Google

O pălărie prea mare pentru un cap atât de mic…

Written on:iunie 21, 2017
Comments
Add One

Dă bâta în mâna prostului sau dă-i o funcție unui individ și vei vedea dacă e om sau nu. Cam asta-i situația în cazul Grindeanu. Greu de vorbit de cazul PSD. E vorba de cazul Grindeanu și România. Să presupunem că a fost foarte bun ca premier și Dragnea vrea să-și arate mușchii de șef. E o variantă de lucru. Dacă a fost atât de bun unde-s marile proiecte de investiții? Madam care trebuia să fie-n locul lui a venit în capitala Moldovei cu tolba plină cu promisiuni. A înșirat la planuri de dezvoltare locală de ziceam că la centru e vreo garnitură de tren plină cu euro. Până acum, după atâtea luni, mai nimic s-a întâmplat. Azi aflu că premierul Grindeanu a întârziat alocarea fondurilor necesare în Planul de Dezvoltare Locală 2. Mai spune tanti Sevil că a fost momentul alegerilor locale parțiale pe 11 iunie și nu se cădea să dea bani pe proiectele inițiate de administrațiile locale pentru că suna a campanie electorală. Tanti, da’ căldarea de o anumită culoare nu e campanie electorală?
Trecem peste. Așadar, tolba e plină cu promisiuni, iar administrațiile locale au pus botu’ și au înaintat proiecte necesare. Un primar care-i de când lumea într-o comună mare de lângă Iași spune că are 7 proiecte depuse pe PNDL și așteaptă din clipă în clipă. Asta ca să dea bine la imagine, că-n rest moșu’ câștigă voturile pentru fotoliul de primar cu celebra căldare de-o anumită culoare. Ptiu, că m-au făcut să vorbesc și-n versuri!
Un alt cocoș îngâmfat ajuns primar pentru a doua oară într-o altă comună de lângă Iași, îmi spune recent, la ureche să n-audă toți, că el ia bani direct de la București. Bă’ tovarășu’, lasă minciunile astea pentru alții. Zi mersi că i-ai prostit încă o dată sătenii din Erbiceni să te voteze. În rest, bălăriile stau frumușel în fața primăriei, iar prin sate e cam jale. Dar el ia bani direct de la București!
Revenim la pălăria prea mare pentru capete mici și caractere meschine, slugarnice. Uneori însă și slugile se revoltă. Iar de pierdut pierd cei mulți care au căzut la mijloc. Grindeanu e un cetățean de tip slugă perfectă. S-a trezit deodată în fotoliul de premier. Deciziile se luau la partidu’ care e-n toate cele ce sunt. Era și el acolo pentru decor. Sluga s-a răzvrătit însă. Nu s-a revoltat pentru că s-ar fi opus Dragnea ori alt mahăr de prin PSD la vreo investiție în folosul cetățenilor. Sluga s-a răzvrătit pentru că n-ar fi democrație în Partidul Social Democrat. Să fim serioși. Grindeanu a fost un om de sacrificiu, iar acum a venit momentul să se ducă… unde a parcat mutu’ iapa. 40 șefi de filiale județene au spus că sunt de acord cu hotărârea de retragere a sprijinului politic în cazul Grindeanu. Sluga însă e tot revoltată. Asta înseamnă să pui o pălărie prea mare pe o căpățână mică, da’ mică rău de tot. Că-i democrație sau dictatură în PSD nu interesează pe cineva din țara asta. Poporul e interesat dacă va avea leafă mai mare, dacă va avea drum până acasă și alte asemenea „mărunțișuri” domestice. Că unii se dau de ceasu’ morții pentru democrația din partid chiar e treaba lor. Așa că Grindeanu a primit o pălărie prea mare pentru căpțâna din dotare, deci dansul de lebădă pe care-l face acum e doar pentru a obține avantaje proprii.
În tot acest timp, țara merge în virtutea inerției. Nu-l amintesc pe cel care a spus recent că România se guvernează singură pentru că și acesta face parte din gașca celor care au furat puterea în 1990. Închei cu pălăria folosind proverbul cu bâta-n mâna prostului. Vedem acum de ce sunt în stare unii care ling și podelele pe unde trec șefii, după care cică devin dizidenți sau revoluționari ori cum s-or mai fi autointitulând. Așa a fost și-n perioada interbelică, nu o dată PNȚ și PNL au lăsat țara neguvernată pentru că peșcheșul era prea mic. Așa-i și acum. De trădători și tărtăcuțe seci putem vorbi din toate timpurile și până azi. Problema e că timpul nu așteaptă și ar fi bine ca sluga care s-a trezit cu o pălărie prea mare pe cap să facă pasul în spate. (B.A.)

Leave a Comment