Google

Oneşti, un oraş mohorât ce trage să moară

Written on:martie 6, 2015
Comments
Add One

mizerieMafioţii „democraţiei” româneşti, moşită de politrucul Iliescu, omu’ care a chemat minerii la Bucureşti pentru a-i „linişti” pe cei cu aere occidentale, iar băieţii lui Cozma şi-au făcut bine treaba ucigând destui protestatari, au reuşit performanţa de a mai trimite o platformă industrială la fier vechi. Desfiinţarea Rafinăriei Oneşti condamnă la foame mii de cetăţeni.

Un orăşel de munte construit, în mare parte de regimul comunist, prin anii ’60-’70, graţie rezervelor de petrol din zonă e dărâmat de regimul democratic. De ani buni Oneştiul trăieşte prin rafinăria care acum va ajunge la fier vechi. Blocuri dărăpănate, o stradă principală plină, mai mereu, de gropi, că primarul care a condus mulţi ani administraţia locală avea alte preocupări, câteva clădiri mai noi, dar tot neîngrijite, cam aşa arată Oneştiul în pragul celei mai mari lovituri pe care o încasează. Cândva un orăşel de munte înfloritor, cu platforme industriale, cu mii de muncitori, Oneştiul de astăzi nu mai reprezintă nici măcar o palidă umbră a ceea ce a fost. Un scriitor al locului ilustra într-un roman deosebit creşterea şi dezvoltarea oraşului. Acum va trebui să scrie despre ruina în care a ajuns acest orăşel.

Ani la rând, prea mulţi, Oneştiul a fost condus de primarul Emil Lemnaru. Omu’ devenise un fel de baron local. În 2012 oneştenii l-au schimbat că erau sătui de „manevrele” acestuia. Se pare că n-au nimerit şi au ales în 2012 tusea în locul junghiului. Dar asta-i soarta!

Revenind la crima care se petrece acum, nici Guvernul social democrat condus de Victor Ponta, nici primarul ales în 2012 nu văd şi nici n-aud. Poate să moară oraşul că ei au cu totul alte ocupaţii. Pe platforma RAFO Oneşti lucrau mii de oameni cândva, apoi întreprinderea a fost privatizată că statul român e prost administrator, aşa se spune mereu. Rezultatul este cel anticipat de unii chiar din perioada de tristă amintire a „eminentului” premier Adrian Năstase, când toţi trebuiau să cânte osanale ilestrei conduceri nu să critice. Platforma industrială ajunge la fier vechi după ce şi-a încetat mai demult activitatea. Cine pierde? Dar pe cine mai interesează cine pierde?

Un oraş mohorât ce trage să moară…

Cei care nu şi-au luat lumea-n cap prin cele străinătăţuri trăiesc din tot felul de ajutoare sociale. Unii mai lucrează pe ici pe colo pe salarii de mizerie. Petrolul a ridicat zona şi ruşii (lui Vosganian, probabil) o îngroapă. RAFO Oneşti se vinde la fier vechi; pe cine interesează?

Zi de zi toate aşa zisele televiziuni de ştiri joacă de bucurie sau bocesc pentru că unul, doi sau câte zece politicieni deodată ajung după gratii. Unii semianalfabeţi de la aceste televiziuni sunt în stare să numere secundele până iese unul din puşcărie sau intră alţii ori magistraţii dau un verdict. Mizerabil. Jegos. Şi nu făceam acele menţiuni, pentru că acei angajaţi care zbiară de mila vreunui puşcăriaş-politician sunt săraci cu duhul, dacă n-ar fi în ţară probleme deosebite. Însă acest probleme sunt ascunse sub preş pentru a nu-i face rău la imagine premierului Ponta ori altor slugi politice. Şi-n tot acest timp se închid uzinele care încă mai gâfâiau şi-s date la fier vechi. Iar Ponta îi dă înainte cu 1.000.000 locuri de muncă pe care le va înfiinţa el. Când? Nu se ştie.

Se ştie însă că Rafinăria Oneşti pleacă la fier vechi, după ce a fost vândută unor „investitori” din imperiul lui Putin. Se mai ştie că s-au furat bani mulţi din buzunarul statului în cazul CUG Iaşi, iar exemplele pot continua.

Revenind la Oneşti, aici administraţia locală doarme în papuci, iar poporul… Dumnezeu cu mila!

A treia rafinărie din România va ajunge teren viran, iar de aici până la instalarea unui supermarket şi a unui mall fiind doar o simplă tranzacţie. Orice guvern vrea să facă locuri de muncă. Dar ce se întâmplă atunci când dispar pentru totdeauna locuri de muncă ce nu pot fi înlocuite cu altele echivalente? Industria de petrol şi gaze este cea mai bine plătită piaţă la ora actuală, cu un salariu mediu net de 4.500 de lei pe lună, faţă de un salariu mediu la nivelul întregii economii de 1.700 de lei. Vânzătorii comerciali şi cei din supermarketuri au un salariu sub 1.500 de lei pe lună.

Cine ştie, poate guvernul vrea să înlocuiască rafinăria de la Oneşti cu un centru de excelenţă în industria auto, unde salariile se apropie de cele din industria de petrol şi gaze!

Este foarte bine că guvernul dă ajutoare de stat pentru call-centere sau fabrici de componente auto, dar ele nu înlocuiesc o rafinărie, ca volum de business, angajări şi taxe plătite la stat.

La rafinăria Oneşti acum 10 ani lucrau 2.600 de oameni, iar RAFO intra în top 50 companii din România, cu afaceri de aproape 600 de milioane de euro. Acum a ajuns doar un comunicat sec, dat de AGA: ”Se aprobă împuternicirea directorului general al RAFO SA să înceapă procedura de desfacere (vânzare a activelor şi utilajelor aferente companiei). Preţul de vânzare a activelor şi a utilajelor se va stabili în baza preţurilor şi utilajelor pe piaţa second hand, dar nu poate fi mai mic decât preţul fierului vechi pe piaţa locală românească în ziua semnării contractelor de vânzare/cumpărare a utilajelor”.

Trimiterea la fier vechi în mod oficial a rafinăriei RAFO Oneşti nu a stârnit niciun interes, nicio emoţie pentru Palatul Victoria sau chiar Palatul Cotroceni.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: