Google

O comună mică dă lecţii de dezvoltare

Written on:septembrie 15, 2015
Comments
Add One

tutora 16 sept 205 008 netDespre comuna Ţuţora din judeţul Iaşi, o localitate cu rădăcini adânci în istoria locului, se poate spune că o comună mică dă lecţii de dezvoltare prin continuitate tuturor localităţilor.

Continuitatea, buna gestionare a resurselor puţine aflate la dispoziţia administraţiei locale, sprijin din partea comunităţii, acestea sunt câteva argumente ale succesului la Ţuţora, o localitate care stă de strajă la Prut de sute de ani. „Ţuţora a fost cândva şi reşedinţă domnească, este o localitate cu vechi rădăcini în istoria locului, trebuie să fim mândri de comuna noastră”, a spus viceprimarul Cristinel Albu, la sărbătoarea comunei, eveniment care a avut loc pe 8 septembrie, în zi de mare sărbătoare creştinească.

„V-am iubit şi vă iubesc. De 24 de ani lucrăm împreună, iar acesta este pentru mine ultimul hram al satului în postura de primar. De-a lungul timpului poate au mai fost şi mici probleme, dar tot împreună le-am rezolvat. Numai Dumnezeu nu greşeşte, noi suntem supuşi greşelilor. Acum când se apropie finalul ultimului mandat de primar, eu nu mai candidez pentru încă un mandat, în zi de mare sărbătoare, cu permisiunea dumneavoastră vom acorda diplome tuturor celor care s-au implicat şi se implică în bunul mers al comunităţii noastre. Şcoala, dispensarul, poliţia de frontieră, postul de poliţie din comună, biserica, toate sunt instituţii care s-au implicat şi se implică permanent în bunul mers al comunităţii. Consiliul local şi aparatul din administraţia locală au fost mereu şi sunt permanent în slujba dumneavoastră. Toţi merită aprecierile tuturor. Le vom acorda diplome prin care le recunoaştem meritele”, a spus primarul comunei Ţuţora, Costică Săcăleanu, un veteran al administraţiei locale, omul care a găsit mereu soluţii pentru a dezvolta o comunitate cu tradiţie. De-un sfert de secol primarul Săcăleanu se află în slujba gospodarilor de la Ţuţora. Şi a reuşit să facă din această comună mică un exemplu de dezvoltare.

Bucurie şi recunoştinţă la ceas de mare sărbătoare

La câţiva kilometri de capitala Moldovei, de strajă mereu la Prut, râul care desparte fraţii de pe cele două maluri, există de sute de ani Ţuţora, o comunitate de gospodari unde viaţa curge parcă altfel. Urmărind toanele Prutului, care curge când lin, când năvalnic, comuna Ţuţora a avut de-a lungul timpului perioade mai agitate sau mai molcome, dar permanent gospodarii de aici s-au îngrijit să-şi dezvolte comunitatea şi să ducă mai departe cu mândrie moştenirea înaintaşilor. Aici parcă viaţa curge altfel. Aici vrednicia oamenilor este recunoscută. Aici buna credinţă şi pasiunea se întâlnesc la tot pasul. La ceas de mare sărbătoare creştinească, Ţuţora a îmbrăcat straiele frumoase şi a cinstit pe toţi cei care au lucrat de-a lungul timpului pentru dezvoltarea întregii zone. Iniţiativa primarului şi a Consiliului local de a premia pe toţi cei care se implică în viaţa comunităţii a fost îndelung apreciată de gospodarii prezenţi la hramul satului. ~n centrul comunei, pe stadion s-au adunat gospodarii ca să se bucure împreună de reuşitele de peste an. Muzică, voie bună şi multe aprecieri pentru cei care au trudit şi trudesc în continuare ca această comună să se dezvolte armonios.

Sărbătoarea de la Ţuţora a însemnat şi un scurt bilanţ al activităţii administraţiei locale din ultimii ani, dar şi conferirea titlurilor de cetăţeni de onoare unor personalităţi ale comunei. Viceprimarul Cristinel Albu a lansat un îndemn înţelept participanţilor, descriind pe scurt comuna: „Să ne bucurăm împreună de ceea ce am primit de la strămoşii noştri. Ţuţora are trecut, prezent şi viitor”.

Totodată, cu această ocazie au primit diplome familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie. O sărbătoare deosebită a avut loc la Ţuţora, la fel cum sunt şi oamenii acestor meleaguri. Şi chiar aveau motive de sărbătoare pentru că la Ţuţora administraţia locală a reuşit să asfalteze drumuri, să realizeze reţeaua de apă, primăria are utilaje pentru întreţinerea drumurilor, şcolile au fost modernizate şi asigură condiţii bune de studiu elevilor iar lista investiţiilor publice continuă. Dacă semnalul dezvoltării a fost dat de administraţia locală, nici mediul privat nu a rămas în urmă. Afaceri mai mici sau mai mari s-au dezvoltat în ultimii la Ţuţora pentru că administraţia locală a manifestat deschidere şi a sprijinit întreprinzătorii când au avut nevoie.

Numai cine n-a fost la Ţuţora nu poate înţelege cum o comunitate mică poate înregistra o asemenea dezvoltare, chiar dacă resursele financiare de la bugetul local sunt insuficiente. Şi încă un aspect trebuie readus în atenţie. Continuitatea în funcţia de primar a asigurat comunei Ţuţora o dezvoltare armonioasă, dar şi evitarea multor probleme în special cele legate de împărţirea pământului. La Ţuţora, de la început, s-a aplicat corect legislaţia şi foştii proprietari de terenuri şi-au luat în stăpânire proprietăţile. Dacă au mai apărut probleme acestea au fost create de instituţiile statului care au greşit anumite titluri ori au făcut alte „minuni”.

Mai spunem că la Ţuţora chiar se munceşte cu pasiune şi, aşa cum spunea viceprimarul Albu, comuna are trecut, prezent şi viitor. Dacă ar fi mai multe comune de acest fel România ar fi altfel, pentru că dezvoltarea trebuie făcută de la nivelul comunităţii spre centru. (E.L.)

Leave a Comment