Pamflet

Pe bune ar fi nevoie să spunem că în Dicționarul Explicativ (DEX) al limbii române sunt clar explicate cuvintele primăreasă și cofetăreasă. Asta pentru că cineva se simte cu onoarea nereperată, vorba lui nenea Iancu.

Așadar, conform DEX primăreasă înseamnă nevastă de primar sau primăriță, iar cofetăreasă este o femeie care face sau vinde produse de cofetărie. ~n cazul celor două cuvinte folosite la rubrica de față, într-o ediție anterioară a ziarului Informatorul Moldovei, lipsește nota jignitoare. A fost nevoie de această porecizare pentru că s-au trezit nește cetățence care să spună că s-au simțit jignite de cele două cuvinte folosite într-un text. Dacă acum se vor simți jignite de cuvântul cetățence atunci le spunem că e o formulă de adresare corectă, nicidecum o defăimare. Culmea e că reclamantele spun că au studiat mult limba română și au și diplomă!

Acu’ destul timp în urmă, Ion Luca Caragiale ilustra magistral moravurile acelor timpuri. De atunci și până acum situația e cam tot la fel cu pregătirea unor indivizi, cu mofturile, cu onoarea nereperată, cu clondirul cu mastică, cu șpaga, cu linsul de miere pe degete, cu multe alte aspecte care dăunează grav bunului mers al societății.

Fiind clarificată această problemă, trecem la partea mincinoasă. Colbul, cică, acoperă o ditamai comuna pentru că unu’ ar face dar i se pare că face gratis, iar altul se uită de pe margine și se minunează. Soarta boborului mințit cu tembelizorul este pecetluită în multe sate ale Moldovei. Continuare în ediția print a regionalului Informatorul Moldovei.