Google

Micleştii Vasluiului, un tărâm tradiţional modern

Written on:august 26, 2015
Comments
Add One

miclesti 26 aug 2015 004 netCând există bună credinţă şi pasiune se găsesc modalităţi practice pentru modernizarea unei comunităţi locale, chiar şi cu bani puţini.

Privit în ansamblu, judeţul Vaslui nu este bine văzut la nivel naţional şi, de ce nu, european. Realitatea locului, însă, în unele comunităţi locale, combate clar imaginea de zonă săracă şi neajutorată. Dintotdeauna la Micleştii Vasluiului au trăit oameni vrednici, dar acum parcă mai mult ca niciodată trebuie arătat că aici se fac eforturi pentru modernizarea comunităţii. Şi spun asta pentru că bugetul local nu este generos, dar în raport cu multe alte comune din judeţul de la graniţa estică a Europei la Micleşti se lucrează cu bună credinţă şi pasiune şi rezultatele nu au întârziat să apară. Câte un drum asfaltat, alimentare cu apă în satele comunei, utilaje pentru întreţinerea drumurilor achiziţionate de primărie, maşină pentru situaţii de urgenţă, o bună gospodărire a şcolilor, încălzire centrală la şcoala din Micleşti, căminul cultural şi primărie, proiect pentru un cămin cultural nou, proiect pentru canalizare în satele comunei, acestea sunt numai câteva reuşite ale administraţiei locale din ultima perioadă.

O zonă pitorească şi deosebit de frumoasă…

Nu degeaba boierii timpurilor trecute au avut moşii pe aceste meleaguri frumoase. Micleştii Vasluiului sunt ca o oază de dezvoltare aproape de graniţa dintre judeţele Vaslui şi Iaşi. De pe naţionalul Vaslui-Iaşi, până nu demult se vedeau case aruncate sub dealurile din zare făcând parte dintr-un peisaj parcă mohorât. Astăzi imaginea este alta. Judeţeanul care intră în Micleşti a fost nu demult modernizat. În satul Popeşti, localitate cu legătură la drumul naţional se lucrează la asfaltarea drumului din interior. Apoi se va face legătura cu naţionalul. Modest şi mereu pe drumuri după găsirea de soluţii pentru realizarea unor investiţii necesare comunităţii, primarul Doru Agafiţei nu se declară mulţumit doar cu obiectivele realizate sau aflate în lucru, pentru că vrea să lanseze alte şi alte proiecte astfel încât comuna să asigure localnicilor un nivel de trai confortabil. „Se asfaltează drumul din satul Popeşti. Dorinţa mea este să facem legătura cu drumul naţional şi mai departe până la Gugeşti în comuna vecină. În ceea ce priveşte alimentarea cu apă, la Micleşti este apă în regim permanent, la Popeşti avem acum trei puţuri, două sunt făcute anul acesta, iar la Chirceşti avem numai un puţ şi se dă apă în sistem centralizat 3 zile într-o zonă a satului şi 3 în alta. Acolo mai trebuie un puţ forat pentru Chirceşti Vale şi Velniţă. Dacă nu am fi avut apă curentă nu ştiu ce era, pentru că a fost secetă mare anul acesta. Avem proiect şi pentru canalizare în toată comuna”, spune primarul Agafiţei.

Investiţiile publice pun în valoare bogaţia şi frumuseţea zonei şi cine înţelege acest aspect are numai de câştigat. La Micleşti, într-o zonă unde şi natura a fost bogată cu gospodarii locului, admnistraţia locală face eforturi pentru ridicarea nivelului de confort, iar ştacheta impusă de primul gospodar este destul de ridicată. Având în vedere tradiţiile frumoase ale zonei, multiplele activităţi cultural-tradiţionale care se desfăşoară aici comuna are nevoie de un cămin cultural modern, mai ales că vechea locaţie are peste 70 de ani şi este construită din lut, deci nu mai poate fi reabilitată. Un alt obiectiv ambiţios al primarului Agafiţei vizează amenajarea unei pieţe agroalimentare în Micleşti, care să fie prevăzută cu spaţii speciale pentru comercializarea cărnii şi a produselor lactate.

