Google

Mândria locului de baştină…

Written on:iulie 21, 2016
Comments
Add One

reportaj valea stemnicului 5 iul 2016 012 mizerie pe marginea drumului netNu ştiu alţii cum sunt. Sau ştiu, dar nu vreau să spun astăzi, că adevărul doare. Puţin tot am să spun. S-a instalat o răutate în oameni şi mulţi visează câştiguri peste noapte iar dacă nu le pot avea dau vina pe cei din jur.

A fost odată ca niciodată şi încă mai există o zonă cu tradiţii istorice o zonă care a dat ţării mari oameni de stat, dar mereu a fost lăsată în uitare. Vorbim de Moldova. ~n această regiune istorică este o zonă mai mică despre care se spune că-i cea mai săracă din Europa. Ca să văd realitatea locului mereu merg prin satele judeţului Vaslui, pentru a înţelege de unde vine acest „renume”.

Cică omul sfinţeşte locul! Dacă-i adevărat sau nu poate spune fiecare. Diferenţele dintre satele judeţului, diferenţele mari dintre oameni, unii sunt interesaţi cu adevărat de comunitatea în care trăiesc, iar alţii cred că sunt un fel de baroni, iar oamenii sunt slugi pe moşiile lor, parcă dau dreptate proverbului. Ca să încep cu începutul, trebuie să spun că plimbarea pleacă de la Negreşti, localitate care-i oraş doar cu numele, pe alt traseu, pe un drum judeţean care, dacă ar fi modernizat, ar arăta călătorului frumuseţi naturale nebănuite. Prin pădure, pe drum relativ pietruit, dar îngust că dacă vin două maşini una trebuie să intre în pădure, am ajuns la Oşeşti. Am auzit că aici preotul paroh din localitate este dedicat enoriaşilor, iubeşte copiii şi-i antrenează în diferite proiecte cu impact social deosebit. Mai multe acţiuni derulate cu copiii au fost adunate într-o revistă realizată de copii pentru copii. Merită apreciate eforturile acestui slujitor al bisericii mai ales că nu toţi preoţii îşi înţeleg menirea, la fel cum e în toate profesiile şi meseriile. Cum am intrat în satul Oşeşti începe asfaltul. Praful a dispărut şi se poate merge omeneşte pe drum. Spuneam anterior de marile diferenţe între localităţi şi-ntre oameni. La Oşeştii Vasluiului realitatea diferă mult pentru că aici toţi se implică în bunul mers al treburilor obştii. Citiţi reportajul în ediţia print a ziarului regional Informatorul Moldovei.

Leave a Comment