Google

Opinii/Milionar (în euro) dintr-o leafă de bugetar

Written on:aprilie 14, 2015
Comments
Add One

catuse euroNu ştiu şi nici nu vreau să ştiu dacă tânărul Darius Vâlcov e infractor sau nu. Asta vor stabili judecătorii. Sau nu. Eu, omul din popor, ţugulanul, vreau să ştiu doar magica reţetă prin care un cetăţean plătit şi de mine, cu o leafă modestă pentru meritele incomensurabile ale lui, pentru jertfa pe altarul dezastrului din această ţară, ales într-o funcţie publică, la mai puţin de 40 de ani, poate să adune o avere de zeci, sute de milioane euro. Chiar, cum poţi ajunge în vreo 10-15 ani milionar în euro, când lună de lună primeşti vreo 1.000 de euro ca leafă?

Repet, nu mă interesează pe mine ţugulanul, că nici nu mă duce mintea să înţeleg, dacă ajunge un ales ori altul după gratii. Dar să ne explice „deştepţii” aleşi în funcţii publice cum putem şi noi, muritorii de rând, să adunăm averi de milioane de euro, dacă am fi plătiţi cu lefurile lor de bugetari de lux! Recent am văzut că deputaţii s-au plimbat prin ţări străine de vreo 200.000 lei, numai într-o lună-două. În acelaşi timp, milioane de români merg prin noroi că nu-s parale de-o maşină de piatră, profesorii tineri sunt condamnaţi să moară de foame dacă rămân la catedră în România, iar pensionarii mor pe capete că nu-s parale pentru medicamente.

Revenind, ce „’nalte” studii are Vâlcov? Şi cât învaţă un medic? Ce nevoi are o „tânără speranţă” a politicii româneşti? Ce nevoi are un medic sau un profesor tânăr? Toţi au aceleaşi nevoi. Toţi vor să-şi facă o familie, să aibă o casă etc. Diferenţele abia acum apar. Sluga politică reuşeşte să-şi facă galerie de tablouri celebre, pe lângă viloaie de neam prost, maşini foarte scumpe şi alte acareturi. Tot sluga politică mai reuşeşte, din leafa de bugetar, să-şi cumpere lingouri de aur. Ce o fi făcând cu lingourile de aur şi cu zecile de tablouri de valoare greu de spus, cert este că a adunat, în vreo 10-12 ani, din leafa de bugetar, o avere pe care oameni de afaceri celebri din Occident au adunat-o în câteva generaţii. În acelaşi timp, un profesor la aceeaşi vârstă plăteşte chirie că n-a reuşit cu 1.000-1.200 lei leafă pe lună, să-şi cumpere o casă, umblă cu haine ieftine şi merge la serviciu cu transportul în comun. Despre bani pentru cărţi nici nu mai are rost să vorbim. Tot atât sau poate mai puţin a reuşit şi medicul să realizeze. Unii medici tineri mor la serviciu sau se îmbolnăvesc pe viaţă pentru că lucrează mult peste limitele admise, normale sau cum vreţi să le spunem. Cum poate lucra un om 72 ore în continuu? Iar în tot acest timp medicul trebuie să aibă mintea trează pentru a răspunde prompt oricărei urgenţe. Pentru astfel de efort primeşte câteva sute de lei. Sluga politică însă pentru efort incomparabil mai mic primeşte sute de mii de euro.

Aşadar, în România lui Ponta e mai bine să fii slugă politică decât intelectual, cinstit, muncitor. Dar până când va rezista această aberaţie?

Leave a Comment