Google

Liceul tehnologic Dimitrie Cantemir din Fălciu este mereu în frunte

Written on:martie 17, 2014
Comments
Add One

Poza Chelaru Dorel Director Liceul tehnologic Falciu copyComuna Fălciu, cândva judeţ, a făcut paşi importanţi în ultimii ani spre dezvoltarea necesară şi mult aşteptată de localnici, iar pe primul loc în ordinea priorităţilor administraţiei locale figurează învăţământul din comună, aici existând tradiţie, cadre didactice bine pregătite şi, cel mai important, voinţă de a fi în frunte.

„Este şcoală cu tradiţie la Fălciu. Aici a funcţionat şi internat de fete şi internat de băieţi, dintotdeauna Fălciul a fost un centru al întregii zone. Acum avem liceu tehnologic şi putem spune că rezultatele sunt relativ mulţumitoare. În şcolile comunei învaţă 904 elevi în 37 de clase. În afară de şcoala de centru în comună mai avem cinci şcoli în sate. Profilul liceului este textile pielărie. La finalul celor 12 clase tinerii primesc atestat profesional. Pentru pregătirea practică a elevilor de la liceu avem 2 ingineri şi 2 maiştri.

Elevii noştri au obţinut performanţe la olimpiadele şcolare, la disciplinele geografie, muzică şi educaţie fizică, fapt care atestă că la Fălciu nivelul actului de învăţământ este ridicat. La capitolul activităţi extracurriculare avem formaţie de dansuri populare Mugurelul de Fălciu care a obţinut locul întâi la festivalul Moldovă dragă grădină şi multe alte premii la concursuri şi festivaluri. Totodată avem în derulare un proiect Comenius în parteneriat cu 6 ţări iar ultima deplasare a fost în Germania în urmă cu o săptămână. Tot la capitolul performanţe notabile pentru liceul nostru trebuie menţionate premiile obţinute la competiţiile de fotbal şi handabal, unde copiii noştri au luat locul întâi la faza judeţeană fotbal gimnaziu, locul trei la faza judeţeană handbal licee şi locul întâi la handbal gimnaziu. În ciuda greutăţilor inerente, a lipsei spaţiului corespunzător desfăşurării actului de învăţământ în bune condiţii la toate nivelurile, iată că la Fălciu se obţin performanţe”, spune directorul şcolii din Fălciu Dorel Chelaru.

Veşnicia s-a născut la sat şi tot de aici au plecat ilustre personalităţi

Satul moldovenesc a dat naţiunii, de-a lungul timpului, ilustre personalităţi în toate domeniile vieţii sociale, politice, ştiinţifice româneşti, europene şi mondiale. Acum învăţământul trece prin perioade grele. Mereu se fac şi se desfac reforme, dar până la forma finală mai durează! Chiar şi aşa sunt şcoli cu tradiţie care an de an ţin ridicată ştacheta. Şi nu vorbim de şcoli din oraşe ci vorbim de şcoli din mediul rural, pentru că de aici au plecat de-a lungul timpului ilustre personalităţi.

Când spui Fălciu te poţi gândi la o zonă frumoasă pe malul Prutului, râu care desparte Moldova românească de cealaltă Moldovă… tot românească. Când spui Fălciu te poţi gândi la fostul judeţ Fălciu, la oameni vrednici care mereu au căutat soluţii să fie în frunte, care mereu au trudit să trăiască puţin mai bine. Şi când buna credinţă se îmbină armonios cu proiecte majore de dezvoltare atunci succesul este garantat. Fălciul astăzi se prezintă cu drumuri asfaltate, cu şcoli modernizate şi cu multe proiecte de dezvoltare aflate în diferite stadii de execuţie. Dar cel mai important lucru este colaborarea dintre administraţia locală şi şcoală, pentru că şcoala formează viitorul comunităţii. Primarul Neculai Moraru, aflat la al doilea mandat în fruntea comunităţii, sprijină învăţământul din comună, pentru că-i interesat de viitorul acestei frumoase comunităţi. Pe lângă marile proiecte sau înaintea acestora, administraţia locală din Fălciu face eforturi pentru a asigura condiţii bune de studiu celor 904 elevi care învaţă aici. La şcoala Fălciu s-a format un colectiv bun de cadre didactice, majoritatea localnici, după cum afirmă directorul şcolii Dorel Chelaru, iar dedicarea profesorilor se vede în rezultatele elevilor. Am ajuns iar la şcoală pentru că şcoala este cea mai importantă instituţie a unei comunităţi. „La olimpiadele şcolare elevii noştri s-au calificat la faza judeţeană la geografie. Avem apoi o şezătoare tradiţională la Rânzeşti coordonată de profesoara Minodora Ilicea. Acolo a fost şi-un cerc pedagogic respectându-se tradiţia, cu război de ţesut, cu plăcinte şi tot ce presupune o şezătoare. Am menţionat aceste aspecte tocmai pentru a arăta implicarea cadrelor didactice în actul de învăţământ şi-n formarea tinerilor de mâine. La şcoala Fălciu avem personal calificat în proporţie de 90%, iar 70% sunt cadre didactice din comună. Mai sunt navetişti din localităţile învecinate cărora li s-au pus la dispoziţie locuinţe de serviciu.

