Google

Organizația EuroDEMOS poveste de succes la Bruxelles

Written on:februarie 18, 2019
Comments
Add One

În luna februarie Comisia Europeană și Agenția Executivă pentru Educație, Cultură și Audiovizual (EACEA) a devenit o tradiție să organizeze la Bruxelles sesiuni de informare pentru potențialii solicitanți cu privire la programul Erasmus+ Sport și oportunitățile de finanțare ale acestuia. Evenimentul anual este un cadru de oportunitate necesar pentru a înțelege Programul, a dezvolta parteneriate și a beneficia de exemple de reușită la nivel european.

A șasea ediție a evenimentului a fost deschisă de Comisarul European pentru Educație, cultură, tineret și sport, domnul Tibor Navracsics. Acesta a subliniat deosebita importanță a proiectelor de bună calitate pentru transpunerea politicilor și priorităților în acțiuni concrete. Pentru ca sportul să aibă impactul dorit în comunitățile noastre este necesară cooperarea tuturor actorilor: școli, cluburi sportive, autorități, societate civilă. Domnul Comisar Tibor Navracsics a menționat că suportul Comisiei Europene pentru perioada următoare 2021 – 2027 va consta în dublarea bugetului acestui program.

Ediția din acest an a atras peste 500 de participanți, reprezentanți ai cluburilor și federațiilor sportive, autorităților locale și centrale, instituțiilor de învățământ sau din societatea civilă, din toate statele membre UE și din vecinătate, umplând cu acest prilej nu numai sala principală, ci și două săli de ascultare. Multe alte mii de cetățeni au urmărit evenimentul prin intermediul streaming-ului web și pe pagina Erasmus+ facebook. Invitații au prezentat politicile europene actuale, au oferit sfaturi pentru dezvoltarea unor proiecte de  reușită, pregătirea și depunerea propunerilor pentru finanțare.

La invitația expresă a organizatorilor Asociația EuroDEMOS a fost firesc prezentă la acest eveniment. Conform actualei politici externe adoptate de Consiliul de Conducere al Asociației EuroDEMOS organizația a fost reprezentată de Președintele Executiv EuroDEMOS Ana-Cristina Zacornea. Cum era și normal ca reprezentant al unei organizații ”poveste de succes” la nivel european, a fost prezentă ca membru al prezidiului sesiunii adresate politicilor europene, prezidiu condus de Șeful Unității de Sport din cadrul Comisiei Europene, domnul Yves Le Lostecque. Membri ai acestui prezidiu restrâns au fost și: Marija Crnković, Oficiul Central de Stat pentru Sport, Croația; Barbara Silva, Federația Internațională a Automobilului și Artur Sobolewski, Primăria Kielce, Polonia.

Cu acest prilej Președintele Executiv EuroDEMOS a vorbit despre „Povestea de succes”: Societatea Civilă – un Actor Fair Play al Uniunii Europene, proiect finalizat care s-a distins la nivel european prin impact, contribuția la elaborarea politicilor, rezultatele inovatoare, abordarea creativă și drept proiect care poate fi o sursă de inspirație pentru alții. ”Sunt foarte importante aceste fonduri pentru dezvoltarea comunităților noastre. Mai important este să se cunoască faptul că acestea există pentru a putea vedea beneficiile lor. Cunoscând și fiind conștienți de suportul venit din partea Uniunii Europene și noi putem contribui la dezvoltarea sentimentului de apartenență al comunităților noastre la Uniunea Europeană.” a afirmat de la tribună Ana-Cristina Zacornea. Întreg mesajul acesteia s-a bazat pe elemente practice de informații experiențiale care au venit firesc în susținerea mesajului Comisarului European și al Șefului Unității de Sport din cadrul Comisiei Europene. Toți cei care au fost prezenți sau au urmărit evenimentul s-au putut bucura de recomandarea domnului Yves Le Lostecque de a profita de prezența Președintelui Executiv EuroDEMOS pentru a beneficia de o documentare avizată și informații pertinente.

Toți cei interesați au putut beneficia și de luările de cuvânt ale personalităților europene: doamna Ute Haller-Block – Șeful Unității de Sport și Tineret din cadrul EACEA, domnul Luciano di Fonzo – Șeful sectorului de Sport din cadrul EACEA, doamna Marisa Fernandez Esteban – Adjunct al Unității de Sport din cadrul Comisiei Europene.

Asociația EuroDEMOS a reprezentat Iașul și România din nou cu cinste și la acest eveniment, considerat unul din cele cinci evenimente de referință ale Comisiei Europene din domeniu.

Leave a Comment