Google

La Tomeşti doar centrul comunei contează pentru aleşi…

Written on:martie 16, 2016
Comments
Add One

iasi si tomesti teren 003 netDacă localităţile din Zona Metropolitană Iaşi înoată prin noroaie, oamenii merg pe stradă împreună cu maşinile, pentru că nu este vreun metru de trotuar, ce pretenţii să mai ai la alte localităţi situate la distanţe mari faţă de capitala Moldovei sau la alte judeţe din Moldova?

S-a vorbit mult de înfiinţarea zonelor metropolitane ca un prim pas pentru dezvoltarea armonioasă a tuturor localităţilor din apropierea oraşelor reşedinţă de judeţ. În celebrul deja stil românesc, doar s-a vorbit. Şi atât. De la Iaşi, cei care merg pe drumul naţional spre Albiţa, trec prin comuna Tomeşti. Se termină capitala Moldovei şi începe comuna Tomeşti. De o parte şi de alta a drumului naţional sunt case mai noi sau mai vechi şi sedii de companii mai mari sau mai mici. Drumul naţional este singura cale de acces atât pentru maşini cât şi pentru oameni. Mai mult de atât, unii gospodari din zonă au animale în gospodării pe care le duc la păşunat zi de zi. Pe unde merg? Tot pe drumul naţional.

Până la cele câteva blocuri care marchează centrul satului Tomeşti, călătorul crede că trece printr-o localitate de la marginea lumii, de prin nu ştiu ce pustiu. Pe stânga şi pe dreapta drumului naţional natura stăpâneşte totul. Noroi când plouă şi boscheţi cât omul acesta este peisajul pe distanţa a câţiva kilometri de la marginea Iaşului şi până în centrul satului Tomeşti. Mai departe, mergând pe drumul către Prut, plini de gropi, trecând prin altă parte a satului Tomeşti, situaţia este aceeaşi. Dacă despre acest drum se poate spune că este mai puţin circulat şi oamenii se pot „înţelege” cu maşinile, să meargă cu rândul, ca să „încapă” şi unii şi alţii, cu „naţionalul” ce facem? Administraţia locală din Tomeşti condusă de un primar tânăr şi ambiţios, care-i pozat în toate poziţiile pe pereţii interiori ai sediului primăriei, spune că nu sunt bani pentru trotuare. La viaţa acestor oameni se gândeşte totuşi cineva? Cât de sigur este să mergi pe drumul naţional în orice moment? „Cât costă dom’le câteva maşini de piatră, ca să facă nişte trotuare pietruite pe care să meargă oamenii?”, întreabă un cetăţean din zonă. Primăria răspunde că nu sunt bani, fără să spună cât ar putea să coste pietruirea unor poteci pe stânga şi pe dreapta drumului naţional, pe unde să meargă în siguranţă oamenii. (Continuare în ediţia tipărită a ziarului regional Informatorul Moldovei)

Leave a Comment