Google

Palinca traditionala de Bihor la Targul de produse traditionale din centrul Iasului

Written on:decembrie 13, 2014
Comments
Add One

palinca tramuta bihorIesenii care se deplaseaza pe Stefan cel Mare au posibilitatea de a-si face provizii pentru Sarbatorile de Iarna, de la targul de produse traditionale deschis in zona pietonalului din centrul orasului. Aici au fost amplasate mai multe casute din lemn, unde comerciantii din judetele Moldovei si din alte zone ale tarii au venit sa-si vanda produsele de sarbatori. Iesenii pot cumpara miere naturala, produse din carne, dar si obiecte decorative.

Dacă nu ai tradiţie, nu eşti un popor. Am încercat şi încerc să o păstrez şi să merg mai departe.”
Sunt cuvintele care l-au motivat pe Florian Chişe să îşi prelungească atestatul de producător de pălincă tradiţională. În familia lui din comuna bihoreană Tulca meşteşugul preparării licorii ardeleneşti a fost moştenit din tată în fiu. Se mândreşte că este singurul producător de băuturi tradiţionale din ţară şi primul bihorean care a înregistrat acum câţiva ani produse atestate.

Timp de nouă luni a urmat toate procedurile ca să îndeplinească noile standarde: a pus la punct caietul de sarcini şi a facut toate analizele produselor.

„A durat timp, trebuie să stai bine cu nervii şi recomand la toţi care vor să încerce să încerce că merită. Cu cât o să fie mai mulţi, cu atât o să fie mai bine pentru noi, pentru micii producători”, spune Chişe.florin

Din păcate, a rămas singurul din cei 17 producători judeţeni care şi-a reatestat preparatele tradiţionale. Are documente pentru cinci tipuri de pălincă: de gutui, mere, pere, caise şi de prune. Celelalte 73 de produse din Bihor riscă să-şi piardă eticheta de tradiţionale. De vină sunt condiţiile mult mai aspre prevăzute de Ordinul 724 din 2013 al ministrului Agriculturii, spun producătorii.

„Actul normativ stabilește clar că un produs tradițional trebuie să fie obținut numai din materii prime locale”, explică Nicolae Hodișan, directorul Direcției pentru Agricultură Bihor.

Producătorii spun că unul din motivele pentru care au renunțat la obținerea atestatului ar fi lipsa timpului pentru a realiza actelele. Două luni trebuie făcute drumuri la: primărie, poliție, finanțe, Direcția Pentru Agricultură din județ și la DSP.
La aceste instituții trebuie demonstrat că producătorul nu are datorii, că deține un proiect pe imobilul folosit, analizele produsului trebuie să aibă valorile standard.
De asemenea, cazierul fiscal și adeverința de producție proprie sunt obligatorii. De aceea, mulţi producători au renunţat la reatestare. (Ciprian PANAGACHI)

Leave a Comment