Google

Oamenii vor să vadă rezultate în teren…

Written on:iulie 23, 2015
Comments
Add One

Vinderei primar netLa graniţa dintre judeţele Vaslui şi Galaţi, comuna Vinderei reprezintă un exemplu de voinţă, pasiune şi bună credinţă; ambiţiosul primar Viorel Neagu reuşeşte să facă minuni la Vinderei chiar şi cu fonduri puţine.

Pragmatic, dar şi interesat să realizeze cel puţin principalele investiţii publice necesare în comuna Vinderei primarul Viorel Neagu spune, la şapte ani de când se află în fruntea comunităţii, că oamenii locului vor să vadă realizări nu se lasă conduşi de vorbe, iar la anul în campania electorală va fi în concediu. „Singura variantă pentru a merge în continuare o reprezintă realizările din teren. Oamenii sunt sătui de vorbe. Principala problemă o reprezintă drumul judeţean. Dacă vine Consiliul judeţean şi modernizează 2,5 kilometri din drumul judeţean Vinderei-Trestiana-Bârlad, via Brădeşti, atunci e bine. Se chinuie, nu sunt fonduri cât ar trebui şi modernizează pe sectoare. Au ajuns până la mănăstirea Grăjdeni. Am apoi două proiecte obţinute care se află în faza de licitaţie. Aştept bani pe ordonanţa 28 pe proiecte noi şi pe proiecte în derulare. Dacă se rezolvă problema cu drumul, anul viitor în campania electorală pot să plec în concediu. Dacă nu, tot plec în concediu, dar de tot”, spune primarul Viorel Neagu accentuând pe situaţia concretă din comună.

O comună mare, cu potenţial, cu tradiţii, aşteaptă modernizarea totală a drumul care face legătura cu Bârladul

Dintotdeauna comuna Vinderei a depins de drumul judeţean care face legătura cu Bârladul. Acest drum are o poveste interesantă. A fost început în mai multe rânduri, cu ani în urmă şi a fost modernizat pe sectoare, dar niciodată până la capăt. Pe acest drum, în plin câmp, călătorul găsea câţiva kilometri de asfalt şi se întreba care a fost raţiunea modernizării la mijloc? Acum însă administraţia judeţeană s-a angajat să modernizeze tot drumul. S-a lucrat de la ieşirea din Trestiana spre Vinderei până dincolo de mănăstirea Grăjdeni. Nu mai este mult până la Vinderei. În drum se poate prinde şi satul Brădeşti. Cam asta ar fi soluţia pentru a rezolva cea mai importantă problemă a comunei Vinderei. Cu ani în urmă oamenii spuneau că e mai uşor să meargă spre judeţul Galaţi decât să ajungă la Bârlad. Situaţia e pe cale să se schimbe, ceea ce nu poate fi decât o veste bună pentru gospodarii acestor locuri.

Comuna Vinderei are de toate: locuri frumoase, terenuri roditoare, oameni gospodari, iar aceste meleaguri frumoase au fost dintotdeauna căutate. Mărturie stau descoperirile arheologice de aici, dar şi tradiţiile bogate. Nunta la Vinderei, de exemplu, are un ritual deosebit de frumos. De peste 7 ani ambiţiosul primar Viorel Neagu luptă pentru a moderniza comunitatea şi a pune în valoare potenţialul local. Tot pe aceste meleaguri frumoase au fost cândva olari vestiţi în toată Moldova şi meşteri care făceau mobilier din răchită. Pe teritoriul comunei există şi un lut special pentru oale. Dar e greu să păstrezi vii tradiţiile când astfel de meşteşuguri nu sunt preţuite în România la adevărata valoare. Tot aici găsim o biserică veche din lemn semn că meşteşugul prelucrării lemnului nu era străin de gospodarii locului. Iar tradiţiile aduse în prezent pot da un impuls dezvoltării comunităţii.

