Google

Pojorâta a ajuns fruntea judeţului Suceava şi a întregii zone

Written on:februarie 26, 2014
Comments
Add One

CODREANU IOAN BOGDAN POJORATA_pre2 copyCând spui Bucovina te gândeşti la un alt stil de muncă, la un alt stil de viaţă dacă vreţi. Vrednicia oamenilor acestor locuri, blagoslovite de Dumnezeu cu frumuseţi nebănuite, greu îşi găseşte corespondent în alte zone ale Moldovei lui Ştefan cel Mare. Aşa cum am notat cu fiecare vizită în Bucovina, aici gospodarii locului întâi se ajută singuri, aici oamenii manifestă permanent o grijă deosebită pentru obştea lor, pentru mediul înconjurător şi pentru comunităţile în care trăiesc. Iar legătura comunităţii cu administraţia locală este foarte strânsă. Cel mai elocvent exemplu îl avem astăzi în comuna Pojorâta din judeţul Suceava care a devenit centrul Bucovinei de munte. Prin muncă, insistenţă şi pasiune pentru lucrul bine făcut, Pojorâta a reuşit în ultimii ani investiţii publice de anvergură dar şi acţiuni de promovare prin fotbal şi tradiţii. Echipa de fotbal Bucovina Pojorâta, un proiect al întregii zone drag primarului Bogdan Codreanu, luptă pentru promovarea în liga a doua. „Câţi ştiau la Bacău, la Iaşi, la Neamţ de Pojorâta? Acum comuna este cunoscută şi graţie echipei de fotbal”, spune primarul comunei Pojorâta.

Ordinea priorităţilor a fost stabilită foarte bine în urmă cu câţiva ani, iar strategia de dezvoltare a fost urmărită pas cu pas şi fiecare an a adus investiţii publice noi, dar şi o dezvoltare susţinută a întregii zone. Pentru că investiţiile publice au dat startul dezvoltării investiţiilor private. Interesant de precizat este faptul că dezvoltarea comunităţii şi a întregii zone a început cu… începutul. Iar începutul înseamnă drumuri modernizate, şcoli care să asigure condiţii bune de studiu viitorului comunităţii, utilităţi, sprijinirea sportului şi promovarea tradiţiilor. E o schemă simplă şi dacă s-ar aplica la nivel naţional alta ar fi situaţia generală.

„Echipa de fotbal e susţinută de oameni de suflet care iubesc sportul…”

S-ar putea spune că am început cu sfârşitul acest reportaj dar echipa de fotbal Bucovina Pojorâta este un proiect al zonei Bucovina de munte şi e, dacă vreţi, cea mai frumoasă şi utilă metodă de promovare a unei zone. „Este un proiect al Bucovinei de munte. Am reuşit închegarea unui lot care să lupte pentru promovarea în liga secundă. Recent am adus câţiva jucători noi, brazilianul Marsio Donascimento Ferreira de la Chiajna, 2 juniori de la Gloria Bistriţia, Antonescu şi Pădurariu, Curuc de la Rapid Suceava şi Iuga Bogdan de la Iacobeni. Cu aceştia s-a întărit lotul şi suntem convinşi că vom promova. Proiectul este al întregii zone am spus şi e susţinut de oameni care iubesc sportul. Comunitatea este alături de noi pentru că e cea mai bună metodă de a promova zona. Se auzise de Pojorâta la Bacău, la Iaşi ori în alte judeţe unde mergem acum cu echipa de fotbal? Foarte puţin sau deloc. Iar acum Pojorâta şi întreaga zonă a Bucovinei de munte este cunoscută şi prin prisma echipei de fotbal. Pe 1 martie jucăm la Miroslava şi cred într-un debut bun care să ne apropie de obiectivul echipei pentru sezonul 2014-2015, respectiv promovarea în divizia secundă”, spune primarul Bogdan Codreanu.

Dispensar nou cu fonduri europene, drumuri asfaltate, şcoli moderne…

În urmă cu câţiva ani era fosrte greu de ajuns în Bucovina de munte, acum însă mare parte a drumurilor naţionale şi judeţene din zonă au fost modernizate cu fonduri europene, ceea ce reprezintă o mare realizare. Iar un prim rezultat îl constituie intensificarea activităţilor economice şi turistice din zonă. Mai mereu drumurile sunt aglomerate pentru că zona s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Am insistat pe aceste aspecte pentru că asta e ordinea normală a dezvoltării comunităţilor, apoi a regiunilor şi a întregii ţări. O zonă cu drumuri bune se dezvoltă mult mai repede, pentru că oportunităţi de afaceri există peste tot. Însă nu peste tot se aplică principiul dezvoltării sustenabile. Unii preferă să investească 10 miliarde lei vechi într-o casă de cultură care nu-i folosită decât de două-trei ori pe an, iar alţii folosesc aceeaşi sumă de bani la drumuri şi efectele pozitive în cea de-a doua situaţie se văd cu ochiul liber.

