Google

Lideri pentru Europa

Written on:august 30, 2020
Comments
Add One

Este de notorietate faptul că la Iași de ani de zile în această perioadă a anului se desfășoară un proiect de interes comunitar ce a devenit un adevărat brand de oraș.

Asociația EuroDEMOS a anunțat oficial, pe canalele media interesate de menținerea și promovarea normalității democratice, deschiderea ediției a VI-a a proiectului devenit tradițional „Lideri pentru Europa”. Proiectul va fi implementat în perioada 17 august – 27 noiembrie 2020 și este co-finanțat de Primăria Municipiului Iași.

Acest proiect „Lideri pentru Europa” este de interes comunitar prin faptul că urmărește, cu succesul demonstrat în decursul anilor, să contribuie la dezvoltarea de competenţe civice și sociale în rândul cetățenilor din Municipiul Iași, cu accent pe generația tânără. Competențele sociale și civice sunt esențiale în capacitatea tinerilor de a se angaja efectiv la dezvoltarea comunității locale folosindu-și spiritul de solidaritate şi interesul în identificarea și rezolvarea de probleme ale comunității.

Partenerii acestei ediții în implementarea proiectului sunt: Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași și Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” Iași.

Principalele activități ale proiectului de anul acesta sunt: campania de educație civică și participare „Să cunoaștem procesul decizional local”, campania de educație civică și transparență decizională „Îmi pasă de comunitatea mea” și mult așteptatul training internațional „Lideri pentru Europa”.

Campania „Să cunoaștem procesul decizional local” include activități pentru mediatizarea de informații despre procesul decizional la nivel local, guvernare transparentă, participare. Astfel, în următoarea perioadă în Iași vor fi organizate puncte de informare și consultări cetățenești ce vor fi completate de campaniile online și media.

Campania „Îmi pasă de comunitatea mea” cuprinde activități de participare la ședințele Consiliului Local al Municipiului Iași, activități de tip open space, întâlniri de dialog între tineri și factori de decizie și exercițiu de participare.

Trainingul internațional va fi organizat în Iași pentru tineri în vederea dezvoltării cunoștințelor privind politicile de tineret și va introduce participanților strategia pentru tineret a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2027.

Proiectul actual Lideri pentru Europa, ediția a VI-a vine în continuarea și completarea edițiilor anterioare. Ediția din 2020 aduce elemente de noutate în formarea și motivarea tinerilor privind participarea și inovare în abordare.

“Cu această ediție deschidem implicarea directă a tinerilor în procesul de identificare a modului în care comunitatea poate fi îmbunătățită. Interacțiunea directă va avea un impact important în motivarea tinerilor pentru implicarea în viața comunității. Edițiile anterioare Lideri pentru Europa au implicat peste 2500 de tineri în workshopuri și activități de educație non-formală și peste 1000 de tineri din Iași sau aflați la studii în Iași au interacționat direct cu formatori europeni și au beneficiat de sesiuni de formare a competențelor sociale și civice.  Mai mult de 150 dintre aceștia au participat în proiecte de  tineret la nivel  european.” (Ana – Cristina Zacornea, coordonator proiect)

Prima activitate publică a proiectului a avut loc la finele lunii august și a fost prilejuită de organizarea ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Iași. Astfel, tinerii care au răspuns anunțului public al Asociației EuroDEMOS au avut posibilitatea de a urmări într-un mod coordonat ședința și primi informații despre procesul decizional la nivel local în general și rolul, atribuțiile, structura Consiliului Local al Municipiului Iași în particular.

„EuroDEMOS a organizat această primă activitate în mediul online, ședința în sine desfășurându-se fără prezența în sală a consilierilor. Tinerii participanți, după ce au primit informațiile necesare înțelegerii principiilor care stau la baza modului de luare a deciziilor, au apreciat informațiile transmise ca fiind pe înțelesul lor. Procesul decizional poate fi greu urmărit dacă elementele de bază nu sunt cunoscute. Tinerii participanți cunosc de acum tipurile de ședințe pe care un consiliu local le susține, ce include o ordine de zi, care este cvorumul necesar pentru adoptarea hotărârilor, cum poate avea loc votul, care este mandatul consilierilor, cum ajung aceștia să reprezinte cetățenii etc.” (Ana – Cristina Zacornea, coordonator proiect)

Pentru perioada imediat următoare proiectul va dezvolta activitățile de dialog cu cetățenii prin intermediul punctelor de informare și promovarea în media a procesului decizional pe înțelesul tuturor celor interesați de bunăstarea vieții lor în viitor, cu implicarea instituțiilor media partenere.

În concluzie, și anul acesta la Iași chiar dacă trecem printr-o perioadă de pandemie, organizațiile respectabile, cum este Asociația EuroDEMOS, acționează și găsesc soluții concrete pentru a-și îndeplini misiunea de a promova și apăra valorile democrației.

Leave a Comment