Altfel spus, aici la Micleşti, încet dar sigur sunt atinse toate coordonatele unei dezvoltări de viitor. Tema cu un impact deosebit este învăţământul. Şcolile comunei se pregătesc acum pentru începerea noului an şcolar. Sunt unităţi de învăţământ în toate satele comunei, iar primăria are microbuz şcolar pentru transportul elevilor care nu învaţă la ei în sat. „Avem un microbuz şcolar dar mai trebuie unul ş am făcut solicitare în acest sens. Dacă nu va veni al doilea microbuz vom decala puţin programul şcolar cu aprobarea Inspectoratului Şcolar”, mai spune primarul comunei Micleşti.

Şi tot legat de şcoli primarul Agafiţei ne-a mai spus că la şcoala din Popeşti va fi apă curentă, la cea din Chirceşti este la fel şi la Micleşti. În aceste condiţii, domnia sa speră să nu fie probleme cu autorizarea unităţilor de învăţământ din punct de vedere sanitar.

Ansamblul Barbu Lăutaru premiat la festivaluri naţionale

Vorbeam anterior de tradiţii şi obiceiuri deosebit de frumoase aici la Micleştii Vasluiului. Comunitatea se mândreşte cu ansamblul folcloric care poartă numele celebrului om de folclor Barbu Lăutaru. Recent ansamblul a participat la festivalul Cântă de răsună valea care s-a desfăşurat la Tecuci. Dragostea localnicilor pentru folclor însufleţeşte acest minunat ansamblu.

Pe lângă tradiţii, zona este deosebit de frumoasă iar administraţia locală are de gând să pună în valoare această avuţie. La Chirceşti, într-un peisaj deosebit a fost cândva un iaz, numit Iazul cucoanei. Zona este propice agrementului şi se caută soluţii pentru a pune în valoare acest potenţial. Nimic nu e mai frumos parcă decât să vezi cum zi de zi şi an de an o comunitate încearcă să găsească soluţii pentru a se moderniza. E greu în condiţiile actuale însă nu este imposibil. Prin Grupul de Acţiune Locală Primăria Micleşti a reuşit să achiziţioneze o maşină pentru situaţii de urgenţă şi tot pe fonduri europene se încearcă realizarea mai multor obiective, proiectele sunt pregătite şi se aşteaptă deschiderea liniilor de finanţare. Asta înseamnă practic dezvoltarea unei comunităţi. Şi dacă de învăţământ, cultură şi tradiţii, investiţii în infrastructură am vorbit, în ceea ce priveşte latura socială trebuie spus că problemele oamenilor de aici sunt în atenţia administraţiei locale. Trăim vremuri grele, parcă ar vrea să spună primul gospodar şi în special din cauză că multe familii au câte un membru plecat la muncă în străinătate. Ca peste tot sunt familii în care un părinte este la muncă în străinătate iar copiii stau cu celălalt părinte. Din acest motiv pot să apară probleme. Pentru a preveni diverse situaţii nedorite, compartimentul social din cadrul Primăriei monitorizează toate situaţiile, iar zilele acestea se va derula şi o întâlnire pe teme sociale. Sunt vremuri grele e adevărat însă când a fost uşor? Se poate spune că e mai uşor dacă administraţia locală şi toţi factorii de decizie dintr-o comunitate se implică activ. Şi la Micleşti am văzut implicare atât din partea primarului cât şi a viceprimarului şi a întregii echipe din primărie. Totodată colaborarea cu şcolile din comună este bună, ceea ce înseamnă că sunt îndeplinite condiţiile unei dezvoltări trainice.

De sus de pe dealul numit Movila lui Burcel, mănăstirea cu acelaşi nume parcă veghea întreaga zonă. E o imagine deosebită şi tocmai de aceea zona trebuie pusă în valoare. Mai rar, e adevărat, din păcate, întâlneşti comunităţi care parcă emană energie pozitivă, care parcă sunt într-o mişcare abia definită, dar care aduce permanent schimbări în bine. Nimic nu se face însă fără bună credinţă şi pasiune… (E.L.)

Leave a Comment