Mergând pe „naţionalul” Gura Humorului-Vatra Dornei, imediat după Câmpulung Moldovenesc ajungem la Pojorâta. De fiecare dată în ultimii ani, de când s-au montat porţi bucovinene în multe comunităţi locale, rămân impresionat de fumuseţea acestui aspect, ce poate fi considerat minor de unii. Însă prima impresie contează, iar dacă impresia este dublată de curăţenia localităţii, de grija pentru instituţiile publice, de mediul privat care se dezvoltă de la an la an, atunci avem imaginea completă a procesului de dezvoltare pe baze solide. La Pojorâta parcă totul e de pe carte. „Comunitatea se implică. Am reuşit să creăm o atmosferă de sprijin reciproc. Nu trebuie să spun eu sau viceprimarul că florile dintr-o zonă trebuie udate sau că în anumite zone trebuie adunate gunoaiele. Oamenii fac din proprie iniţiativă, pentru că nu pot trece nepăsători. Iar acest aspect îţi dă satisfacţia că nu lucrezi de unul singur, că toate acţiunile administraţiei locale au ecou în comunitate. Evident că şi administraţia locală îi sprijină, se implică pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor, însă repet oamenii sunt receptivi şi asta îţi dă mai mare putere de muncă”, spune în continuare primarul Bogdan Codreanu.

Vorbeam anterior de o strategie care asigură dezvoltarea pe viitor a comunităţii şi asta implică mai multe domenii: infrastructură de drumuri, şcoli, utilităţi, sănătate, cultură, sport, turism, tradiţii. „Avem finanţare europeană pentru construcţia unui dispensar medical medical modern care include cabinet pentru medicul de familie, farmacie şi cabinet de stomatologie. Apoi, având în vedere că întreaga zonă numită Bucovina de munte cu obiective deosebite (munţii Rarău, Giumalău şi toată Valea Bistriţei) se dezvoltă din punct de vedere turistic vom amenaja la Pojorâta un centru de informare turistică. Aceste investiţii vin după ce am reuşit să facem investiţii în infrastructura rutieră, pentru că asta e ordinea firească. Nu poţi invita turişti în zonă dacă nu ai drumuri, utilităţi şi ce mai este necesar. Acum a venit momentul să promovăm zona din punct de vedere turistic”, spune în continuare primarul comunei Pojorâta.

Investiţiile publice iniţiate de administraţia locală a comunei Pojorâta continuă cu asfaltarea mai multor drumuri comunale, cu finalizarea aducţiunii cu apă, investiţie la care mai trebuie 7-8 miliarde lei vechi, cu un pod peste Moldova, investiţie ce va fi realizată cu fonduri de la bugetul local, spune primarul Codreanu şi finalizarea unei şcoli. Asta arată că şi-n condiţii mai grele aici se găsesc soluţii pentru continuarea strategiei de dezvoltare a comunităţii.

„Scopul GAL Bucovina de munte este de a dezvolta toate comunităţile membre…”

Sediul Grupului de Acţiune Locală (GAL) Bucovina de munte este la Pojorâta, aici lucrează echipa tehnică, echipă apreciată de administraţia locală şi de comunităţile locale ce fac parte din această organizaţie. „Mulţumim echipei tehnice a Grupului de Acţiune Locală Bucovina de munte pentru eforturile depuse. Fiecare comunitate are acum câte două proiecte în implementare. Beneficiarii muncii echipei tehnice de la GAL Bucovina de munte sunt cele 10 comunităţi în care trăiesc peste 40.000 de cetăţeni. Ei sunt beneficiarii acestor investiţii publice şi private. Iar toată zona se dezvoltă prin ceea ce are mai frumos. Aici turismul trebuie exploatat, este un domeniu ce se dezvoltă în ritm susţinut”, a mai spus primarul Codreanu.

