Asociația Moașelor Independente și Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București au încheiat recent un protocol de colaborare pentru promovarea profesiei de moașă și a programului de studii superioare pentru specializarea „Moașe” din cadrul Facultății de Moașe și Asistență Medicală (FMAM) în rândul viitorilor candidați.

În cadrul acestui parteneriat, Asociația Moașelor Independente oferă persoanelor interesate să urmeze Facultatea de Moașe sprijin gratuit pentru admitere, pregătire individuală sau de grup cu profesori de Biologie, acces la materialele aprobate de studiu pentru examen, precum și sesiuni de mentorat alături de moașe cu experiență, dar și sprijin pentru accesarea programelor de studii și schimb de experiență cu alte țări.

„Este clar o deschidere și o înțelegere a rolului important pe care îl joacă această meserie în economia generală a sistemului sanitar românesc. Urmează, în luna mai, la nivelul Facultății de Moașe și Asistenți Medicali din cadrul UMF «Carol Davila», reacreditarea studiilor de licență pentru Asistență medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie, Tehnică dentară și Moașe și sperăm într-o creșterea a numărului de locuri la această specializare, actualmente fiind de 15 locuri. Noi am vrea cel puțin dublarea acestui număr. Se dorește, de asemenea, un semnal pentru universitățile din G6, cât și pentru celelalte facultăți de pe teritoriul României. Cred că trebuie să fie un început de drum pentru a crește numărul de moașe în România pentru a avea o mortalitate și o morbiditate în scădere fiindcă, trebuie să recunoaștem, suntem aproape fruntași în această direcție”, a declarat decanul Facultății de Moașe și Asistență Medicală, prof. univ. dr. Victor Strâmbu, în cadrul conferinței de presă de la lansarea parteneriatului la sediul UMF „Carol Davila” din București. „Important este să avem adresabilitate, important este să promovați această inițiativă a colegelor noastre și a universității, care își dovedește încă o dată deschiderea pentru învățământul medical indiferent de categoria la care ne referim. Ne-am asumat această responsabilitate și această misiune, am constatat cu bucurie că facultăți din țară, din cadrul universităților tradiționale, respectiv Timișoara și Craiova, ne urmează exemplul și sper să-l urmeze și să deschidă aceste studii de licență, să le promoveze așa cum trebuie. Este important să vină un număr mare de studenți, este o facultate în care se intră cu examen, nu pe bază de dosar fiindcă trebuie să existe un triaj, trebuie să avem o calitate a actului de învățământ și o calitate a celor care intră în aceste programe de învățământ”, a mai declarat decanul Facultății de Moașe și Asistență Medicală. Continuare în ediția tipărită a regionalului Informatorul Moldovei.