Google

Pe cărări pline de istorie locuite de oameni vrednici

Written on:noiembrie 29, 2020
Comments are closed

La Oșești, în județul Vaslui, într-o comună cu istorie bogată, locul care a dat prima femeie primar din România, gospodarii au ales dezvoltarea, iar soluțiile sunt la primarul Ioan Todirașcu.

Legenda spune că pe meleagurile Oșeștilor a poposit și marele voievod al Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt. Satul Buda, azi localitate componentă a  comunei Oșești, a avut prima femeie primar din România. Acestea sunt câteva dintre argumentele ce demonstrează că zona a fost locuită dintotdeauna de oameni vrednici, care mereu au știut să-și gestioneze bine treburile comunității. Mergând pe județeanul cam cu gropi către Negrești ajungem într-o zonă de un pitoresc aparte. Dealuri mai domoale cum e vorba moldoveanului, unele cu păduri seculare, străjuiesc satele comunei Oșești. A fost nevoie de ceva timp ca lucrurile să intre în făgașul normal aici. Aveau dreptate strămoșii când alegeau pe cel mai gospodar și cu inițiativă în frunte. La fiecare vizită în comunitățile Moldovei vedem această realitate. După mai mulți ani în care s-au modernizat drumuri, s-au promovat frumusețile și tradițiile locului, s-au dezvoltate satele comunei, a venit o perioadă, mai scurtă, e adevărat, în care comuna Oșești a stat, prin grija unui primar ajuns cam dubios în această funcție.

A venit momentul septembrie 2020. Gospodarii locului s-au sfătuit și au ales în frunte un om muncitor, care a demonstrat că știe să lucreze în folosul comunității. L-au înlocuit pe cel care a făcut nimic vreo câțiva ani, dar spunea în campania electorală că are proiecte pentru multe obiective. Mințea. Oamenii au refuzat să-l creadă. Bine au făcut, deoarece oamenii vrednici scriu istoria dezvoltând comunitățile în care trăiesc, iar cei care mint sunt dați deoparte.

Astăzi la Oșești cerul parcă-i mai senin, iar oamenii sunt bucuroși că există perspective clare de dezvoltare pentru frumoasa lor comunitate. „De 16 ani lucrez în Primărie, la Asistență Socială, fără să am vreo reclamație. La fel voi lucra ca primar. Sunt colegii mei toți cei din Primărie și întâi suntem oameni. Mie îmi place să muncesc. Am lucrat și la diverse proiecte de dezvoltare și sunt familiarizat cu probleme curente. Sunt convins că voi reuși să pun în practică angajamentele pe care mi le-am asumat”, spune optimist primarul Ioan Todirașcu.

Astăzi comuna Oșești este pe mâini bune. Se vorbește de asfaltarea mai multor drumuri, de gaz metan, de cămin cultural în satul Oșești, centru medico-social și multe alte obiective de interes major pentru comunitate. „Pe prima poziție sunt drumurile. Voi merge la Consiliul Județean pentru drumul județean de la Buda. Apoi lucrăm la un proiect pentru modernizare drumuri de interes local în satul Buda. Avem de modernizat drumul comunal Oșești-Pădureni. La Oșești avem nevoie de cămin cultural nou. Un proiect important este cel privind aducțiunea de gaz metan. Suntem trei comune în asociere pentru aducțiunea de gaz metan. Așa obținem punctaj mai mare. Data limită pentru depunerea proiectului este 17 decembrie. Vom depune proiectul până atunci. Investiția la gaz metan este de durată, dar se va rezolva. Sunt, de asemenea, câteva obiective în derulare care au fost oprite din motive numai de fostul primar știute. Lucrările la grădinița de la Buda sunt oprite din mai anul acesta. Voi vedea ce-i acolo și vom finaliza obiectivul pentru că eu sunt aici pentru a crea condiții bune de studiu și pentru dezvoltarea copiilor comunității. Avem apoi grădinița din Oșești de finalizat. Mai este școala de la Buda unde constructorul a lucrat și n-au fost înaintate la finanțator documentele pentru a se face plata. Nu l-a mai interesat pe fostul primar Didi Alexandroae faptul că firma de construcții așteaptă banii pe care i-a cheltuit.

Mai vreau un centru medico-social în comună pentru bătrânii locului. Am lucrat la Asistență Socială și cunosc foarte bine problemele. Sunt bătrâni pe care i-am dus la centre din județ. Vreau să construim un centru cu cel puțin 20 de locuri”, mai spune primarul comunei Oșești.

Un obiectiv deosebit de important pentru întreaga zonă este complexul de servicii pe care primarul Todirașcu vrea să-l înființeze la Oșești într-o clădire care-i a Cooperației acum. Domnia sa spune că intenționează să cumpere acea clădire.

Zona are de toate și merită să fie pusă în valoare. Realizând investițiile publice de care pomeneam anterior cu siguranță întreaga zonă se va dezvolta. Gazul metan, drumurile asfaltate și accesibile în orice anotimp, alături de sprijinirea dezvoltării unor servicii, sunt câteva argumente care susțin afirmația de mai înainte.

Peste câțiva ani comuna Oșești, dar și toată zona până la Negrești va fi mult mai atractivă pentru dezvoltarea unor activități economice. Dacă în toate comunele și orașele județului Vaslui s-ar pune în practică proiecte de investiții necesare comunităților și județului în ansamblu atunci situația s-ar schimba radical.

Sorry, the comment form is closed at this time.