Roșieștii Vasluiului, cu profesorul Bagdasar, că e ultimul cinstit aici, cu marele cărturar Veniamin Costachi și cu multe alte personalități de talie internațională care au văzut lumina zilei pe aceste meleaguri Dumnezeiești, își duce traiul dezvoltându-se permanet și cinstind înaintașii, pentru că averea spirituală, istoria acestor locuri se adună în ființa comunității.
Comunitatea trăiește prin valorile sale. Așa a fost dintotdeauna. Sâmbătă 30 septembrie a fost mare bucurie la Roșiești, în județul Vaslui. Profesorul Dumitru Bagdasar, cel care a pus bazele școlii românești de neurochirurgie, născut pe aceste meleaguri Dumnezeiești, la 1893, a fost cinstit de urmași, de comunitate, de oficialități și oaspeți. Toți cei prezenți au arătat că valorile promovează și dezvoltă comunitatea, valorile sunt motorul comunității, dar și sufletul acesteia. Ambițiosul primar al comunei Roșiești, Florin Anea, un gospodar de frunte foarte implicat în viața socială și spirituală a comunității, a fost inițiatorul manifestării de sâmbătă, prin care s-a marcat finalizarea construcției unui dispensar nou la Roșiești care a primit numele profesorului Bagdasar. ~n curtea dispensarului a fost amplasat bustul celui care a pus bazele neurochirurgiei românești, un nume al neurochirurgiei mondiale. Urmașii profesorului au dăruit comunității bustul care a fost amplasat în curtea dispensarului. Clădirea nouă a dispensarului a fost construită pe locul vechiului dispensar construit în sat pe când soția ilustrului neurochirurg era ministrul Sănătății. Aici istoria are continuitate. Pentru asta, pentru momentele înălțătoare care trezesc la viață comunitatea și o mobilizează să ia ce-i bun din trecut și să folosesească oportunitățile moderne, comunitatea face eforturi și roadele sunt culese de toți. Un mesaj emoționant a transmis episcopul Hușilor care spune că rugăciunea și credința sunt indispensabile în procesul de vindecare, pentru că cea mai bună hrană pentru creier este bucuria, iar cea mai bună mâncare pentru suflet este credința. S-au adunat rude ale profesorului și au venit sătenii cu mic cu mare, alături de oficialități de la județ și din Parlamentul României. Ultima zi a lunii septembrie a fost cu adevărat o zi mare pentru comunitatea situată cam la jumătatea drumului dintre Vaslui și Bârlad, așa cum spunea și episcopul Ignatie în mesajul transmis celor prezenți.
„Suntem mândri că multe personalități ale vieții sociale și politice românești se trag de pe aceste meleaguri. Astăzi noi încercăm să ținem ștacheta dezvoltării ridicată, să facem cinste înaintașilor. Dintotdeauna comunitatea noastră a avut oameni vrednici. Astăzi este la fel ca ieri, gospodarii locului se implică în dezvoltarea întregii zone. Un eveniment cum este cel de astăzi se întâmplă, probabil, o dată la 100 de ani. Suntem mândri că am reușit să dăm comunității un dispensar modern și-n același timp să ne aducem aminte cu bucurie, să cinstim înaintașii care au luptat, în condițiilor vremurilor în care au trăit, pentru oamenii locului, pentru un trai mai bun în comunitate”, a spus printre altele primarul comunei Roșiești. Au onorat cu prezența evenimentul deosebit de la Roșiești parlamentari, reprezentanții Consiliului Județean Vaslui, prefectul de Vaslui, ceea ce arată importanța istoriei în dezvoltarea de astăzi a comunităților locale.
Un sobor de preoți a sfințit clădirea și bustul marelui neurochirurg. Fețele bisericești, doctori ai sufletelor, au adresat, cu această ocazie, celor prezenți, cuvinte pline de înțelepciune. Rudele mai apropiate sau mai îndepărtate ai marelui savant, alături de oamenii locului au exprimat gânduri frumoase despre Dumitru Bagdasar și despre comunitatea care-i cinstește memoria și faptele. Astăzi este mai bine decât ieri la Roșiești, că așa sunt vremurile, iar procesul de dezvoltare merge înainte. Copiii comunității, viitoarele valori, care peste ani vor fi cinstite cum se cuvine, sunt permanent în atenția administrației locale, ceea ce arată că aici, între dealuri golașe astăzi, eforturile celor de ieri sunt continuate pentru creșterea nivelului de trai în toată zona.
Evenimentul a continuat la Căminul cultural cu evocarea unor momente din viața profesorului pentru ca toți cei de astăzi să cunoască despre munca înaintașilor. La fel cum spuneam anterior, la Roșiești, faptele înaintașilor sunt aduse în atenție pentru că rădăcinile sănătoase cresc copacul viguros.
Reportajul pe larg îl citiți în ediția print a regionalului Informatorul Moldovei.