Google

Pe scurt din capitala Moldovei

Written on:mai 21, 2015
Comments
Add One

teatrul nat iasiÎn perioada 26 – 28 mai, ieşenii sunt aşteptaţi să participe la “Maratonul ideilor tinerilor”. Evenimentul, care face parte din cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei, este structurat pe trei componente principale: informare, networking şi premiere.

În partea de informare, organizatorii vor susţine prezentări despre proiectul „Iaşi 2021 Capitală Europeană a Culturii” şi despre programul de internship desfăşurat lunar de Primăria Municipiului Iaşi.
În ceea ce priveşte componenta de networking, un element esenţial va consta în timpul şi spaţiul special alocate discuţiilor dintre organizatori şi participanţi pentru identificarea unor proiecte de interes comun, precum şi idei de îmbunătăţire a serviciilor publice sau de organizare a unor evenimente culturale care să ajute Iaşul pentru obţinerea titlului de „Capitală Europeană a Culturii”.
Cei interesaţi sunt încurajaţi să comunice în scris, pe hârtie, idei de proiecte viabile din toate domeniile de activitate. La finalul celei de-a doua zile, participanţii vor preda lucrările care vor fi analizate de o comisie formată din reprezentanţi ai Fundaţiei „Iaşi Capitală Culturală Europeană”, Primăria Municipiului Iaşi şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
Cea de-a treia componentă va consta în festivitatea de premiere a celor mai bune 9 idei şi soluţii.

Programul evenimentului:
Marţi, 26 mai
Ora 14.00: Maratonul ideilor tinerilor (Amfiteatrul B1, FEAA, UAIC);
Miercuri, 27 mai
Ora 16.00: Sesiunea de scriere a ideilor şi soluţiilor (Amfiteatrul B1, FEAA, UAIC);
Joi, 28 mai
Ora 16.00: Festivitatea de premiere (Cortul FICCE de pe pietonalul Ştefan cel Mare).

Cei care doresc să se înscrie la concurs o pot face la: maratonultinerilor@gmail.com.
Evenimentul “Maratonul ideilor tinerilor” este organizat de Primăria Municipiului Iaşi şi Fundaţia “Iaşi – Capitală Culturală Europeană” în parteneriat cu Universitatea “Al. I. Cuza”. Iniţiativa proiectului aparţine unor studenţi din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, specializarea Administraţie Publică.

Două festivaluri internaționale de poezie în FIE 2015. Să FIE poezie!

Posted: 19 May 2015 10:49 PM PDT

Iașul educațional și cultural, Iașul lui Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Otilia Cazimir sau Mihai Ursachi, nu ar fi deplin fără poezie. Iată de ce Festivalul Internațional al Educației va include, în cadrul celei de-a III-a ediții, două festivaluri de poezie cu participare internațională.

Mai întâi, între 20 și 23 mai 2015, la Chişinău, iar apoi la Iaşi va avea loc, sub egida Festivalului Internaţional al Educaţiei, ediţia a VII-a a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”. Programul festivalului este conceput de la prima ediție ca un dialog Chişinău – Iaşi și va fi deschis la în capitala Republicii Moldova, miercuri, 20 mai, la ora 10.00, cu depunere de flori şi un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. În cadrul festivalului, Institutul Cultural Român din Chişinău va acorda Marele Premiu „Grigore Vieru”, Premiul pentru Poezie şi Premiul pentru Traducere. Manifestările de la Iași vor debuta vineri, 22 mai 2015, la ora 11.00, la Muzeul Unirii și se vor încheia sâmbătă, 23 mai 2015, cu o serie de evenimente găzduite, de la ora 17.30, de Aula „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Central Universitare Iași.

Detalii despre programul Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru” (manifestările de la Iași) găsiți aici: http://www.fieiasi.eu/program/festivaluri-in-festival/item/41-festivalul-international-de-poezie-grigore-vieru.html

De luni, 25 mai, până sâmbătă 30 mai 2015, Festivalul Internaţional „Poezia la Iaşi” va oferi ieşenilor o şansă în plus de a se regăsi în „oraşul poeziei”. O sută de poeţi vor merge şi anul acesta în zece cartiere ale Iaşului, pentru a oferi locuitorilor poezie de cea mai bună calitate. Alături de ei, vor fi fi prezenţi zece celebri pictori ai Iaşului, zece virtuozi ai instrumentului şi zece perechi de dansatori, care împreună vor oferi ideea de spectacol de poezie ieşenilor la ei acasă.

