Google

Pe meleaguri încărcate de istorie comuna Albești ține pasul cu timpurile

Written on:iunie 9, 2021
Comments
Add One

Altă comună model se conturează în județul Vaslui. La Albești se lucrează în continuare chiar dacă Guvernul a tăiat de pe listă anul acesta investițiile publice. Primarul Romeo Iftene spune că sunt câteva proiecte care vor fi terminate anul acesta, dar despre altele noi se declară mai sceptic pentru că au „dispărut” programele naționale de finanțare pentru dezvoltarea comunităților locale.

Acolo de sute de ani, cu o istorie bogată, comuna Albești din județul Vaslui continuă programul de modernizare lansat în urmă cu mai mulți ani. Programul Național de Dezvoltare Locală a fost ca o mină de aur pentru toate comunitățile locale din România, dar mai ales pentru comunele care îndeplinesc foarte greu sau deloc acele criterii „ciudate” de accesare a fondurilor europene. A venit „dreapta unită” la putere și a desființat Programul Național de Dezvoltare Locală inițiat de PSD. Prin PNDL s-au derulat investiții în toate localitățile patriei. Fără un program național de dezvoltare cele mai multe comunități locale din Moldova și din România sunt ținute în sărăcie. Până și comuniștii au avut strategii de dezvoltare pentru fiecare sat și oraș. „Dreapta unită” însă taie toți banii de la investiții și-i duce pe consultanță, adică pe hârtii fără valoare, care îmbogățesc „băieții deștepți”.

Mergând pe naționalul spre Bârlad sau spre Huși, călătorul trece prin comuna Albești. Satul Crasna care face parte din comuna Albești este un important nod feroviar și rutier. Astăzi, comuna Albești se prezintă în straie moderne călătorului. Dând frâu liber imaginației și astăzi se mai văd urmele pașilor oștenilor lui Ștefan cel Mare. Istoria locurilor arată că în pădurile Crasnei s-au dat bătălii multe, iar aceste meleaguri erau locuite și pe la 1400.

Părăsind „europeanul” care duce la Bârlad intrăm pe drumul județean modernizat în urmă cu ceva timp, dar care și astăzi se prezintă bine. Ca o comună care se respectă, Albeștii Vasluiului se mândresc astăzi cu școli modernizate, cu drumuri de asfalt în toate satele, însă mai este de lucru, spune primarul Romeo Iftene. „Avem proiectul cu aducțiunea de gaz metan. Se lucrează la proiectul tehnic. Avizele durează foarte mult și sunt destul de scumpe. Cred că vom  reuși cu gazul metan. E o perioadă mai grea pentru investiții publice. A fost desființat PNDR, iar prin acest program, comuna noastră a derulat câteva investiții deosebit de importante. Avem spre finalizare dispensarul din Albești. Cred că anul acesta va fi imposibil să începem alte investiții mari, dacă nu se alocă bani de la Guvern. Am căutat pe plan local să facem ceea ce reușim. Avem și vești bune. La școli stăm bine, sunt autorizate, au grupuri sanitare în interior, deci asigură condiții foarte bune copiilor. Mai lucrăm pe unele drumuri de piatră, dar cu 10.000 de lei care ni s-au alocat pentru drumuri ce să faci? Avem și o solicitare din 2019 la calamități. Abia acum a venit un răspuns în care se precizează că vom fi <<prinși>> la finanțare în funcție de posibilități. Mai avem un proiect pentru sală de sport, însă e greu de spus când se vor aloca bani pentru aceste investiții. Avem un proiect pentru asfaltarea mai multor drumuri. Vom reuși până la urmă chiar dacă acum e o perioadă mai dificilă. Dacă prind și proiectul acesta cu drumurile vom avea cam 75% din drumuri asfaltate. Stăm binișor dar mai este nevoie de investiții”, spune primarul Romeo Iftene.

Vremurile sunt cam tulburi dar prin implicare primarul Iftene găsește soluții la problemele comunității

Așezate pe dealuri și păzite cu strășnicie, din cele mai vechi timpuri, de codri seculari, satele comunei Albești se dezvoltă astăzi în ritm susținut pentru că gospodarii locului luptă mereu ca să aibă condiții mai bune de trai, la ei în bătătură.

Aceste meleaguri pline de istorie adăpostesc frumuseți nebănuite care încântă pe oricine trece pe aici. Comuna are potențial turistic și tradiții frumoase care vor fi puse în valoare spre dezvoltarea întregii zone. Chiar dacă vremurile sunt cam tulburi, speranța trăiește și lupta fiecăruia pentru ca ziua de mâine să fie mai bună decât ziua de astăzi va da roade.

Văzând implicarea și determinarea primarului Romeo Iftene, care de peste două decenii lucrează în administrație, am plecat de la Albețști convinși că programul de dezvoltare continuă și mereu se găsesc soluții care să crească nivelul de confort pentru gospodarii locului și astfel înteaga zonă să se dezvolte.

La Albești, așadar, se ajunge pe drum de asfalt. La fel se ajunge la Corni sau la Gura Albești. Totodată, în comună mai este de lucru pe drumul județean care merge spre Roșiești.

Mergând prin satele comunei Albești îți dai seama că aici există mână de gospodar însă mai este nevoie de fonduri. Fără strategii de dezvoltare inițiate de guvern toate satele patriei vor sta în așteptare.

Spuneam că satele comunei Albești au rădăcini adânci în istoria locului. Legenda spune că pe aceste meleaguri Petru Rareș a avut visul alegerii sale ca domn al Moldovei. Având așa bogății spirituale întreaga zonă are șanse mari de dezvoltare.
Primarul Romeo Iftene a pomenit de gaz metan. Proiectul se va realiza pentru că gazul metan este una dintre condițiile dezvoltării comunităților locale. Chiar dacă această investiție mare mai întârzie tot se va realiza pentru creșterea nivelului de trai în zonă. Văzând eforturile administrației locale și vrednicia oamenilor din zonă se conturează convingerea că prin astfel de măsuri comuna Albești va continua pe calea dezvoltării. (B ALEXANDRU)

Leave a Comment