Google

Potențialul agricol al României nu este exploatat la adevărata lui capacitate

Written on:ianuarie 4, 2018
Comments
Add One

România a fost și poate redeveni grânarul Europei. Înainte de 1990, exista o piață comună și România vindea cereale și alte produse agricole în special în Uniunea Sovietică și în multe alte țări din lume. Orice bucată de pământ era cultivată iar vorba că producția la hectar e „umflată” era o poveste pe carte o auzeam des în perioada comunistă. Acum se constată că porumbul, o cultură tradițională în regiunea Moldovei și în restul României, poate da producții record la hectar dacă se folosesc semințele convenționale de hibrid.

De câțiva ani, terenurile agricole s-au adunat, nu toate, e adevărat, și se lucrează științific pe suprafețe mari, utilizând hibrizi de porumb. Astfel, se pot obține producții de peste 10 tone la hectar. Porumbul are multiple întrebuințări și transformă agricultura într-o adevărată afacere profitabilă. Cei care au folosit hibrizi de porumb au obținut producții de circa 12-13 tone la hectar, iar asta înseamnă venituri substanțiale. Porumbul este folosit în mai multe ramuri industriale, iar solurile României pot da porumb de calitate fără a folosi cantități mari de îngrășăminte chimice și pesticide. Cert este că, agricultura a scos mereu România din criză. E nevoie de mai mult, asta și pentru că potențialul nostru încă nu este exploatat la maximum.

Specialiștii au demonstrat, prin datele colectate pe suprafețe mari de teren, că sămânța de calitate, hibrid, dă cantitatea producției la hectar. Altfel spus, cel mai important rol în obținerea de venituri din agricultură îl are sămânța. Hibridul de porumb este rezistent la secetă și scoate o cantitate incomparabil mai mare la hectar. Așadar, indiferent de suprafața lucrată, cei care utilizează hibrizii de porumb pot fi mulțumiți pentru că rezultatele sunt evidente. Producții record se obțin și la rapiță, dacă se utilizează semințe de calitate, iar această plantă ocupă din ce în ce mai mult teren în România. La fel ca-n cazul porumbului, cine seamănă semințe de calitate obține rezultate, cine nu, se joacă de-a agricultura.

Unul dintre cei mai mari producători de semințe convenționale este DEKALB care oferă o gamă variată de hibrizi. Îmbucurător este faptul că în fiecare an crește suprafața de teren lucrată, iar fermierii români folosesc hibrizi, în special cei de la DEKALB, văzând că pot obține producții mari fără multe lucrări, adică reducând cheltuielile.

Leave a Comment