Google

O altfel de sărbătoare a Zilei Naționale a României

Written on:decembrie 1, 2019
Comments
Add One

Istoria bogată și zbuciumată și prezentul și-au dat mâna pentru a scoate în evidență Vasluiul cu frumusețile sale încununate de manifestări culturale deosebite.

Viitorul este ca un cer înstelat, prezentul este lutul care necesită modelare, iar trecutul este granitul pe care se construiește. Am ales aceste vorbe înțelepte, spuse în preajma marelui voievod al Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt de Ziua Națională a României, ca să încep reportajul de față pentru că e prea multă ură și dezbinare în societatea românească. Am ales Vasluiul pe 1 decembrie de Ziua Națională pentru că aici e mai frumos decât în marile orașe, aici cultura și tradițiile sunt la ele acasă, aici administrația locală luptă să facă un oraș tradițional modern și reușește.

Prima zi a lunii decembrie, care a căzut într-o sfântă zi de duminică, a oferit prilejul vasluienilor să participe la o manifestare de excepție. Au lipsit micii și berea însă cultura și istoria au fost la ele acasă, arătând că orașele mai mici prețuiesc mai mult valorile democratice și istoria românilor. Sute de vasluieni și oaspeți s-au adunat în Piața Civică a municipiului Vaslui cu ocazia Zilei Naționale a României. Au venit pentru că simt românește, au venit alături de copii și tineri pentru că patriotismul învinge încă aici la Vaslui. A lipsit ciolanul cu fasole deci au lipsit și faimoasele știri cu câte porții de fasole cu ciolan s-au dat ori întrebările tâmpe dacă e bună mâncarea ori vinul fiert. La Vaslui manifestările publice capătă alte valențe și nu se rezumă la mâncare și băutură. Manifestările au debutat cu intonarea imnului de stat și au continuat cu o slujbă religioasă, pentru că poporul român este creștin, iar Biserica este un stâlp al comunității, apoi au urmat mici discursuri ale oficialităților prezente. Primarul municipiului Vaslui, ing. Vasile Pavăl și președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu au adus în atenția celor prezenți jerfta înaintașilor pentru a avea o „Românie dodoloață”. Am văzut la Vaslui mai multă omenie, mai multă dragoste pentru istoria locurilor și pentru România Mare, mai mult respect pentru înaintași dar și pentru valorile de azi și mai multă dorință de implicare în viața cetății. E clar că România se va dezvolta dacă va promova în frunte valori, iar startul a fost dat de către comunitățile locale. Asta e o realitate pe care probabil prea puțini o înțeleg pentru că e mai ușor să „înghiți” minciuna ca pe un adevăr incontestabil, e mai ușor să vezi paiul din ochiul celuilalt și să omiți bârna din ochiul tău, e mai ușor să strici și să înjuri decât să contruiești și să înveți să respecți. Am ales Vasluiul în această zi importantă pentru România deoarece aici, la „firul ierbii” cum se spune în fotbal, realitatea e diferită decât lângă cazanul cu fasole și ciolan. Concluzionând se merită repetat că la Vaslui manifestarea dedicată Zilei Naționale a României a avut patriotism și istorie, a fost o manifestare cultural tradițională de excepție.

Moș Nicolae aduce premii olimpicilor vasluieni

74 de copii cu rezultate bune la olimpiadele naționale și internaționale vor fi premiați pe 6 decembrie într-un cadru festiv de către administrația locală vasluiană. Iată așadar, ca să legăm informația de prima parte a reportajului, că la Vaslui performanța este recunoscută și este recompensată de administrația locală pentru că o comunitate se dezvoltă prin valorile sale. Grija comunității pentru viitor se concretizează la Vaslui și în investiții consistente în domeniul de învățământ. „Anul acesta s-au alocat de la bugetul local circa 17 milioane lei la școli, tocmai pentru a fi asigurate condiții bune de studiu copiilor și cadrelor didactice”, a spus recent într-o conferință de presă primarul municipiului Vaslui, ing. Vasile Pavăl. Sunt în Moldova și în țară unități administrativ teritoriale care au dat zero lei la școli din bugetul propriu, dar fără o școală de calitate viitorul comunității este compromis.

Alte câteva proiecte de interes pentru copii și tineri sunt în diferite faze. Obiectivul skiparc a fost definitivat, patinoarul din Copou va fi pus la dispoziția publicului în prima parte a lunii decembrie, iar bazinul de înot este în faza de proiectare.

Leave a Comment