Google

Laserul de la Măgurele – un proiect de succes implementat prin politica de coeziune

Written on:ianuarie 13, 2019
Comments
Add One

În perioada 2014-2020, România investește în cele 11 obiective tematice ale Strategiei Europa 2020, folosind resursele fondurilor europene structurale şi de investiţii, prin intermediul programelor operaționale 2014-2020.

Investițiile dedicate consolidării cercetării, dezvoltării tehnologice și a inovării sunt finantate prin Programul Operațional Competitivitate (POC).  Proiectele susținute sunt orientate către implicarea sectorului privat în activități de Cercetare Dezvolatere si Inovare, stimularea parteneriatelor între sistemul public de cercetare și actorii privați, orientarea către piață și transferul tehnologic și o mai mare expunere a cercetării românești pe plan internațional.

Investițiile în centre în domeniul laserului reprezintă o prioritate pentru cercetarea europeană.

Laserul de la Măgurele este cel mai puternic din lume, și a fost pus în funcţiune în luna mai a anului trecut. Aparatul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, la identificarea conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, dar şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale.

Construirea unui complex de cercetare internațional de prim rang, cu patru unități, permite realizarea unor experimente de pionierat în ceea ce privește fizica fundamentală, noua fizică nucleară și astrofizică, precum și știința materialelor și științele vieții. Complexul este deschis specialiștilor din sfera științifică academică și privată, precum și din mediul de afaceri.

Investiţia de la Măgurele se ridică la 300 de milioane de euro. Implementarea proiectului a început în ianuarie 2013. Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume și datorită faptului că are cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma.

140 de persoane lucrează în total la acest proiect, 120 sunt cercetători români şi străini din întreaga lume, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect ştiinţific în care este implicată România.

Practic prin acest proiect România este pe harta globală a cercetării, fapt dovedit și prin selectarea acestui proiect ca fiind reprezentativ pentru țara noastră dintre toate investițiile realizate la nivel național cu fonduri gestionate prin politica de coeziune.

 

Informații promovate prin proiectul ‘’Cunoașterea politicilor de coeziune, factor de consolidare a identității europene’’, proiect implementat de Asociația EuroDEMOS cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Leave a Comment