În ceea ce priveşte lucrările de modernizare suntem în amenajarea bazei sportive, iar în februarie anul acesta am dat în folosinţă o centrală termică pe lemne la corpul A cu 16 încăperi al şcolii de centru. Avem în plan montarea unei centrale termice şi la corpul B. Totodată lucrăm la amenajarea unei săli pentru tehnologia informaţiei. Avem o sală cu 15 calculatoare dar mai amenajăm o sală printr-un program european. Este un program accesat de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în care sunt incluse mai multe şcoli, iar pe această cale mulţumim că au inclus şi şcoala Fălciu”, mai spune în continuare directorul Liceului tehnologic Dimitrie Cantemir Dorel Chelaru.

„În general sunt mulţumit de modul cum se desfăşoară activitatea…”

O comunitate se dezvoltă aromnios dacă toate instituţiile importante colaborează, iar la Fălciu toţi lucrează în acest scop. Directorul şcolii reafirmă faptul că Primăria şi Consiliul local colaborează bine cu şcoala, sprijină învăţământul din comună şi rezultatele nu întârzie să apară. „În general sunt mulţumit de modul cum se desfăşoară ctivitatea. Mai sunt ceva probleme de pus la punct însă lucrurile merg în direcţia bună. Este mai greu că suntem departe de oraş, la 50 kilometri de Huşi, la 50 kilometri de Bârlad şi la 100 de Vaslui, apoi mulţi părinţi ai copiilor sunt plecaţi în străinătate la muncă fapt care afectează copilul, dar încercăm să facem faţă cu succes tuturor situaţiilor apărute. Şi rezultatele sunt mulţumitoare”, a spus în continuare directorul Chelaru.

Probleme cu spaţiul de învăţământ şi cu transportul elevilor

Sunt şi probleme în învăţământul de la Fălciu pentru că în România au fost pornite multe proiecte de construcţie şcoli şi campusuri şcolare fără o analiză profundă şi, după cum am mai remarcat, unii apropiaţi ai şefilor politici de la Bucureşti s-au trezit cu şcoli care acum stau închise, iar alţii care chiar au nevoie de şcoli au rămas doar cu fundaţii unde s-au îngropat mulţi bani. Revenind, la Fălciu sunt probleme cu spaţiul de învăţământ. Aici programul e ca-n uzină, în două schimburi, de la 7,30 la 19,30. Asta din cauza lipsei spaţiului necesar. Sunt localuri începute din 2008 la Rânzeşti şi Fălciu care aşteaptă să fie continuate. O clădire este sprijinită cu proptele, iar Inspectoratul în construcţii a interzis folosirea ei. Asta e situaţia cea mai gravă, lipsa spaţiului pentru o bună desfăşurare a cursurilor. În comună sunt peste 900 de leevi aşa cum am precizat anterior, aşa că aici sunt necesare investiţii. Apoi, transportul şcolar reprezintă o altă problemă. Comuna are nevoie de unmicrobuz pentru transportul elevilor. Ca să rezolve pe moment această problemă presantă Primăria a închiriat un microbuz care asigură transportul copiilor la cursuri.

„Măcar câţiva kilometri de asfalt să fac…”

Falciu primar net VS 13 mar 2014 001 copyCu privire la situaţia în ansamblu a comunei, la proiectele lansate de administraţia locală, primarul Neculai Moraru nu se declară mulţumit însă afirmă că măcar 2 kilometri de asfalt la Copăceana să facă şi alimentare cu apă la Bozia, din resurse proprii. „Măcar 2 kilometri de asfalt să fac anul acesta. Mai avem şi sală de sport unde s-au alocat bani şi un proiect prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Moldo-Prut pentru încurajarea activităţilor turistice. Vreau să amenajăm şi o piaţă agroalimentară care să asigure condiţii bune atât pentru comercianţi cât şi pentru toţi cetăţenii”, spune primarul comunei Fălciu.

În final mai spunem că Ţinutul Fălciului se prezintă astăzi călătorului ca o comunitate în dezvoltare demnă de istoria acestei zone.

Leave a Comment