În plină criză a prețurilor la energie electrică, într-o țară care-și poate asigura și mâine independența energetică, onor guvernanții o “scaldă” cu salvarea planetei, jucându-se de-a închiderea minelor și a centralelor electrice care funcționează pe cărbune. Minerii le vor răspunde cu niște proteste mai serioase. Abia așteptăm o nouă mineriadă, chiar dacă va fi de proporții mult mai mici, decât cele vreo două trei de până acum.

Alți 500 de mineri urmează să-și piardă locurile de muncă până la sfârșitul acestui an. Siguranța sistemului energetic din România este amenințată, spun sindicatele.

Cele două grupuri energetice fac parte din Complexul Energetic Oltenia și au o putere instalată cumulată de 660 MW. Guvernul a decis să le mențină în viață până la 31 octombrie 2023, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Energiei.

La Complexul Energetic Oltenia, președintele sindicatului anunță proteste, precizând că această ordonanță elimină termenul de rezervă tehnică pentru grupurile energetice ce urmează să fie scoase din funcțiune. Nici subunitățile care fac parte din Complexul Energetic Hunedoara nu vor fi scutite de restructurări. În aceste condiții, nu se mai poate vorbi despre siguranța sistemului energetic din România. Continuare în ediția print a regionalului Informatorul Moldovei.