Google

Mai mult de 48 milioane lei sunt pentru dezvoltarea Vasluiului în 2020

Written on:februarie 23, 2020
Comments
Add One

Anul acesta intră la modernizare mai multe cartiere ale orașului Vaslui unde s-au finalizat lucrările la utilități. Suma de la capitolul dezvoltare este de aproape 48 milioane lei față de 17 milioane lei anul trecut. Bugetul local a fost aprobat în unanimitate în Consiliul Local semn că a fost riguros întocmit.

Totodată, manifestările culturale din acest an arată un salt deosebit din punct de vedere calitativ.

Dacă în 2019 și până în 2019 capitolul Dezvoltare primea 10% din total buget, anul acesta, dintr-un buget mai mare cu 46 milioane lei, 30% din bani se duc la acest capitol. Asta înseamnă mai multe drumuri modernizate, investiții la școli și continuarea altor proiecte importante pentru municipiul Vaslui. Bugetul pe 2020 este, așadar, mai mare și banii merg la un capitol important pentru viitorul orașului. Se pune accent anul acesta pe modernizarea în etape a cartierelor municipiului Vaslui, foste suburbii și cartiere noi.

Recent s-a consumat un act important din viața unei comunități. E vorba de aprobarea bugetului local. Vasluiul are anul acesta un buget mai mare cu vreo 46 milioane lei decât anul trecut. Toți acești bani se duc pe investiții. La Vaslui și opoziția s-a „evaporat” dacă avem în vedere că bugetul a fost aprobat în unanimitate. Atât de bine a fost construit și explicat bugetul local încât consilierii PNL și alții din opoziție au votat propunerile Executivului. „Tema principală în ultima perioadă a fost întocmirea bugetului local. Sper ca mâine (20 februarie 2020, n.r.) să fie aprobat de Consiliul Local”, spunea inginerul Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui la conferința de presă desfășurată cu o zi înainte de ședința Consiliului Local. Modul cum a fost gândit și construit bugetul local pe 2020, de către echipa de la Primărie condusă bine de primarul Vasile Pavăl, a calmat și opoziția din Consiliul Local, iar bugetul a fost aprobat în unanimitate. E o premieră la nivel național, dacă vreți, ca opoziția să voteze pentru dezvoltarea comunității și împotriva direcției trasate de partid, mai ales că e an electoral.

Sunt aproape 48 milioane lei alocați pentru dezvoltare anul acesta și asta înseamnă investiții foarte importante pentru locuitorii orașului. „Avem câteva proiecte importante care vor începe cu fonduri de la bugetul local. Modernizarea continuă pe cartiere. Se intră anul acesta în cartierele în care s-au finalizat uitilitățile. Avem pachete de străzi în Brodoc de modernizat. Este primul pas și apoi urmează Rediu, Moara Greci, zona superioară, adică noi venim, pe etape, cu modernizarea străzilor și cartierelor în care s-au finalizat lucrările la utilități: alimentare cu apă, canalizare, gaz metan. Programul de modernizare se derulează în etape. Avem zone, cum e cartierul Veteranilor, unde se va trece anul acesta la întocmirea proiectului tehnic și la execuție.

2020 este un an cu sume destul de mari la total venituri, însă este de precizat că taxele și impozitele locale au rămas la fel, fiind majorate doar cu rata inflației, așa cum prevede legea. Bugetul de anul acesta ajunge la 163 milioane lei. Este cu 46 milioane lei mai mare decât bugetul pe 2019. Sumele din impozitul pe venit sunt mai mari, pentru că numărul salariaților din Vaslui a crescut, apoi din TVA procentul alocat municipiului a crescut de la 60 la 63%. Avem sume importante și din fonduri europene atrase. Am gândit cheltuielile în așa fel încât să meargă mai mulți bani la dezvoltare. Dacă în anii din urmă 90% din buget însemna funcționare și doar 10% era pentru dezvoltare, anul acesta avem 70% pentru funcționare și 30% pentru dezvoltare. Aceste procente se iau dintr-un buget mai mare. La învățământ se alocă numai de la bugetul local aproape 11% pentru reparații capitale și reparații curente. 30% la Dezvoltare reprezintă o sumă consistentă în condițiile în care anul trecut suma realizată (cheltuită) a fost de 18 milioane lei, deci e mai mult decât dublu. Să avem puterea să realizăm suma alocată, pentru că se știu problemele ce apar cu firmele de construcții care duc lipsă de oameni. Lista de investiții a fost întocmită pe baza propunerilor cetățenilor, care se referă, în mare parte, la alimentare cu apă în fostele localități componente, modernizarea străzilor, noi trasee de autobuz, locuri de parcare și alte investiții necesare”, a mai spus în conferința de presă primarul municipiului Vaslui, ing. Vasile Pavăl.

Leave a Comment