Google

Numai nemţii pot gândi … nemţeşte?

Written on:septembrie 20, 2015
Comments
Add One

gardul lui orban netSe aud voci din ce în ce mai aprinse, de la cetăţenii care trăiesc mai mult la televizor şi de la politicienii cu două clase mai mult ca trenul care-s interesaţi doar de căpătuială, care lansează teorii apocaliptice în legătură cu refugiaţii. De cealaltă parte, nemţii îi primesc cu braţele deschise. Dar nemţii gândesc nemţeşte, respectiv ei se gândesc mereu cum să crească economia şi cum să trăiască mai bine. La mijlocul anilor 50 nemţii au gândit tot nemţeşte şi au adus forţă de muncă din Iugoslavia, Grecia şi Turcia pentru a reconstrui ţara dărâmată de război. Şi au reuşit.

Situaţia de astăzi din Germania nu e atât de gravă precum cea din anii 50, dar nemţii gândesc nemţeşte pentru viitorul apropiat şi mai îndepărtat. Românii însă, cei fără o minimă pregătire intră în panică şi cred că-i vor cotropi refugiaţii. Nimeni nu spune însă că sunt localităţi unde rromii au depăşit numărul băştinaşilor. Dacă refugiaţii pe care-i primeşte Germania cu braţele deschise vor munci alături de nemţi şi vor contribui la creşterea economiei germane, rromii din România nu vor munci vreodată, ci vor trăi din ajutoare sociale şi din alte activităţi mai puţin „ortodoxe”.

Revenind, în Germania s-au lansat deja programe de integrare şi chiar dacă acum statul german cheltuie nişte bani pe viitor aceşti bani se vor întoarce de câteva ori mai mult la stat. E o investiţie. În România, inteligenţii guvernanţi nu sunt în stare să investească în tinerii ţării, cea mai profitabilă investiţie, darămite să mai investească pentru integrarea refugiaţilor! Un oficial neamţ spunea că refugiaţii sunt motivaţi. Aceştia sunt oameni care au pierdut totul sau aproape totul. Dacă li se oferă o a doua şansă la viaţă, pot deveni o forţă pe viitor. Asta înseamnă gândire nemţească.

Dacă ne întoarcem la România, se vede clar că nu mai este forţă de muncă nici calificată nici necalificată. Nici măcar în construcţii nu mai sunt meseriaşi, dar nici muncitori necalificaţi. Asta se vede cu ochiul liber oriunde se deschide un şantier. În agricultură nici atât nu se găseşte forţă de muncă. Şi atunci de ce n-ar gândi şi românii nemţeşte?

Refugiaţii dacă sunt integraţi în societate nu vor fugi după ajutoarele sociale ale Rovanei Plumb. Ei îşi vor căuta de muncă şi vor încerca să lucreze conştiincios pentru a-şi putea face un viitor. O altă problemă este că majoritatea refugiaţilor nici nu vor să audă de România. Se ştie că aici nivelul de trai este la limita de jos, iar corupţia la cel mai înalt nivel.

Nu vine apocalipsa dacă sute de mii de oameni trebuie reintegraţi. Europenii au plecat în America pentru că era considerat pământul făgăduinţei. Permanent sute de mii de oameni pleacă din ţările natale pentru a lucra în alte ţări unde pot obţine venituri mai mari. Unii se întorc în ţările natale, dar cei mai mulţi nu se mai întorc. Aşa că povestea cu apocalipsa cade. Refugiaţii pot reprezenta o oportunitate, dar pentru statele care gândesc nemţeşte.

Tovarăşul Orban din „marea” ţară Ungaria se înconjură cu garduri de sârmă ghimpată, asta după ce a strigat peste tot că Transilvania este a ungurilor. Ce să mai înţelegi de aici?

Ca să gândeşti nemţeşte nu e greu, dar trebuie să ai viziune şi dorinţa de a lucra în folosul celor pe care i-ai prostit să te aleagă în frunte. (B.V.)

Leave a Comment