Google

Optimi de finală fără Germania şi Africa

Written on:iulie 3, 2018
Comments are closed

Dacă la apelul celor 32 de echipe calificate la Mondialul din Rusia au fost bifate cu  „absent” Italia şi Olanda, altă dată finaliste ale prestigioasei competiţii fotbalistice, la startul optimilor de finală marele absent s-a numit Germania. Eliminaţi surprinzător din faza grupelor, germanii au fost  umiliţi total în ultima partidă, în urma victoriei cu 2-0 a Coreei de Sud. Şi uite aşa, cu coada între picioare şi codaşă de grupă F, „panzerul german” a devenit un tractoraş răblăgit ajuns înainte de vreme acasă. Iar o altă absenţă majoră a optimilor de finală de pe pământ rusesc s-a numit Africa. Pentru că nici una dintre cele cinci echipe intrate în competiţie, Egipt, Maroc, Nigeria, Tunisia şi Senegal, nu a reuşit minuni şi toate au plecat fuguţa spre continentul negru să vadă optimile şi restul Mondialului la televizor. Iar potrivit „ruletei ruseşti”, de data asta  coordonată de FIFA, orarul optimilor de finală Rusia 2018 a fost: Franţa – Argentina (30 iunie), Uruguay – Portugalia (30 iunie), Spania – Rusia (1 iulie), Croaţia – Danemarca (1 iulie), Brazilia – Mexic (2 iulie, ora 17.00), Belgia – Japonia (2 iulie, ora 21.00), Suedia – Elveţia (3 iulie, ora 17.00) şi Anglia – Columbia (3 iulie, ora 21.00).

Franţa – Uruguay primul meci din sferturile de finală

Aşadar debut de optimi, pe stadionul Kazan Arena, Franţa – Argentina, două echipe care nu au rupt „gura târgului” în meciurile din grupe, mai mult urmaşii lui Diego Armando Maradona s-au calificat în urma unui noroc chior. Dar nu porcesc, ca cel al Japoniei, care a ajuns în optimi pentru că a avut cu două cartonaşe galbene mai puţin decât africanii Senegalului. Mingea trimisă în bară în min. 9 de Griezmann anunţa clar că francezii au chef de fotbal, iar trei minute mai târziu ciocolatiul Mbappe este trântit în careul argentinian şi centralul iranian Alireza Faghani acordă fără ezitare penalty. Lovitura este executată precis de Antonio Griezmann şi din min.11 cocoşul galic este în avantaj cu 1-0. În continuarea primei reprize, Franţa controlează mai bine jocul, îşi creează câteva faze bune de majorare a scorului, dar cum în fotbal ocaziile se răzbună, în min.41 Angel di Maria şutează senzaţional de la 25 de metri şi stabileşte scorul la la pauză, Franţa – Argentina 1-1. C-aşa-i în fotbal! La reluarea jocului, nici bine nu-şi lustruise cocoşul galic pintenii, că Gabriel Mercado înscrie în min.48 pentru Argentina care intră pentru prima dată în avantaj. Minutele trec în favoarea sud americanilor şi vine min.57 care deschide senzaţionala perioadă de 11 minute franceză. În min.57 francezul Benjamin Pavard expediază o torpilă de la 17 metri şi restabileşte egalitatea, 2-2. În min.64 Kylian Mbappe (foto cu nr.10) şutează din şapte metri lateral stânga pentru 3-2, pentru ca în min.68 acelaşi Mbappe să realizeze „dubla” în urma unui şut din interiorul careului şi Franţa – Argentina 4-2. Cu cinci minute înaintea expirării timpului regulamentar de joc Messi ratează singur cu portarul francez, iar în minutul trei al prelungirilor Sergioa Aguero înscrie pentru 4-3, rezultat care va rămâne până la finalul partidei. Concluzia? Calificare oarecum norocoasă a Franţei care în sferturi va întâlni învingătoarea altui duel Europa – America de Sud, adică Portugalia – Uruguay. Al doilea meci de optimi, disputat pe stadionul olimpic din Soci, a adus o rapidă deschidere de scor pentru că în min.7 uruguayanul Edinson Cavani a însris spectaculos cu capul în urma centrării perfecte a lui L. Suarez, 1-0 fiind şi scorul la pauză. În partea a doua a jocului, lusitanii restabilesc egalitatea graţie reuşitei lui Pepe din min.55. Şapte minute mai târziu Cavani îşi trece în cont al doilea gol venit în urma unui şut plasat de la marginea careului mare. Aşadar Uruguay – Portugalia 2-1 şi nota zece pentru arbitrajul centralului mexican Cesar Ramos. Astfel s-a conturat primul sfert de finală, Franţa – Uruguay, partidă ce se va juca vineri 6 iulie de la ora 17.00.

