Celebră pentru o tradiție cunoscută în Moldova și în toată România și îndelung apreciată, comuna Cozmești din județul Vaslui este și astăzi un leagăn al tradițiilor și al spiritualității moldovenești. După o implicare fără precedent din partea administrației locale, condusă cu mână de fier de către primarul Hristache Sima, comuna Cozmești este astăzi un model de dezvoltare în toată zona.

Muzica de fanfară a încântat sufletele moldovenilor din cel mai vechi timpuri și până în prezent. E o tradiție întâlnită din loc în loc, prin Moldova, iar astăzi cu greu este dusă mai departe. Cât învață în comună, copiii cântă la instrumente, dar când cresc pleacă la licee sau la muncă în alte zone și alții le iau locul, iar munca se reia de la început. E foarte frumoasă tradiția, implicarea administrației locale este decisivă, însă, probabil, ar fi nevoie de o politică regională și națională. Cozmeștii de astăzi sunt o comunitate relativ mică, cu peste 2.000 de locuitori, dar în continuă dezvoltare. Modest dar hotărât primarul Hristache Sima a reușit să modernizeze comunitatea, să dea copiilor școli moderne, să dea sătenilor drumuri asfaltate și multe alte obiective au fost reușite la Cozmești. Vorbim de o zonă cu sate răsfirate, cu pâlcuri de case ori gospodării situate la distanță una de alta și tocmai de aceea este greu de administrat. „Ar fi nevoie ca oamenii să se implice mai mult, dar mai întâi să caute soluții pentru ei. Sunt posibilități de a câștiga bani și aici, dar e nevoie de implicare și chiar de forme asociative. Aici, cu formele asociative, este o problemă. Chiar dacă se vede succesul obținut de străini prin asociere, prin lucrul în comun și valorificarea produselor obținute tot în comun, la noi încă este o problemă. Primul gând al omului, când aude că ar fi bine să se organizeze în cooperative, de exemplu, se gândește la cine va fi șef și ce avantaje va avea. Așa e mentalitatea. Eu cred însă că acesta este viitorul și doar așa oamenii vor avea niște venituri sigure”, spune primarul Hristache Sima, pe care l-am găsit pe teren, că e mult de treabă mai ales în preajma sărbătorilor.

Zona este locuită din cele mai vechi timpuri. Există și o legendă care leagă zona de marele domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt. Se spune că oamenii domnitorului ar fi ascuns averea curții domnești într-o pădure din zonă la o invazie a turcilor. Când s-au întors au fost surprinși de turci și uciși, așa că locul unde au ascuns averea a rămas secret pentru totdeauna. E o legendă frumoasă care arată că aceste meleaguri sunt frumoase și locuite dintotdeauna de oameni vrednici. Unele obiceiuri și unele tradiții sunt puse în valoare cu sprijinul administrației locale, cu diverse ocazii. Primarul Sima înțelege foarte bine ce merită exploatat pentru a dezvolta comuna, pentru ca această comunitate să aibă viitor.

Aici este și un monument istoric, semn că zona a fost locuită din cele mai vechi timpuri de oameni vrednici. Astăzi drumul județean spre un monument istoric este modernizat și mulți oameni ajung să viziteze, să se încarce spiritual la Mânăstirea Fâstâci.

„Satele îmbătrânesc. Ce va fi vom vedea, însă mergem înainte cu investițiile necesare. Avem două proiecte pe Anghel Saligny. De asemenea se lucrează la rețeaua de alimentare cu apă în cadrul programului județean. E bine că va fi apă la robinet în toată comuna. La Fâstâci de regulă sunt probleme cu apa. Vreau să fac un grup de inițiativă locală pentru a lucra împreună la dezvoltarea comunei. Mă întâlnesc mereu cu oamenii pentru că a dezvolta o comunitate înseamnă mult mai mult decât drumuri asfaltate, școli și utilități. Ca o comună să aibă viitor e nevoie ca oamenii să caute soluții pentru a avea venituri. Stai doar cu asistați social? E imposibil. Mereu vorbesc cu oamenii despre activități care le-ar aduce venituri. Am văzut pe cineva în piață la Vaslui care vindea ciuperci culese direct din pădure, după care le curăța și le prezenta frumos la vânzare. Afacerea chiar mergea. Noi avem ciuperci în pădure. Avem și fructe de pădure în zonă, pe care doar să le culegi este nevoie. Sunt multe activități la îndemână și de asta mă gândesc să facem grupul de inițiativă locală unde să discutăm toate problemele comunității. Dacă vin soluții din mai multe părți atunci e mai bine. Le-am spus oamenilor și le spun permanent că o cooperativă ar fi o soluție de câștig pentru mulți dintre ei. Sunt care fac mici solarii, dar e nevoie ca mult mai mulți să se implice. Un râu curge prin comună și deci apă este pentru udat legumele. Sunt oportunități pentru a câștiga binișor, dacă muncești”, mai spune primarul Sima. Impresionant este modul cum abordează problemele comunității primarul care a reușit să dezvolte o comunitate rămasă în amorțire destul timp. ~n urmă cu ceva timp, Cozmeștiul ieșea în evidență doar printr-un scandal devenit celebru la nivel național, în legătură cu o școală de unde au furat toți cei ce au avut legătură cu obiectivul în cauză. Astăzi, printr-o muncă susținută, prin implicare în toate domeniile ce țin de viața unei comunități, primarul Hristache Sima a reușit să se vorbească la superlativ despre comuna Cozmești. Mai este de lucru, spune domnia sa. Comuna duce lipsă de terenuri, mai ales că e comună reînființată în 2004, așa că administrația caută să cumpere terenuri pentru a dezvolta alte obiective necesare. Lângă sediul primăriei a fost un teren de vânzare și a fost achiziționat. Încet, dar sigur, comuna Cozmești din județul Vaslui se dezvoltă prin grija unui gospodar ambițios care administrează comunitatea de peste 10 ani. Primarul Hristache Sima, cu toată opoziția unora care ar fi vrut să vină la primărie ca să lucreze doar pentru ei, a reușit să pună comunitatea pe un drum sigur, pe calea dezvoltării.