Google

Pactul ecologic european și planul de redresare al Europei

Written on:mai 31, 2020
Comments
Add One

Vineri, 29 mai 2020, a fost organizată online într-un mod deosebit de profesionist o sesiune internațională de analiză a Pactului Ecologic European și Planului de redresare al Europei. Pentru conștientizarea importanței acestui eveniment avem nevoie de cunoașterea câtorva informații succinte redate în rândurile de mai jos.

Pe 27 mai, Comisia Europeană a propus un plan major de redresare pentru Europa bazat pe valorificarea întregului potențial al bugetului Uniunii. Planul își propune să contribuie la compensarea daunelor economice și sociale provocate de pandemie și demararea procesului redresării europene.

Pentru a asigura un răspuns eficace la criza provocată de coronavirus, care să se adreseze tuturor cetățenilor Uniunii Europene și partenerilor globali, Comisia Europeană mobilizează o serie de instrumente. Instrumentul Next Generation EU va fi pus în aplicare prin intermediul a trei piloni: sprijinirea redresării statelor membre, relansarea economiei și sprijinirea investițiilor private și valorificarea lecțiilor perioadei de criză.

În acest context apar o serie de întrebări precum: există posibilitatea de a reorienta economia către practicile substanțial mai durabile și cum ar arăta acestea? Care va fi abordarea vis-a-vis de regulile privind ajutoarele de stat și cum vor contribui agricultura, economia circulară și digitalizarea la recuperarea ecologică a Europei?

La numai două zile de la anunțarea publică a Planului răspunsurile la astfel de întrebări au fost analizate în cadrul sesiunii online. Sesiunea a reușit să reunească virtual în scurt timp un număr important de persoane reprezentative atât pentru tema abordată, dar mai ales persoane cu expertiză în domeniile reprezentate, domenii relevante pentru analiza efectuată. În cadrul discuțiilor au fost analizate și oportunitățile de mediu care au apărut ca urmare a pandemiei Covid-19.

La sesiune au participat activ aproximativ 500 de factori decizionali, oameni de afaceri, reprezentanți ai sectorului academic și din societatea civilă de nivel internațional. Iașul a fost reprezentat de Asociațiile EuroDEMOS și Kasta Morrely, organizații de referință la nivel European și membre în Agora Parlamentului European. Președintele EuroDEMOS Morel Bolea, expert al Consiliului Europei, a delegat-o pe doamna Ana-Cristina Zacornea în calitate de Președinte Executiv și expert evaluator. Mihaela Clincu, Directorul de Dezvoltare și Inovare Kasta Morrely a fost delegată de către Diana Alexandroae, Președinte al Asociației Kasta Morrely. Cei doi delegați au contribuit concret cu expertiza organizațiilor reprezentate la sublinierea rolului important al societății civile și activităților civice la reușita procesului de dublă tranziție ecologică și digitală, ca elemente esențiale pentru relansarea economiei europene.

Sesiunea a avut ca speak-eri pe Daniel Calleja Crespo, Director General al Directoratului General de Mediu din cadrul Comisiei Europene; Miapetra Kumpula-Natri, Membru în Parlamentul European; Terhi Lehtonen, Secretar de stat la Ministerul Mediului din Finlanda; Sandrine Dixson-Decléve, Co-Presedinte, Clubul Romei și Abraham Liu, Șef reprezentant la institutiile europene și Vice-Președinte pe regiunea europeană a Huawei.

Această sesiunea internațională a oferit un cadru de informare directă privind Planul Comisiei Europene, de dialog cu feed-back în timp real asupra temei stimulând relaționarea participanților în cel mai optim mod prin mijloacele digitale moderne.

Finanțarea planului de redresare în vederea susținerii investițiilor necesare se va realiza prin emiterea de obligațiuni pe piețele financiare de către Comisie în numele Uniunii Europene.

Pentru a face posibile împrumuturile, Comisia va modifica Decizia privind resursele proprii,  crescând marja de manevră – diferența dintre plafonul resurselor proprii din bugetul pe termen lung (valoarea maximă a fondurilor pe care Uniunea le poate cere de la statele membre pentru a-și finanța cheltuielile) și cheltuielile efective.

Folosind marja de manevră drept garanție, Comisia va strânge astfel fonduri de pe piețe și le va canaliza, prin intermediul instrumentului Next Generation EU, către programe destinate să repare daunele economice și sociale trasând astfel calea către un viitor de bunăstare, civilizație și unitate europeană.

Leave a Comment