Google

Lăsați politica și sărbătoriți moldovenește!

Written on:decembrie 6, 2018
Comments
Add One

Sfântul Nicolae reprezintă dreptatea. Cei care fac eforturi să judece drept vor fi judecați drept. Pe 6 decembrie e mare sărbătoare în casele moldovenilor. Moș Nicolae cu nuielușa arată că dreptatea triumfă. La Mulți Ani tuturor celor care poartă acest nume sfânt!

Potrivit tradiției, Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, orașul Patara (Turcia). Părinții au fost oameni înstăriți, dar și foarte credincioși. Au dorit mult să aibă un copil. Și Dumnezeu le-a dăruit unul. Unul milos, foarte înțelept și extrem de curajos. A învățat viața duhovnicească de la unchiul său, Nicolae, episcopul Patarelor. Rămas orfan devreme, Sfântul Nicolae și-a împărțit averea moștenită fără să păstreze nimic.

Sfântul Nicolae a apărat dreptatea printre oameni și a mântuit de la condamnare trei barbați. A fost considerat sfânt de popor chiar din timpul vieții. Oamenii îl chemau având credința că necazurile lor vor fi mântuite. Două dintre minunile sale au marcat profund conștiința creștinilor și stau la baza convingerii că Moș Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Se spune că o familie săracă avea trei fete. Atunci când acestea au crescut părinții s-au gândit că o viață „ușoară” ar fi soluția la sărăcia în care trăiau. Sfântul Nicolae a avut însa un alt plan cu ele și le-a salvat sufletele, pe rând, punându-le la fereastră câte o pungă cu bani.

Se mai povestește că Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari. De atunci, aceștia îl cinstesc și îl consideră ocrotitorul lor. Popularitatea sa a crescut atât de mult încât în Rusia aproape toate bisericile au colț de rugăciune închinat Sfântului Nicolae. După o viață aspră, dar plină de credință, a trecut la viața veșnică pe 6 decembrie 343, iar din anul 1087, moaștele sale sunt păstrate la o biserică din Bari, în sudul Italiei.

În tradiția românească, Sfântul Nicolae apare înfățișat pe un cal alb, făcându-se aluzie la prima zăpadă care cade la începutul iernii. Acesta păzea Soarele care încerca să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile dinspre miazănoapte, pentru a lăsa lumea fără lumină și căldură. În credința populară, este denumit Sânnicoară. Este recunoscut pentru că ajută văduvele, orfanii, oamenii săraci și apără soldații în timpul războiului. Din acest motiv este invocat în timpul luptelor.

Se spune că în ziua de 6 decembrie, Moș Nicolae își scutură barba sură și astfel, începe să ningă. În unele zone, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă cregunțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi roditor și plin de satisfacții.

Leave a Comment