„Nu am obosit; ăsta e scopul să dovedim că suntem puternici şi comuna se dezvolte cu fiecare zi…”

Mereu am găsit gândire pozitivă la Pojorâta, la primarul Bogdan Codreanu care permanent este pe drumuri pentru a găsi noi oportunităţi, noi soluţii financiare care să-l ajute să pună în aplicare angajamentele asumate când a pornit într-un proiect dificil, aproape imposibil, respectiv modernizarea şi dezvoltarea susţinută a comunei Pojorâta. Acum se află la jumătatea celui de-al doilea mandat în fruntea acestei frumoasă comunităţi, dar în 6 ani comuna a crescut, ca Făt Frumos, cât altele în zece. Cel mai important mi se pare a fi atragerea comunităţii şi a mediului de afaceri în jurul administraţiei locale, pentru că numai lucrând în echipă se poate dezvolta armonios întreaga comunitate. Se cunoaşte modul de lucru în „democraţia” românească şi bazându-mă pe aceste considerente am întrebat primarul de la Pojorâta dacă nu a obosit. Răspunsul a fost în aceeaşi notă optimistă: „Nu am obosit pentru că ăsta e scopul meu şi al echipei să dovedim că suntem puternici că fiecare zi care trece aduce puţin mai bine în Pojorâta. Acum lucrăm şi la un proiect care trebuie să conducă la o dezvoltare permanentă a comunităţii. E vorba de formarea unei echipe de tineri care să preia frâiele administraţiei locale când ne vom retrage noi. Vorbim aici de funcţionari publici de carieră dar şi de tineri care vor dori să candideze şi vor fi aleşi în administraţia publică locală. Ei trebuie să cunoască problemele comunităţii, trebuie să aibă voinţă de a rezolva problemele ce pot să apară şi să dorească dezvoltarea continuă a comunităţii. Aşa cum formăm tinerii de astăzi aşa îi vom avea mâine”.

Un semnal de alarmă şi totodată un mesaj pentru cei care au condus comunitatea până în 2008 şi au făcut …nimic…

În general orice reuşită e contestată de cei neputincioşi, iar dacă vorbim de administraţie locală e clar că permanent sunt contestatari, de regulă dintre cei ce nu au reuşit. Pentru aceştia comuna Pojorâta are un mesaj raţional şi de bun simţ: „Să uite că vor mai avea vreodată acces la conducerea comunităţii. Acesta este mesajul comunităţii nu al meu. Ei ar trebui să vină cu ce au făcut până în 2008 iar noi venim cu ce am reuşit să facem din 2008 până acum şi balanţa se înclină spre echipa noastră pentru că faptele vorbesc, adică investiţiile reuşite. Numai în 2013 am reuşit să asfaltăm două drumuri comunale, drumuri care până în 2008 erau doar măsurate şi asta în campaniile electorale pentru a arăta oamenilor că ei sunt interesaţi de modernizarea acelor drumuri. După ce treceau alegerile acele drumuri rămâneau tot aşa până la următoarele alegeri. Eu îi întreb acum, proiectele aplicate de noi, pentru care felicit întreaga echipă cu care lucrez în administraţia locală, au fost implementate de ei? Avem apoi multe alte proiecte aplicate iar oamenii văd, dar am acest mesaj al comunităţii pentru a stabili foarte clar că Pojorâta nu trăieşte şi nu se dezvoltă cu promisiuni ci cu fapte. E adevărat că am reuşit închegarea unei echipe bune şi mulţumesc acestora şi Consiliului Local pentru că ne aşezăm la masă şi vobim aceeaşi limbă, iar interesul comun este dezvoltarea comunei Pojorâta şi a întregii zone”.

Vorbeam anterior de ordinea priorităţilor. La Pojorâta această ordine înseamnă drumuri, şcoli, utilităţi, cultură, sport, turism, promovarea valorilor. De ce este aşa ne spune în finalul reportajului de faţă primarul Bogdan Codreanu: „Dacă aş fi pus să aleg între un miliard lei vechi pentru modernizarea unui drum şi 7-8 miliarde lei vechi pentru construcţia unei case de cultură aş alege drumul pentru că fără drumuri bune comunitatea nu devine vizibilă. |sta e principiul pe care am mers în stabilirea priorităţilor comunei. Şi aşa cum menţionam anterior am ajuns acum la construcţia unui centru de informare turistică pentru că acel centru e necesar dezvoltării zonei. Totodată însă lucrăm pentru modernizarea drumurilor, pentru dezvoltarea şi modernizarea învăţământului, în domeniul sănătăţii construim un dispensar modern apoi vom ajunge şi la casă de cultură, avem proiect, dar până ajungem acolo mai avem alte investiţii importante de făcut”.

Leave a Comment