Importanța vieții chiar de la naștere, respectul pentru viață, dragostea pentru aproapele sunt argumentele unei vieți drepte pe care o promovează Biserica în calitate de reazem dintotdeauna pentru popor. O turmă vrednică are un păstor vrednic. La Pădureni, una dintre cele mai dezvoltate comunități ale județului Vaslui, preotul paroh a marcat cum se cuvine la oamenii gospodari Marșul pentru viață și Luna pentru viață.

Acolo de când se știu, vegheați de coline frumoase și rodnice, conduși spre o viață mai bună de oameni inimoși, pasionați, convinși că imposibilul este posibil, gospodarii uneia dintre cele mai dezvoltate comunități ale județului Vaslui au arătat că sunt una cu biserica și cu inimosul preot paroh Daniel, în ultima zi a lunii martie.

Biserica ortodoxă a marcat evenimentul Marșul pentru viață, pentru a cinsti cum se cuvine viața de la concepere și până la sfârșit. Evenimentul cu tema „Construim împreună pentru viață” a fost marcat în toate parohiile de pe cuprinsul țării.

Am ales să mergem într-o comunitate de oameni gospodari pentru că acolo dragostea pentru viață, pentru frumos și grija pentru suflet sunt mult mai bine evidențiate. Dintotdeauna comunitățile moldovenești s-au adunat în jurul Bisericii, atât la greu, dar și-n zile de sărbătoare pentru a aduce mulțumiri lui Dumnezeu de binfacerile date. Mergând în ultima zi a lunii martie la biserica din Satu Nou-Pădureni am găsit acolo o comunitate de oameni frumoși la chip și la suflet pătrunși de importanța învățăturilor creștine. Pe dealul spre Ivănești, un alt sat al comunei, cu turlele scăldate de soarele timid al primăverii, bisericuța din Satu Nou devenise neîncăpătoare. Vrednicul preot paroh Daniel știe să aline și să îmbărbăteze sufletele gospodarilor locului și este iubit și apreciat în sat. Slujește la biserica din satul Pădureni și la cea din Satu Nou. Pe 31 martie, slujba a fost oficiată de doi preoți. După Sfânta Liturghie, părintele Pavel și părintele Daniel au vorbit credincioșilor de grija pentru suflet, de frumusețea omului care se îngrijește de toate cele sfinte.

Departe de zgomotele și vânzoleala de zi cu zi, de goana după „cât mai mult”, comunitatea adunată în jurul părintelui Daniel, preot paroh în satul Pădureni, emana liniște, frumusețe sufletească, emana putere și dorință de cunoaștere, emana empatie, ceea ce arată că o turmă vrednică are întotdeauna un păstor bun. Uitându-mă în jur am rămas plăcut surprins să văd câtă grijă au oamenii locului de Biserică, mai mult poate decât propriile gospodării care și ele sunt îngrijite, ceea ce arată că aici sunt oameni vrednici și mândri.

Mesajul manifestării a fost centrat pe importanța sarcinii, a nașterii, deci pe importanța vieții chiar de la începuturi.

L-am întrebat pe părintele Daniel, mai ales că este tânăr, cum e viața în sat. “Aici e poate mai mult reliefată frumusețea vieții. Mă înțeleg foarte bine cu oamenii. Îi cunosc, cu toate ale lor și ei mă cunosc și suntem ca o mare familie”, a spus părintele Daniel.

Asta este esența: o mare familie. De asta veșnicia s-a născut la sat, de asta satul moldovenesc a dat dintotdeauna valori în toate domeniile, pentru că satul este o mare familie. Ca să fie o mare familie, satul are nevoie, așa cum spuneam și la început, de lideri care să înțeleagă oamenii, să trăiască odată cu ei bucuriile și problemele, să-i sprijine, să se implice cu pasiune în toate aspectele vieții.