Vechi vetre moldovenești ascunse în codri seculari devin pe an ce trece mai atractive și mai dezvoltate îmbinând armonios tradițiile cu mijloacele moderne. Satele comunei Oșești sunt adevărate izvoare de tradiții.

O zi de vară fierbinte, uneori prea fierbinte, după cum spun sperioșii de astăzi, a scos la iveală frumusețea cântecului și portului popular care se păstrează bine la Oșești, o comunitate care îmbină tradițiile cu beneficiile moderne pentru creșterea nivelului de trai al localnicilor. Au trecut alegerile locale fără multe emoții pe aceste meleaguri locuite din cele mai vechi timpuri de oameni gospodari și vrednici. Aici se vede cel mai bine mândria și ospitalitatea care sunt caracteristici ale moldovenilor din toate timpurile. Gospodarii din satele comunei Oșești și-au ales în frunte un tânăr care le știe nevoile, care caută mereu soluții să le rezolve. A lucrat mulți ani la asistență socială, are pregătire în acest domeniu și evident că știe toate problemele oamenilor și ale comunității în general.

Duminică 14 iulie, când soarele ardea cu puterea lunii lui cuptor, satul Oșești a fost în sărbătoare. Spuneam anterior de mândrie. Aceste meleaguri au ceva aparte. Așa e dintotdeauna. Astăzi, tradițiile sunt la mare cinste în satele comunei Oșești. Iar la zile importante în viața comunității, copiii arată tuturor cât de frumoase sunt portul și jocul moldovenesc.

Credința e reazemul moldoveanului din cele mai vechi timpuri, la fel cum codrul este frate cu românul. La mijlocul lunii lui cuptor a fost sărbătorită ziua satului Oșești, așa e în fiecare an, iulie fiind și luna în care-i pomenit marele voievod Ștefan cel Mare. Viața domnitorului Moldovei se zice că-i legată și de aceste meleaguri.

Venind în prezent, la traiul gospodarilor de pe aceste meleaguri frumoase, e bine de spus că primarul Ioan Todirașcu, un tânăr ambițios și muncitor, a reușit să facă minuni în ultimii patru ani, motiv pentru care a fost ales și pentru următorii patru ani să administreze destinele acestei comunități. De dimineață a început forfota în sat pentru că începea o zi foarte importantă în viața comunității. Cândva se organizau baluri cu diferite prilejuri, la sărbători sau cu alte ocazii, astăzi se organizează ziua comunei, dar mai e nevoie și de motive de sărbătoare. La Oșești chiar sunt motive. Ziceam anterior de alegeri locale calme. Păi cum să fie altfel, în condițiile în care primarul Ioan Todirașcu a dovedit că are soluții pentru dezvoltarea comunei? În patru ani a făcut pentru comuna Oșești multe și asta arată că oamenii știu să aprecieze valoarea, știu să aprecieze munca.

Mergând pe județeanul de la Vaslui prin pădurea Brodoc și mai departe călătorul ajunge la Oșești după ce a trecut prin zone în care au reapărut livezile, semn că oamenii se gândesc cum să facă bani la ei în bătătură. Urcând culmea abruptă ajungem în Oșești. Chiar la intrare drumul se desparte în două. Tot înainte ajungi la Oșești, iar pe drumul care merge pe lângă deal ajungi la Buda, un alt sat mare al comunei Oșești. De o parte și de alta se văd culmi golașe încă verzi chiar dacă arșița lunii iulie e-n toi. Aproape de centrul satului, o grădiniță nouă va primi copiii la toamnă în condiții mai bune.

Puțin după ora 14,00 au început manifestările dedicate zilei satului Oșești. Așa cum stă bine unei comunități de gospodari, manifestarea a început cu o slujbă religioasă susținută de un sobor de preoți.

Biserica, primăria, școala sunt stâlpii comunității

Pe scena din parcul amenajat în centrul satului Oșești, preoții au dat comunității o mică doză de hrană spirituală și mai multă încredere în viitor. Oamenii s-au adunat la umbră, sub coroana generoasă a unui dud bătrân. În parc erau tot felul de comercianți, de jucării pentru copii, atmosfera fiind cu adevărat de sărbătoare. De „pază” lângă parc se vede o clădire veche. Este căminul cultural. Aici funcționează și biblioteca comunală. E nevoie urgent de o clădire nouă și modernă pentru căminul cultural. Demersuri se fac de mulți ani, dar până acum autoritățile comunei au primit doar promisiuni. E păcat, pentru că, așa cum spuneam, aici tradițiile sunt respectate cu sfințenie. Aici oamenii iubesc frumosul, oamenii sunt dornici de activități cultural-tradiționale, vor să citească, dar cel mai important este că vor să-și crească copiii într-un mediu sănătos din toate punctele de vedere. Sunt destui ani de când s-au făcut primele demersuri pentru construcția unui cămin cultural nou. Primarul spune că așteaptă o decizie pozitivă în această direcție. În mesajul către comunitate, primarul Ioan Todirașcu le-a mulțumit oamenilor pentru încrederea acordată pe 9 iunie la alegerile locale. E o atitudine normală, care arată că un caracter frumos, normal. Totodată, primarul ler-a spus oamenilor că împreună vor reuși în următorii patru ani să ducă la final investițiile publice necesare. Apropo de investiții publice, anul acesta a început un proiect foarte important. Este vorba de asfaltarea mai multor drumuri în satul Buda. Așa cum spuneam e un sat mare și e nevoie de investiții. Tot acolo s-a construit o grădiniță nouă și s-a modernizat școala.

Preotul paroh a adresat oamenilor un cuvând de învățătură foarte apreciat de comunitate. După transmiterea mesajelor oficialităților a început spectacolul pe scenă. Cei mai apreciați au fost copiii comunității îndrumați foarte bine de o mare iubitoare de tradiții, directoarea Căminului Cultural, Sofica Merilă. Sărbătoarea satului Oșești, ediția iulie 2024, a fost o mare bucurie pentru întreaga zonă. Lăsând în urmă această comunitate frumoasă mă gândeam că așa au trăit oamenii vrednici din toate timpurile.