Google

Mândri și aprigi la muncă și la joc

Written on:mai 28, 2018
Comments
Add One

Pe malul Prutului, comuna Drânceni strică regula conform căreia în lunca Prutului comunitățile sunt mai sărace; sărbătoarea comunei de anul acesta a avut de toate: manifestări culturale deosebite, întreceri sportive și tradiții puse în valoare cum rar întâlnești.

Spuneam și cu altă ocazie că lung a fost drumul căutărilor pentru comuna de la malul Prutului, o zonă preferată din cele mai vechi timpuri pentru bogățiile lăsate aici de Dumnzeu. Apele termale de la Ghermănești sunt printre cele mai bune din țară și vor fi repuse în valoare prin implicarea administrației locale. Altfel decât mulți colegi de-ai domniei sale mai calmi, primarul Gelu Pecheanu de la Drânceni are ambiția de a construi o comună europeană la marginea Uniunii Europene. Mai are puțin și-și îndeplinește visul. Frumusețea portului popular, oamenii vrednici și bogățiile naturale și spirituale de la Dumnezeu lăsate în aceste locuri dau alt sens vieții de zi cu zi și încântă pe oricine trece prin zonă. Anul acesta sărbătoarea numită în calendarul ortodox Pogorârea Sfântului Duh a adus mare veselie în comuna încărcată de istorie și frumuseți naturale. Dealurile domoale alternând cu zone întinse încântă vizitatorul și-l predispune la visare. În duminica Rusaliilor a fost mare sărbătoare în comuna Drânceni. Pe scena de lângă primărie, la Ghermănești, care-i satul centru de comună, au încântat publicul prezent copiii comunității îmbrăcați în straie populare și interpreți cu renume.

Prezent peste tot ca de obicei primarul Gelu Pecheanu a reușit să dea comunității anul acesta o sărbătoare de zile mari. Chiar de la intrarea în comună te întâmpină semnele modernizării. Totul se face cu efort deosebit pentru că suntem în România. Cunoscătorii știu de ce. Că mai ești puțin „faultat” ca ales local, că mai ai vreo câteva plângeri pe ici pe colo făcute de cei care n-au „mintea ocupată” face parte din peisajul cotidian românesc. Ce lași în urmă contează, spune aprigul primar al comunei Drânceni, Gelu Pecheanu.

Revenim la sărbătoare. Ansamblul Plaiurile Prutului a adus bucurie pe chipurile oamenilor pentru că sunt copiii lor care învață să-și respecte înaintașii ce le-au lăsat frumuseți nebănuite în port și joc. O mulțime de oameni era la spectacolul de pe scena de lângă primărie. Primarul stătea printre oameni și se bucura alături de gospodarii care i-au dat o misiune grea în urmă cu mai mulți ani. N-au greșit. L-au pus la treabă și acum sunt mulțumiți.

Sărbătoarea comunei a adunat localnici și oaspeți dragi și a adus bucurie tuturor. Omul gospodar știe să-și împartă timpul între promovarea frumosului și aplicarea unor proiecte ambițioase de investiții. Meleagurile încărcate de istorie și spiritualitate de pe malul Prutului au fost permanent puncte de atracție. Istoria locului arată că din cele mai vechi timpuri au fost locuite aceste meleaguri. Comuna Drânceni de astăzi are drumuri asfaltate, are școli moderne și investițiile care vor urma completează procesul de modernizare început. Grija pentru comunitate a echipei din fruntea administrației locale se vede peste tot și pentru ceea ce a reușit să facă primarul Gelu Pecheanu merită aprecierile tuturor. Pe lângă investițiile publice reușite administrația locală promovează frumusețile și obiectivele locului pentru a atrage cât mai mulți vizitatori. De la imaginea unei așezări îmbătrânite cu case mici, comuna a trecut la imaginea de zonă în continuă dezvoltare și modernizare. (B. A.)

Leave a Comment