Google

Pe scurt/Salariile bugetarilor au inghetat… de la vremea de afara

Written on:decembrie 12, 2014
Comments
Add One

bani numarati salariiSalariile bugetarilor vor ramane si in 2015 la valoarea de la sfarsitul acestui an. Exceptie vor face profesorii şi angajaţii din sănătate, prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă. Acelasi document arata ca Guvernul va interzice anul viitor şi primele, tichetele de masă şi banii pentru munca suplimentară. Potrivit documentului lefurile vor fi inghetate, pentru ca valoarea de referinţă din Legea salarizării bugetarilor, pe baza cărora sunt calculate, va ramane tot 600 lei. Doar cadrele didactice vor primi mai multi bani în două tranşe: cu până la 5% din martie şi tot cu acelasi procent din septembrie, dar în anumite condiţii. Si medicii si asistentii sociali vor avea salarii mai mari cu 100 de lei.

Romanii cred in Presedintie, Armata, Biserica si UE

Presedintia, Armata, Biserica si Uniunea Europeana conduc în topul încrederii populatiei în institutiile publice potrivit unui sondaj Inscop realizat la comanda cotidianului Adevarul. Presedintia se afla pe prima pozitie cu 43,9%, în clasamentul încrederii din zona institutiilor politice, inregistrandu-se o crestere de peste 20 de procente comparativ cu precedentul sondaj realizat in octombrie. Potrivit INSCOP saltul este explicat prin investitia de incredere pe care publicul o face in castigatorul alegerilor prezidentiale din noiembrie, Klaus Iohanis. Armata conduce în ierarhia încrederii privind instituțiile executive iar Biserica domină topul încrederii în institutiile sociale. Sondajul fost realizat în perioada 27 noiembrie — 2 decembrie pe un esantion de 1.076 persoane, reprezentativ pentru populatia României de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maximă admisă este de plus/minus 3%.

Trai neneaca! Inca doua zile libere

Zilele de miercuri, 24 şi 31 decembrie, din ultimele două săptămâni ale acestui an, au fost declarate drept zile libere de către Guvern, înaintea Sărbătorilor de Crăciun şi, respectiv, Anul Nou şi vor fi recuperate în funcţie de decizia instituţiilor publice. Adica, fie prin activitatea în program normal în zilele de 13 şi 20 decembrie 2014, fie prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru, până la data de 31 ianuarie 2015. Conform procedurii, ziua este declarată liberă pentru personalul bugetar, cu excepţia celor din instituţiile publice a căror activitate trebuie asigurată.

La place bataia?

Sotiile batute se reintorc la cei de la cei care au plecat batute. In primele 11 luni ale acestui an, potrivit statisticilor Poliţiei, referitoare la violenţa intrafamilială, au avut loc două omoruri, trei tentative de omor, o lovire cauzatoare de moarte, două vătămări corporale, patru violuri, 382 de loviri/alte violenţe. La nivelul judeţului Vaslui, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului are un singur centru unde femeile batute pot fi găzduite. Este vorba despre Complexul de servicii comunitare nr. 2 Bârlad. Este un centru cu 20 de locuri pentru victimele violenţei în familie, un spaţiu unde femeile sunt găzduite până la 60 de zile (cu posibilitate de prelungire), primesc sprijin şi consiliere psihologică gratuită.

Preturile au scazut nesemnificativ

Preturile de consum au scazut in noiembrie cu 0,2 procente fata de luna anterioara, anunta Institutul National de Statistica. Asta in conditiile in care preturile marfurilor s-au redus iar tarifele serviciilor au urcat usor. Astfel rata anuala a ajuns la 1,26 % potrivit INS. Cea mai mare reducere a preturilor, de peste 4%, a fost înregistrată la fructe si conserve din fructe.

Buget de criza!

Ministerele Muncii, Dezvoltării, Finantelor, Fondurilor Europene dar si Agriculturii, Mediului, Transporturilor si Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor. In schimb, alocarile pentru ministerele Sănătătii, Culturii si Internelor vor fi mai mici potrivit proiectului de buget pe 2015 publicat pe site-ul ministerului de finante. Ministerul muncii are alocate peste 36 de miliarde de lei. Ministerul Fondurilor Europene va avea un buget de 1,76 de miliarde, comparativ cu putin peste 166 de milioane anul acesta, iar Ministerul Mediului are un plafon de cheltuieli de 2,82 de miliarde de lei. De asemenea Ministerul Transporturilor va beneficia de 8,66 miliarde de lei cu aproape 2 miliarde mai mult decat in 2014. În schimb, bugetul Sănătătii scade la 6,73 miliarde de lei, de la 7,94 de miliarde anul acesta dupa rectificari, iar Ministerul de Interne va primi 8,81 miliarde de lei cu aproape un miliard mai putin decat suma alocata in 2014, tot dupa rectificari. Bugetul a fost construit pe o crestere economică de 2,5%, un Produs Intern Brut estimat la 709,68 de miliarde de lei si o inflatie anuală de 2,2%.

Turism pe “bune”!

Portalurile de turism vor fi amendate de anul viitor si cu 20 de mii de lei dacă promovează structuri de cazare neclasificate. Prevederea apare intr-un proiect al Departamentului pentru IMM si Turism. Reprezentantii acestuia sustin ca acum site-urile nu verifică daca unitatea de cazarea are certificat de clasificare. Există în jur de 100 de site-uri care promovează oferte turistice, iar acestea includ atât structurile clasificate, cât şi pe cele care funcţionează la negru.

Leave a Comment