Google

Minciunile cu pământuri la Ţuţora „dau bine” la cititori!

Written on:martie 11, 2016
Comments
Add One

iasi si tomesti teren 002 netÎn prima comună, probabil din România, unde s-a finalizat aplicarea legii 18/1991, de prin 1997-1998, se fac reclamaţii nefondate, iar o gazetă din Iaşi publică neadevăruri.

La Ţuţora, aplicarea legii 18/1991 privind fondul funciar s-a finalizat din 1998, iar până acum administraţia locală nu a avut procese cu proprietarii de pământuri. Asta înseamnă că legea a fost aplicată corect de Primăria Ţuţora. În 2016, un cetăţean care deţine un titlu de proprietate emis de Primăria Comarna reclamă nereguli închipuite care s-ar fi petrecut la Primăria Ţuţora. În primul rând, administraţia locală din Ţuţora nu are treabă cu respectivul cetăţean pentru că acesta a fost împroprietărit de Primăria Comarna, iar în al doilea rând cele reclamate de acesta sunt nereale. Datele ce reies din documentele existente arată foarte clar că respectivul nu are treabă cu Primăria Ţuţora, însă un ziar din Iaşi s-a pretat să publice neadevăruri. Motivul? E acelaşi, probabil, pentru care un „titan” al dezvăluirilor a ajuns după gratii, iar alţii care lucrează în presă, dar nu sunt ziarişti profesionişti, ci doar nişte „iepuraşi” de câmp aruncaţi la înaintare de „bătrânii” din presă, sunt aşteptaţi tot acolo. Păcat de ei că-s tineri şi-şi strică viitorul pentru câţiva arginţi!

Revenim la Ţuţora. Comuna Ţuţora a încheiat aplicarea legii fondului funciar încă din 1998, iar până acum nu a existat măcar un proces privind nereguli în aplicarea legii fondului funciar. Acest aspect nu a fost preluat de lucrătorul din presa locală care a publicat într-un ziar din Iaşi numai aberaţii. Culmea presei e că preia orice reclamaţie fără să o verifice, spusă de oricine n-are altă activitate decât să facă reclamaţii de el închipuite. În cazul de faţă, doar lecturarea câtorva documente de la momentul aplicării legii 18/1991 ar fi clarificat lucrătorul din presă despre aspectele scoase în evidenţă de un cetăţean şi i-ar fi arătat că nu sunt reale. Din păcate, în presa anului de graţie 2016 nu mai există deontologie, nu mai există reguli, nu mai există profesionişti. Majoritatea purtătorilor de legitimaţii de presă sunt adunaţi de pe stradă şi încadraţi în aceste structuri. N-au studii, n-au moralitate, însă lucrează în presă!

Revenind la cazul Ţuţora, trebuie spus foarte clar că acolo nu există vreo neregulă. Dacă ar fi existat, cetăţeanul în cauză se putea adresa instanţei de judecată. N-a făcut-o. Asta înseamnă că omul vrea doar niscaiva scandal. În fapt, la momentul aplicării legii 18/1991 s-a constatat că mai mulţi cetăţeni ai comunei vecine Comarna aveau terenuri pe raza comunei Ţuţora. De bună credinţă şi respectând întocmai legea, aşa cum a făcut-o dintotdeauna, primarul Costică Săcăleanu a predat suprafaţa respectivă comunei vecine. De aici încolo, cetăţenii comunei Comarna au fost puşi în posesie de primăria Comarna. Dacă au încăput sau nu în tarlaua care a fost predată comunei vecine, dacă unii proprietari din Comarna au luat mai mult pământ sau nu, dacă administraţia locală din comuna vecină şi-a pus în posesie corect cetăţenii sau nu, toate acestea nu ţin de Primăria Ţuţora.

Acum, în anul de graţie 2016, vine un oarecare cetăţean şi reclamă în fals faptul că Primăria Ţuţora i-ar fi vândut terenul său. Un individ de la o gazetă din Iaşi, aflată în cădere liberă, dar acesta-i alt subiect, vrea să transforme aceste informaţii nereale în senzaţional. Şi scrie că sunt nereguli cu pământuri la Ţuţora. Omu’ probabil nu ştie să citească documentele şi sigur n-a înţeles mare lucru din ceea ce i-a spus primarul Săcăleanu, aşa că înşiră în gazetă doar ce aberaţii spune un cetăţean. E ruşinos, dar e democraţie, nu!?

Mai mult de atât, spune la un moment dat că un alt cetăţean care a cumpărat o suprafaţă de teren pe raza comunei Ţuţora ar fi tras un loz câştigător. O mai mare minciună era greu de găsit. Şi explicăm de ce. În zonă se vinde pământul cu 2.000 euro hectarul. Primăria Ţuţora a vândut cu 3.000 euro hectarul. Care-i lozul câştigător pentru acel cetăţean care a cumpărat vreo 30 de hectare? Primăria Ţuţora a câştigat din această tranzacţie, în niciun caz nu a fost păgubită, cum ar vrea să inducă ideea acel purtător de pix.

