceleași angoase majore sfârtecându-ne ceas de ceas…”, a declarat Kadri Őzcan. „Nu poți citi neimplicat textul lui Kadri Özcan. N-o poți face, bunăoară, cu detașarea unui computer, ci cu alertul presentiment că toate astea te privesc pe tine, omul care citește. Căci despre computere și oameni este piesa M0028. Un text straniu ce pune în discuție însăși condiția umană, proiectată într-o dependență sufocantă de propriile-i creații tehnice. O parabolă despre disoluția umanității, despre topirea realului în virtual, a concretului în metaforă. Un scenariu sumbru, în care viața, moartea, frica, dragostea, singurătatea sunt redefinite, o poveste cu tâlc despre ce a fost și ce a devenit existența umană…”, precizează teatrologul Călin Ciobotari. Kadri Őzcan, actor, regizor, scenarist. S-a născut în 1974, în Trabzon, Turcia. În 1999, termină Erzurum Atatürk University, Art School, Theater Art Division, Main Art Branch. Este și anul în care debutează în Trabzon State Theater. Semnează asistență de regie la numeroase spectacole. În 2004, colaborează cu Primăria Trabzon într-un proiect amplu: First Child Festival. În același an, ca regizor, montează „Macbeth” (Shakespeare). În stagiunea 2005-2006, devine manager al Teatrului de Stat din Trabzon și director al International Blacksea Theatre Festival (ediția a șaptea). În 2006, îi este încredințat cursul de Dramă, Dicție și Comunicare, la Departamentul de Arhitectură din cadrul Universității Tehnice Karadeniz. Continuă să se manifeste și ca actor. În vara anului 2007, joacă în spectacolul Karagöz-Hacivat, itinerându-l în nu mai puțin de șase orașe, iar în 2013 devine actor al Teatrului de Stat din Ankara. I se publică diverse scenarii dramatice. În 2012 pune bazele fundației „The realization of an Art Academy”, iar în 2014 crează și coordonează „International Art Days”, festival în cadrul Universității Tehnice din Istanbul. Prețul unui bilet este 20 lei și poate fi procurat de la Agenția Teatrală situată în incinta „Centrului Național de Informare si Promovare Turistică”, din Centrul Istoric – Piata 1 Decembrie 1918, nr. 4 Botoșani sau relații la tel. 0231 / 510 970. Reamintim că înaintea acestei premiere, duminică 8 februarie, de la ora 18.00, actorii teatrului botoșănean vor prezenta piesa „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov.

Leave a Comment