Google

Minerii de la exploatarea de uraniu de la Crucea sunt în grevă de miercuri 17 martie

Written on:martie 22, 2021
Comments
Add One

Liderul AUR, George Simion, a coborât în subteran la Botoșana, sector de la mina de uraniu de la Crucea, acolo unde, în noaptea de sâmbătă spre duminică, aproximativ 100 de mineri încă mai erau blocați în subteran. Simion a declarat că solicitările minerilor au fost rezolvate parțial și că aceștia continuă protestul fiindcă nu mai cred în promisiunile autorităților: ”Nu li s-au achitat decât parțial datoriile, li s-au achitat salariile restante. Acești oameni care au familii, au copii, nu-și primiseră salariile de două luni și nu interesa pe nimeni. Ei dacă nu se blocau în subteran nu-și primeau salariile. Au primit salariile pe două luni, însă au sporul de masă caldă, așa numitul antidot, pe care nu l-au primit de mai bine de un an. Este dreptul lor să îl primească, fac o muncă foarte grea pentru care sunt plătiți extrem de prost, între 2.500 și 3.000 de lei, în condițiile în care lucrează cu materie radioactivă. Nu au primit nici banii pentru echipamente. Au niște echipamente, pe care le-am văzut cu ochii mei, depășite, echipamentele lor de protecție, dar și echipamentele cu care lucrează în mină”.

George Simion a spus că era cât pe ce să nu mai ajungă la mina aflată la granița dintre județele Suceava și Neamț din cauza prefectului USR-PLUS de Suceava, Iulian Cimpoeșu, care i-a comunicat telefonic că a fost stins conflictul de muncă: ”Nimeni nu-i bagă în seamă pe oamenii de acolo, care sunt închiși în mină de miercuri. Era să nu mai vin, să mă întorc din drum, pentru că am primit același semnal din partea prefectului, că este încheiat conflictul. Nu este încheiat conflictul, oamenii au rămas în continuare în mină. știm că se vrea închiderea acestei mine, dar din punct de vedere al unei strategii naționale și din punct de vedere al legii nu este posibilă închiderea acestei mine atât timp cât mai există zăcământ de uraniu acolo, la Crucea. Ministerul Economiei ar trebui să intervină, ministrul Energiei ar trebui să intervină și părerea noastră fermă este că Compania Națională a Uraniului nu trebuie închisă și nu trebuie trecut la o așa-zisă ecologizare, care se pregătește în acea zonă, atâta timp cât mai există minereu sub pământ care trebui extras în folosul României”.

Liderul AUR a încercat, dar nu a reușit să-l întâlnească pe directorul Minei Crucea, Vasile Chiruță, care le-ar fi zis minerilor că dacă nu le convine situația, atunci să plece la cules sparanghel în Germania: ”Sunt 300 de lucrători la Mina de Uraniu de la Crucea, dar trebuie să privim imaginea de ansamblu. Nu sunt locuri de muncă, este o criză enormă pentru județul Suceava și pentru toată România. Mi-au tot repetat minerii când am coborât cu ei”.

Minerii și-au exprimat nemulțumirea și legat de faptul că televiziunile nu au relatat despre situația lor: ”Erau disperați, nimeni nu îi auzea și din păcate este strigătul unei Românii care nu este auzită. Ziceau minerii că dacă era un urs care ieșea pe pârtia de schi, imediat era știre la televizor. Dar ei sunt de miercuri în mină și nu-i bagă nimeni în seamă și pe fondul autorităților de a pune sub preș problema”.

Leave a Comment