Google

O clipă de atenţie te fereşte de escroci!

Written on:martie 13, 2014
Comments
Add One

Fotografie0042Pentru reducerea numărului persoanelor care cad victime autorilor de înșelăciuni, Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui a inițiat și desfășoară în această perioadă o campanie de prevenire a înșelăciunilor prin metoda „Accidentul/ Premiul” intitulată: „O clipă de atenție te ferește de escroci”.

În ziua de 13 martie 2014, polițiști din cadrul Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu Primăria Vaslui, au organizat o întâlnire  la Centrul Medico-Social „Sfântul Nicolae” Vaslui. La activitate au participat beneficiarii centrului – persoane vârstnice, care pot deveni mai ușor victime ale infractorilor care acționează prin metoda „accidentul/premiul”.

Activitatea de prevenire a oferit informații cu privire la metodele de operare folosite de infractori, recomandări pentru prevenirea victimizării acestui gen de infracțiuni, fiind dezbătute cazuri concrete săvârșite pe raza județului Vaslui.       Polițiștii au explicat că victima este aleasă la întâmplare, prin formarea unei combinații de numere din rețelele de telefonie fixă, ori după studierea și obținerea unui minim de date referitoare la membrii familiei, numele, locul de domiciliu sau reședință al acestora. Una din variantele folosite de apelant este cea legată de faptul că fiul (nepotul) potențialei victime a comis un accident rutier în urma căruia victima (în general un copil) este rănită grav. Susține că este chiar fiul (nepotul) potențialei victime și motivează că are vocea schimbată din cauza emoțiilor sau rănilor, că se află la spital ori în arestul poliției, solicitând toți banii care se găsesc în casă pentru rezolvarea situației. În alte cazuri, se primesc mesaje cu privire la câştigarea unui premiu atractiv (20.000 Euro, un telefon mobil performant). Pentru a intra în posesia premiului, „fericitul câştigător” este îndrumat să formeze un număr de telefon, de unde i se recomandă depunerea unei sume de bani într-un cont, dar şi achiziţionarea mai multor cartele telefonice pentru care trebuie să comunice codul de reîncărcare şi seria.

De fiecare dată infractorii se recomandă ca reprezentând diferite reţele de telefonie mobilă, au o atitudine foarte convingătoare, astfel că îşi determină victimele ca într-un interval scurt de timp să achiziţioneze cartelele şi să transmită codurile de reîncărcare.

Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, Poliţia vă recomandă insistent:

În situaţia în care sunteți contactați de către persoane care încearcă să vă convingă, sub diferite pretexte, să transferați sau să depuneți  sume de bani în conturile unor necunoscuți, nu dați curs acestor cereri.

Infractorii au o atitudine foarte convingătoare și se bazează pe faptul că victima pe care încearcă să o înșele intră în panică la auzul acestor vești rele și nu reacționează rațional.

Contactați persoana despre care ați fost informată că a fost implicată în vreun accident; dacă aceasta nu este de găsit, contactați o altă persoană în care aveți încredere. Aceasta poate să vă ofere sprijin, nefiind afectată emoțional în acel moment.

Dacă sunteți contactați de pe un număr pe care nu îl cunoașteți de către o persoană care se dă drept rudă, cereți cât mai multe detalii, din care să vă convingeți de identitatea celui în cauză.

Nu trimiteţi date personale sau copii după C.I., buletin, cărţi credit/debit, prin e-mail/fax.

Anunțați cât mai repede poliția în cazul în care sunteți victima unei astfel de înșelăciuni sau cineva a încercat să vă înșele!

Apelăm totodată la persoanele care au rude apropiate care se încadrează în profilul victimelor acestui tip de înșelăciune să ia legătura cu acestea și să le prevină asupra  modului de operare folosit de către infractori, pentru a nu cădea în plasa acestora.

Leave a Comment