Prefectura a verificat situaţia în 1994

Referitor la suprafaţa de teren în discuţie, mai mulţi oameni şi-au exprimat nemulţumirile şi prin 1994. Prefectura emite o adresă în 1994 prin care constată situaţia considerând că totul este corect şi legal. „Proprietarii din comuna Comarna au chiar mai mult teren. Că ei nu mai încap în tarlaua respectivă e problema lor şi a administraţiei locale de acolo. Noi am cedat suprafaţa la momentul respectiv şi mai mult de atât nu putem face. Cel care a reclamat are o copie de pe un titlu în tarlaua 10/1. Titlul a fost emis de Primăria Comarna. Dacă el sau mai mulţi nu mai încap acolo pentru că alţii au ocupat mai mult teren nu ştiu, dar nu e treaba administraţiei locale din Ţuţora”, spune, pe bună dreptate, primarul comunei Ţuţora, Costică Săcăleanu.

Povestea acelor suprafeţe este comună tuturor pământurilor din România. Unii au lucrat pământ fără să aibă şi când s-a aplciat legea au cedat ori au reclamat crezând că legea poate fi încălcată doar pentru că ei au lucrat anumite suprafeţe fără să aibă dreptul.

„Suprafaţa de teren la care se face referire şi pe care a vândut-o Primăria Ţuţora unui cetăţean, este intabulată, înscrisă la Cadastru, deci s-a făcut toată documentaţia necesară, iar tranzacţia s-a făcut prin licitaţie, de care s-a ocupat o comisie, nu a făcut primarul de capul lui. Dacă erau probleme, dacă nu aveam acte, mai putea fi intabulată suprafaţa? Cei de la Cadastru nu s-ar fi sesizat? Să fim serioşi!”, mai spune primarul Săcăleanu.

Bă’ „zearistule”, ai halucinaţii?

Am expus pe scurt situaţia, revenim acum şi spunem că din documentele pe care le deţinem în copie reiese foarte clar situaţia expusă şi de primar şi pe care am redat-o mai sus, deci la Ţuţora nu este vreo ilegalitate, ci s-a trezit acum un proprietar de teren din comuna Comarna, nemulţumit, care crede că publicând neadevăruri într-o gazetă va primi pământul. Şi mai grav de atât este aspectul manipulării. Prin ocolirea adevărului şi publicarea de informaţii nereale luate din „gura lumii” gazeta respectivă face un deserviciu major societăţii. Aici am găsit un caz clar de manipulare, unde aşa zisul ziarist are, probabil, ceva halucinaţii. Altfel cum se explică faptul că omu’ nu a vrut să meargă să vadă documentele existente şi a scris doar după ce i-a spus unul sau altul?

Culmea e că la un moment dat „zearistu’” se încurcă în cele expuse şi constată, fără să vrea, că Primăria Ţuţora nu a comis vreo ilegalitate. Ce poţi să-i mai ceri ăstui individ care, pe moment, poartă pix?

El mai „bate apa-n piuă” cu lozul câştigător al celui care a cumpărat o suprafaţă de teren vândută de Primăria Ţuţora la un preţ cu 50% mai mare decât se vinde şi acum în acea zonă! Pentru ştiinţa acestui purtător de pix menţionăm că nici statul în caz de despăgubire nu oferă mai mulţi bani pe hectarul de teren, ci mult mai puţini, aşa că Primăria Ţuţora chiar a făcut o afacere din această tranzacţie. Mai mult de atât, pentru cei care nu ştiu, trebuie spus că Ţuţora este o comună mică, unde n-au ajuns multe fonduri guvernamentale sau de la judeţ, aşa că administraţia locală a fost nevoită să fructifice oportunităţile locului pentru a dezvolta comuna. Şi la Ţuţora sunt drumuri asfaltate, mai ceva decât în unele cartiere noi ale Iaşului, este apă curentă, canalizare, sunt şcoli modernizate, legătura cu Iaşul este bună, Primăria are utilaje proprii pentru întreţinerea drumurilor, altfel spus Ţuţora este o comună mică şi modernă, prin grija administraţiei locale. Totodată, orice lucrare de investiţii şi orice activitate a primăriei Ţuţora a fost verificată de instituţiile statului cu drept de control şi nu s-a descoperit vreo neregulă în peste două decenii de când la conducerea comunei este primarul Costică Săcăleanu. Asta fiind realitatea, de unde scoate nereguli un individ oarecare? (Vom reveni) (B.A.U.)

Leave a Comment