Google

Olteneştii au şansa dezvoltării alegându-şi în frunte un gospodar cu experienţă în administraţie

Written on:mai 22, 2016
Comments
Add One

Sonea costel netComuna Olteneşti din judeţul Vaslui are acum o şansă care poate veni o dată la 100 de ani, comunitatea are şansa intrării într-un proces de dezvoltare sustenabilă.

Primul mare proiect de asfaltare a drumurilor comunale este aprobat şi poate fi aplicat doar de cei care au lucrat la el. Echipa în fruntea căreia se află Costel Sonea, un om cu experienţă în administraţia locală, poate aduce asfaltul în satele comunei. Olteneştii de astăzi înseamnă o provocare serioasă pentru oricine va prelua mandatul de primar luna viitoare. Singurul om şi singura echipă, respectiv cea în fruntea căreia se află Costel Sonea, care pot aplica cel mai important proiect din ultimii 26 de ani, e vorba de asfaltarea mai multor drumuri comunale, trebuie aleşi în fruntea comunităţii, altfel se vor pierde următorii patru ani. Asta este realitatea necosmetizată.

De partea cealaltă, omu’ pus de Partidul Naţional Liberal să candideze la fotoliul de primar al comunei Olteneşti a candidat mai mereu în ultimii ani de la PRM şi cine mai ştie de la câte partide. Doar a candidat! Nu asta e important însă, ci faptul că Partidul Naţional Liberal va lăsa multe familii fără o bucată de pâine luând şi acel ajutor social acordat de statul român celor care se află, pentru diferite perioade, în situaţii dificile. Dacă satele comunei Olteneşti (Olteneşti, Târzii, Vineţeşti, Zgura, Curteni, Pâhna) vor alege candidatul PNL la primărie atunci zeci de familii, unele cu mulţi copii, riscă să rămână fără o amărâtă de bucată de pâine pe care s-o pună pe masă la copii. Se ştie că-n Olteneşti şi-n toată zona locuri de muncă nu sunt, decât periodic, sezonier, cu ziua. În aceste condiţii multe familii ar muri, pur şi simplu, de foame, dacă n-ar avea acel amărât de ajutor social. E perioada în care mulţi fug după un ciolan pe care cred ei că-l pot roade la Primărie. Alţii însă vor să facă şi chiar fac proiecte cu fonduri europene şi naţionale pentru modernizarea comunităţii. Oamenii aleg însă şi viitorul acestei comunităţi depinde în mare măsură de cel care va ajunge în frunte.

Ca o glumă proastă, menţionăm că mai este un candidat, pe lângă cel care a schimbat partidele ca pe şosete sau mai des şi care vrea să ajungă primar ca să taie ajutoarele sociale. Omu’ de care am scris şi-n ediţia trecută, e un individ care a dat cu ghebu’ prin străinătate şi apoi s-a făcut profesor. Ce studii şi unde le-a făcut e cam greu de spus, dar acesta-i alt subiect. Cert este că-i atât de gospodar încât nu-i în stare să-şi facă un WC gospodăresc în propria ogradă. Omu’ are un ţol în loc de uşă la closetul din dotare. Acesta  care nu-i în stare să-şi facă un closet, cum se spune la ţară, în curte, vrea primar, probabil pentru că s-a uitat în oglindă şi crede el că ar avea faţă de primar! E „tare” omu’, nu?

Drumuri de asfalt în Târzii şi-n alte sate ale comunei

Aşa cum menţionam anterior Costel Sonea, alături o echipă de succes, a lucrat la un proiect foarte important pentru comunitate. E vorba de asfaltarea mai multor drumuri începând cu drumul comunal din Târzii, care-i şi cel mai mare. Proiectul mai include şi un drum de legătură cu o comună vecină. O altă problemă foarte importantă pentru tinerii şi toţi proprietarii de terenuri din Olteneşti o reprezintă greutatea accesării fondurilor europene pentru dezvoltarea gospodăriilor proprii şi crearea de microferme. Aici este o zonă agricolă, a fost cândva şi o zonă zootehnică dezvoltată, oamenii n-au uitat fosta fermă a partidului, cum se spunea pe atunci, iar nevoia de fonduri europene destinate dezvoltării de microferme este acută. Cine poate şti cel mai bine această problemă dacă nu un om care deţine o gospodărie dezvoltată? Ştie ceva despre agricultură un cetăţean „entelectual”, spune el, dar numai el, care fuge de agricultură şi zootehnie? Sau altul care e cam sătul lucrând an de an pământurile oamenilor şi dându-le acestora cam cât scapă printr-o sită? Cu siguranţă nu. Aceştia nu ştiu nevoile oamenilor. În comuna Olteneşti sunt probleme deosebite, sunt multe de făcut, mai ales că în unele sate ale comunei tinerii abia aşteaptă să acceseze fonduri europene, adică să câştige un ban cinstit la ei acasă nu dând cu „ghebu’” prin cele străinătăţuri. Asta-i realitatea, oameni buni şi soluţiile sunt la dumneavoastră. Cei care cred că pot rezista fără acele ajutoare sociale pot să aleagă dreapta (care?!), să devină „afacerişti” peste noapte, pentru că asta înseamnă doctrina liberală ori pot alege un individ în jurul căruia abia dacă mai cresc şi buruienile!