Revenind în prezent, de circa 7 ani primarul Viorel Neagu lansează diferite investiţii publice pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităţii. N-a fost uşor să înceapă, pentru că fondurile publice sunt mult sub nevoile comunităţii şi poate e şi mai greu să meargă mai departe pentru că nevoile cresc iar banii necesari sunt la fel de puţini. Totuşi primarul a fost şi rămâne un optimist convins. „Avem două proiecte obţinute sunt în faza de lictiaţie. 3 drumuri importante trebuie să intre la modernizare. E vorba de Docăneasa-Docani, 6 kilometri, Talaşmani-Valea Lungă, ambele drumuri fac parte dintr-un proiect în valoare de circa 4,8 milioane lei. Apoi Gara Talaşmani-Obârşeni pe o distanţă de 6,8 kilometri, acesta este un proiect de 6 milioane lei. Toate au fost licitate şi aşteptăm finanţarea pentru a se începe lucrările. Lupt acum şi cu nişte alimentări cu apă care au fost începute pe OG 7, după care au fost mutate pe ordonanţa 28. La Brădeşti s-a finalizat lucrarea sunt şi 120 de abonaţi. Oamenii sunt mulţumiţi că au apă. Din cauza proiectului incomplet nu avem staţie de clorinare şi sistem de închidere automată a pompei de la bazin. Vom rezolva problema, am făcut raport în care am prezentat situaţia de necesitate şi aşteptăm să se aloce sumele necesare. Alimentarea cu apă la Vinderei s-a finalizat în 2014. Aici e alimentat jumătate de sat, circa 70 de gospodării şi extindem reţeaua din fonduri proprii. Se poate spune că problema apei a fost relativ rezolvată ceea ce este foarte important pentru zona noastră”, spune primarul Viorel Neagu.

Bugetul de 1,5 milioane lei a fost o mare păcăleală pentru Vinderei

Anul acesta, ca de obicei, am putea spune, s-a modificat …schimbarea. Formula de alocare a bugetelor locale s-a schimbat din nou. Din păcate pentru România astfel de modificări au ajuns la ordinea zilei. Iar una din cauzele subdezvoltării comunităţilor locale tocmai aceasta este. Alocarea bugetului, spune primarul comunei Vinderei, s-a raportat la încasările anului 2013. Comuna Vinderei a avut în 2013 încasări de 380.000 lei. Această sumă a fost scăzută din 1,5 milioane lei cât s-a spus că se alocă la fiecare comună în prima fază, iar la Vinderei scăderea a avut un rezultat interesant: 900.000 lei. Greşeala funcţionarilor care nu prea ştiu aritmetica a afectat comuna Vinderei. „Am făcut memorii peste tot însă degeaba”, afirmă şeful administraţiei locale de la Vinderei. Iar suma care n-a mai ajuns la Vinderei nu este de neglijat. Şi apoi vrem performanţă de la administraţiile locale!

Chiar şi-n aceste condiţii, cea mai mare problemă a comunei, respectiv apa curentă, e rezolvată, iar în continuare se lucrează la extinderea reţelelor. Cele mai mari probleme cu apa potabilă erau la Brădeşti. Acolo a fost săpat puţ la 220 metri, iar până la 115 metri nu s-a găsit apă. Vara, la Brădeşti, mai ales în perioadele secetoase, nu era apă în fântâni. La Vinderei a fost săpat puţ la 180 metri, iar primul izvor a fost găsit la 38 metri. „În proiectul pentru alimentare cu apă au fost prinse şi poduri, avem 3 la Vinderei şi unul la Docani. Anul acesta se va finaliza proiectul. Dacă n-ai proiecte n-ai viitor. Unele iniţiate în 2007 se finalizează acum. Totodată avem alte proiecte întocmite pentru a fi depuse şi altele depuse pentru că fără proiecte, fără fonduri europene nu poţi să ai pretenţii la dezvoltare. Am achiziţionat prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Covurlui un autogreder printr-un proiect în valoare de 120.000 euro. Acum utilajul este la lucru în teren. GAL Covurlui din care face parte comuna noastră are în componenţă 3 comune din judeţul Vaslui şi 12 din judeul Galaţi. Când ai utilajele tale poţi interveni pe drumuri acolo unde-i nevoie. E mult mai ieftin. De asemenea, am reuşit să finalizăm căminul cultural, construcţie nouă, iar acum aşteptăm mobilierul, 200 scaune şi 30 de mese”, a mai spus primarul comunei Vinderei, Viorel Neagu.

Am vizitat comuna Vinderei şi-n anii din urmă şi am văzut că până acolo e drum lung, iar finanţările ajung greu sau chiar deloc şi sigur de aceea primarul Neagu a spus că soluţia o reprezintă proiectele, în special cele cu fonduri europene. Oricum ar fi, până acum administraţia locală a găsit soluţii, dacă şi drumul de acces în comună va fi modernizat în totalitate, atunci comuna de la graniţa cu judeţul Galaţi se va dezvolta într-un ritm mai susţinut. Vorbeam la început de pasiune şi bună credinţă. Câţi s-ar fi angajat la proiecte atât de ambiţioase într-o comună care, de multe ori, a fost uitată de autorităţile judeţene şi centrale? După acuşi opt ani de când este primar, şeful administraţiei locale de la Vinderei a rămas optimist, dar eforturile depuse au lăsat urme… (V.B.)

Leave a Comment