Dintre poeţii care vor ajunge la Iaşi amintim pe Ileana Mălăncioiu, Gabriel Chifu, Ion Mureşan, Ion Moldova, Traian Ștef, Gheorghe Mocuţa, Marco Bela, Gellu Dorina, Adrian Alui Gheorghe (România),  Adam Puslojic, Slavco Almăjan (Serbia),  Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru, Nicolae Spătaru, Nicolae Dabija, Valeriu Matei, Ion Hadârcă, Nicolae Popa, Irina Nichit (Republica Moldova), Vasile Tărâţeanu, Vladimir Bacinschi, Ilie Tudor Zegrea (Ucraina) Dinu Flămând, Florentin Palaghia (Franţa), Christian Schenk (Germania), Bianca Marcovici (Israel). Din rândul poeţilor Iaşului invitaţi la festival îi amintim pe Horia Zilieru, Emil Brumaru, Nichita Danilov. Invitatul de onoare al festivalului este cunoscutul poet polonez Alexander Nawrocki, organizatorul Zilei Mondiale a Poeziei. Moderatorii acestei ediţii a festivalului vor fi Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi, Gellu Dorina, Aurel Ștefanachi, Nicolae Panaite, Daniel Corbu, Marius Chelaru, Valentin Talpalaru, Emilian Marcu, Paul Gorban.

Pe parcursul celor cinci zile de festival, Iaşul va fi gazda a două recitaluri pe zi, dimineaţa în şcoli şi universităţ, iar după-amiaza în zece cartiere ale oraşului, astfel încât fiecare poet participant la festival să susţină şapte recitaluri de poezie în faţa ieşenilor. O parte dintre poeţii invitaţi vor merge pe 27 mai la Chişinău, pentru un recital similar de poezie.

Organizatorii acestui festival sunt Primăria Municipiului Iaşi, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi şi Fundaţia Culturală Poezia.

Detalii despre programul Festivalul Internaţional „Poezia la Iaşi” găsiți aici: http://www.fieiasi.eu/program/festivaluri-in-festival/item/34-festivalul-international-poezia-la-iasi-25-30-mai-2015.html.

În perioada 22 – 31 mai 2015, Primăria Municipiului Iași, alături de Fundația Iași – Capitală Culturală Europeană, organizează cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional al Educației. Evenimentul se adresează atât publicului din România, cât și celui din regiunile vecine (Republica Moldova și Ucraina).

Detalii complete despre toate evenimentele din cadrul FIE Iași 2015 sunt publicate pe site-ul www.fieiasi.eu și pe pagina de Facebook www.facebook.com/festivaliasi.

Renumitul musical “Sunetul muzicii”, pe scena Operei din Iaşi

Opera Națională Română Iași anunță luni, 1 iunie 2015, musicalul „Sunetul muzicii” de Richard Rodgers, de la ora 18.30.

Dirijor: Mircea Holiartoc (Teatrul Muzical Nae Leonard Galaţi)
Regia: Mihaela Bogdan (Opera Națională Română Cluj-Napoca)
Scenografia: Valentin Codoiu (Opera Națională Română Cluj-Napoca)
Coregrafia: Edi Stancu și Andra Gheorghe (București)
Asistenți regie: Anca Șerbănuță, Victor Zaharia
Asistent scenografie: Rodica Maria Eșanu
Asistent coregrafie: Sergiu Cotorobai

Interpretează soliștii, orchestra, corul și baletul ONRI. Cu participarea corului de copii “Juniorii Operei”, dirijor Raluca Zaharia.

„Un reper clasic al genului, musical-ul Sunetul Muzicii aduce la rampă nu doar o lume plină de energie și ritm, ci și o adevărată lecție de viață pentru toate vârstele – o lecție despre credință, inocență și loialitate. Dar până chiar și acest univers paradisiac devine victimă a corupției, a situațiilor politice și a setei de putere.
Însă forța reală stă în valoarea caracterelor integre și nu în ultimul rând în magia muzicii. Mă bucură nespus de mult să lucrez cu o echipă atât de dedicată și alături de care am bucuria de a descoperi încă o dată altfel, deznodământul unei povești atât de cunoscute”, a declarat Mihaela Bogdan, regizor.

Musicalul Sunetul muzicii se joacă la Opera Națională Română Iași în limba română, traducerea cântecelor fiind adaptată de Adrian Ionescu (solist ONRI). Producția Broadway din 1959, cu Mary Martin si Theodore Bikel în rolurile principale, s-a bucurat de un succes neașteptat.
Musicalul Sunetul Muzicii s-a jucat de atunci peste tot în lume, iar în 1965 a fost transpus și pe peliculă, de regizorul Robert Wise. Filmul, în care au jucat Julie Andrews și Christopher Plummer, a câștigat cinci premii Oscar precum și două Globuri de Aur.

Biletele s-au pus în vânzare la Agenția Operei, telefon 0332.888.448, e- mail bilete@operaiasi.ro. Prețurile variază între 10 și 60 lei, în funcție de locul din sală. La acest spectacol este interzis accesul copiilor sub 7 ani.

Leave a Comment