Prinvind pe programul echipei în fruntea căreia se află Costel Sonea vedem unele probleme abordate cu destulă maturitate. Se vorbeşte de modernizarea drumurilor cu fonduri europene şi naţionale, de canalizare, proiect ce se poate înfăptui cu fonduri europene, decolmatarea podurilor şi podeţelelor, dotarea cu aparatură medicală a cabinetului medical, înfiinţarea unei farmacii în comună, înfiinţarea unui centru de zi pentru persoanele vârstnice (acesta este un obiectiv foarte important, având în vedere că sunt familii în vârstă care nu se mai pot întreine singure), construcţia de case praznicale, asistenţă socială, iar aici intră şi ajutoarele sociale de care făceam vorbire înainte, achiziţionarea unui microbuz pentru transportul în comun pe ruta Vineţeşti-Olteneşti-Vaslui, care să vină în sprijinul persoanelor cu venituri mici din comună. Ne oprim puţin la acest obiectiv. Sunt multe persoane cu venituri mici care, lună de lună, trebuie să meargă la Oficiul de şomaj. Aceştia cheltuie jumătate din ajutorul social numai plătind deplasarea la Oficiul de şomaj. Dacă administraţia locală ar reuşi să pună la dispoziţie un micribuz atunci situaţia ar fi cu totul alta. Drumul până la Vaslui, de la Vineţeşti, de exemplu, costă peste 20 lei dus-întors. Cel care primeşte 80-100 lei într-o lună îşi permite să dea mai mult de 20 lei numai pe transport? Oameni buni, acestea sunt realităţile şi dumneavoastră le cunoaştţi foarte bine. Echipa în fruntea căreia se află Costel Sonea are soluţii pentru aceste probleme. Ceilalţi, care vin acum să vă vândă „gogoşi”, trăiesc pe alte lumi, ei au ceea ce le este necesar şi, probabil, vânează primăria crezând că de acolo pot să-şi înmulţească averile.

Mizerii electorale, presiuni, ameninţări

Parcă nu suntem în anul de graţie 2016. Parcă suntem în perioada interbelică, atunci când gradul de înapoiere era destuld e mare. Se spune că politicienii de atunci vânau opozanţii şi-i reduceau la tăcere, chiar cu forţa. Se pare că unii candidaţi de la Olteneşti încearcă să folosească astfel de mijloace. Unu’ spune despre altul că ar fi pătat, dar omul n-a fost în viaţa lui cercetat penal, nicidecum condamnat, iar altul încearcăsă câştige voturi folosind, atenţie, o instituţie a statului. E grav dacă se dovedeşte că o instituţie a statului, prin reprezentanţii din comună, ameninţă oamenii şi-i forţează să voteze într-un fel sau altul. Redacţia ziarului regional Informatorul Moldovei a solicitat Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vaslui un punct de vedere oficial. Când îl vom primi îl vom da publicităţii.

Revenind, la mizerabila campanie electorală dintr-o comună care necesită investiţii masive în modernizare e bine ca oamenii să tie că nimeni nu poate influenţa opinia unui om, nici măcar ameninţându-l. Cei cărora le este frică trebuie să ştie că abuzurile sunt pedepsite de lege şi trebuie să le facă publice. Comuna Olteneşti nu e sat fără câini!

Încheiem reportajul de faţă cu o vorbă de-a lui Moromete, adusă în prezent. Pe ce se bazează indivizii ăia doi, unu’ de la PNL fost PRM şi altul cică de la UNPR, dar fost PSD, care vor să ajungă primari?

Leave a Comment