Google

Patru incendii ȋntr-o zi in judetul Vaslui

Written on:noiembrie 6, 2014
Comments
Add One

incendiuÎn cursul zilei de miercuri 5 octombrie, pompierii militari au intervenit pentru localizarea şi lichidarea a patru incendii, astfel:

Două incendii de vegetaţie uscată

La ora 16.58, Detaşamentul Vaslui a intervenit în municipiul Vaslui, strada Castanilor, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată, ce se manifesta pe o suprafaţă de trei sute metri pătraţi.

La ora 15.58, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Bârlad au intervenit cu o autospecială de intervenţie,  în municipiul Bârlad, strada Trestiana, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată, ce se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ cinci hectare.

Cauza probabilă a acestor incendii o reprezintă un foc deschis în spaţii deschise.

Ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor fără asigurarea condiţiilor pentru limitarea propagării şi dezvoltării incendiilor, în ultima perioadă s-au produs numeroase incendii de vegetaţie uscată. Nu de puţine ori intervenţiile pompierilor au fost dificile, întrucât s-a lucrat în condiţii de vânt şi nu existau surse de apă în zonele unde s-au manifestat arderile de vegetaţie uscată. De asemenea, lipsa căilor de acces a îngreunat sau a făcut practic imposibilă ajungerea autospecialelor la locul intervenţiei.

Reamintim încă o dată populaţiei faptul că, igienizarea terenurilor prin incendiere se face după ce s-a obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permisul de lucru cu foc de la primărie. Nerespectarea acestor prevederi legale atrage sancţionarea celor vinovaţi, conform legislaţiei în vigoare, astfel :

– amendă contravenţională de până la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apărării împotriva incendiilor;

– amenzi contravenţionale aplicate de aplicate de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Vaslui, în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei persoanelor juridice.

Două incendii la depozite de furaje

În cursul zilei de ieri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „ Podul Înalt” al judeţului Vaslui a fost solicitat să intervină pentru localizarea şi lichidarea a două incendii produse la depozite de furaje, astfel:

În jurul orei 12.48, pompierii militari au intervenit pentru localizarea şi stingerea unui incendiu produs la un depozit de furaje în localitatea Popeşti, comuna Micleşti. La locul intervenţiei s-a deplasat un echipaj de stingere din cadrul Detaşamentului Vaslui cu o autospecială de stingere, care a acţionat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comună. În urma incendiului, au ars aproximativ patruzeci tone de lucernă şi circa două tone de coceni.

La ora 20.34, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Bârlad, Punctul de lucru Murgeni au intervenit pentru localizarea şi stingerea unui incendiu produs la un depozit de furaje din localitatea Ţuţcani, com Măluşteni. La locul intervenţiei s-a deplasat un echipaj de stingere cu o autospecială de intervenţie, care a acţionat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comună. În urma incendiului, au ars aproximativ două tone coceni de porumb, pompierii reuşind să lichideze incendiul înainte ca acesta să se extindă la locuinţă şi anexele din curte.

Ambele incendii au fost generate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spaţii deschise, pentru efectuarea unor lucrări de igienizare, fără respectarea distanţei de siguranţă făţă de furaje, lăsat nesupravegheat şi sub acţiunea vântului, acesta s-a extins cu uşurinţa la depozitul de furaje.

Pompierii militari recomandă populaţiei, care, profitând de aceste zile ȋnsorite, execută lucrări de igienizare prin arderea resturilor vegetale sau gunoaielor, pentru a nu provoca din neglijenţă un incendiu ce poate produce pagube ȋnsemnate ȋn gospodărie, să respecte cu stricteţe următoarele măsuri de prevenire a incendiilor, la utilizarea focului deschis ȋn gospodăria proprie:

arderea resturilor şi gunoaielor se face obligatoriu pe timp de zi şi ȋn condiţii meteorologice fără vânt;

colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii ( găleată cu apă, lopată, furcă);

supravegherea permanentă a arderii;

stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii, prin stropire din ambundenţă cu apă pentru a preveni reaprinderea sub acţiunea curenţilor de aer

Leave a Comment