Rusia – Croaţia al doilea meci din sferturile de finală

A doua zi a optimilor de finală, duminică 1 iulie, a fost prefaţată de partida Spania – Rusia, meci disputat pe celebrul stadion Lujniki din Moscova. Spaniolii au început mai bine partida şi în min.11 îi forţează pe ruşi să-şi dea autogol prin nefericitul Serghei Ignasievici. Apoi prima repriză este dominată de o ţesătură de pase iberice fără finalitate, spre disperarea spectatorilor ruşi şi spanioli din tribunele moscovite. Când se părea că ibericii vor intra la pauză în avantaj, în min.40 Pique comite henţ în careu şi centralul olandez Bjorn Kuipers acordă fără ezitare penalty. Lovitura este executată cu siguranţă de Artem Dziuba care restabileşte egalitatea şi scorul de 1-1 la pauză. Repriza secundă aduce diminuarea consistentă a ocaziilor de gol la ambele porţi, practic un antifotbal din partea spaniolilor, iar ultimele zece minute se scurg cu pasivitatea ibericilor în faţa unor jucători ruşi epuizaţi fizic şi cu toate cele trei schimbări efectuate. Au urmat cele două reprize de prelungiri iar după 127 de minute de joc, inclusiv minutele de prelungire de la finele fiecărei reprize, scorul a fost 1-1. A urmat loteria loviturilor de la 11 metri unde „zbornaia camanda” a avut câştig de cauză. Pentru că, indiscutabil, portarul Igor Akinfeev (foto) a fost eroul Rusiei şi a apărat două lovituri expediate neinspirat de spanioli. Aşadar după eliminarea Germaniei din faza grupelor, calificarea Rusiei în sferturile de finală este a doua bombă a Mondialului, bombă care a explodat chiar sub zidurile reci ale Kremlinului…  Şi toată Rusia s-a bucurat! Scor final, Spania – Rusia 1-1 (3-4 după executarea loviturilor de la 11 metri). De menţionat că trecerea Rusiei de faza grupelor la un Campionat Mondial a fost o premieră după 1990, când Maica Rusia s-a desprins de fostul URS (S), sau viceversa. Şi a urmat, tot duminică 1 iulie, al patrulea meci din optimi, Croaţia – Danemarca, partidă jucată pe stadionul Nijni Novgorod în faţa a peste 40.000 de spectatori. Danemarca începe în forţă şi în min.1 reuşeşte să înscrie cel mai rapid gol al Mondialului 2018 prin Mathias Jorgensen. Nici nu au apucat să se bucure prea mult de reuşita golului că în min.4 se produce egalarea, croaţii marcând prin Mario Mandzukic, 1-1 fiind scorul după 90 de minute de joc şi după cele două reprize de prelungiri. Drept pentru care s-a recurs din nou la loteria loviturilor de la 11 metri. Unde portarul croat Danijel Subasici a apărat trei lovituri, scorul final al meciului Croaţia – Danemarca fiind 1-1 (3-2 după executarea penalty-urilor). Aşadar Croaţia va juca în sferturi contra Rusiei, meci programat pentru sâmbătă 7 iulie de la ora 21.00. Celelalte patru optimi menţionate mai sus s-au jucat după  închiderea ediţie ziarului. (Gabriel BALAŞA)

Sorry, the comment form is closed at this time.