Google

La ceas de mare sărbătoare viitorul sună bine…

Written on:septembrie 6, 2016
Comments
Add One

Baltati 7 sept 2016 005 primar si senator netPe europeanul spre Târgu Frumos comuna Bălţaţi din judeţul Iaşi a devenit cartea de vizită a întregii zone.

Sărbătoarea comunei aflată la ediţia cu numărul 9 a adunat fii ai satului, localnici şi oaspeţi de soi. Costume tradiţionale, pâine şi sare, scurte bilanţuri, angajamente, voie bună, acestea au fost ingredientele zilei de duminică 4 septembrie, când la Bălţaţi a fost sărbătoare. Într-un alt reportaj vorbeam de avântul pe care l-a luat comuna Bălţaţi în ultimii ani de când la conducerea comunităţii este primarul Vasile Aştefanei. An de an, de ziua comunei se aduc în discuţie şi unele reuşite, iar surprizele nu lipsesc. Un aspect foarte important în dezvoltarea unei comunităţi este colaborarea dintre instituţiile reprezentative şi legătura cu mediul privat. La Bălţaţi administraţia locală primeşte numai cuvinte de apreciere, în ultimii ani, pentru deschiderea de care dă dovadă în relaţia cu mediul privat. Motorul dezvoltării unei comunităţi îl reprezintă mediul privat, alături de investiţiile publice lansate de administraţia locală. Primarul Vasile Aştefanei a ştiut cum să îmbine aceste două argumente ale dezvoltării, iar comuna Bălţaţi este în fruntea zonei.

Modernizarea şcolii din centru a devenit realitate

Unul dintre principalele obiective asumate chiar de când a preluat primul mandat de primar este modernizarea şcolii din centrul satului Bălţaţi. Iată că a fost nevoie de o perioadă mai lungă pentru ca visul primarului să devină realitate. Acum se lucrează la şcoala din centru şi până la sfârşitul anului va fi gata. Centrul de zi pentru persoane vârstnice este funcţional, obiectivul fiind realizat cu fonduri europene. De asemenea, mai multe drumuri au fost asfaltate şi urmează aplicarea altor proiecte în această direcţie. Comuna Bălţaţi are apă curentă, reţea de canalizare făcută tot cu fonduri europene, are utilaje proprii pentru întreţinerea drumurilor, achiziţionate prin Grupul de acţiune locală, iar implicarea societăţii civile în dezvoltarea comunităţii este maximă la Bălţaţi. Asociaţia tinerilor din comuna Bălţaţi organizează diverse acţiuni ce responsabilizează comunitatea şi în special tinerii care vor prelua frâiele comunităţii nu peste mult timp. Nu o dată am remarcat şi oricine merge la Bălţaţi remarcă faptul că tinerii sunt promovaţi aici. Echipa primarului Aştefanei este formată din tineri şi din oameni cu experienţă care ştiu să pună în valoare oportunităţile locului. La Bălţaţi funcţionează un parc fotovoltaic, investiţie italiană. La Bălţaţi sunt societăţi agricole dezvoltate, iar unitatea etalon şi de tradiţie a comunei este Staţiunea de cercetări pomicole de la Sârca. Prezent la manifestările de sărbătoare, reprezentantul companiei italiene care deţine parcul fotovoltaic a spus că internaţionalizarea comunei reprezintă următorul pas al dezvoltării. Italianul s-a angajat că va facilita înfrăţirea comunei Bălţaţi cu o localitate din Italia. Iată, aşadar, că printr-o deschidere manifestată de administraţia locală, comuna Bălţaţi a reuşit în ultimii ani să închidă cercul dezvoltării armonizând investiţiile publice cu stimularea înfiinţării şi dezvoltării activităţilor private. Este într-adevăr un model de reuşită locală, mai ales că de opt ani primarul Aştefanei s-a cam aflat în opoziţie cu toţi şi cu toate cele ce înseamnă politică în plan local şi naţional. În 2016, însă, la alegerile locale oamenii au înţeles că primarul Aştefanei a început un program amplu de modernizare a comunităţii şi i-au dat majoritatea voturilor, ceea ce înseamnă că lupta politică s-a estompat la Bălţaţi. Pentru cei care nu sunt la curent trebuie spus că lupta politică la Bălţaţi a fost mai acerbă decât la „centru”. Mai concret, opoziţia la Bălţaţi se opunea la tot! S-a terminat însă şi cu această luptă surdă şi poate se va termina şi cu nenumăratele reclamaţii care au plecat către toate instituţiile statului. Că veni vorba de reclamaţii, toate s-au dovedit nefondate, însă au însemnat mult, prea mult efort şi timp irosit din partea învinuiţilor fără vină.

Să revenim însă la sărbătoarea comunei, ediţia cu numărul 9. Dacă am vrea să fim răutăcioşi am spune că parlamentarii prezenţi la sărbătoare şi-au deplasat „personalităţile” pentru că se apropie alegerile generale din toamnă. Nu vom fi răutăcioşi însă şi rămânem doar la informaţia că au fost prezenţi.

Gospodarii locului, în frunte cu primarul Vasile Aştefanei îmbrăcat în port popular, au arătat încă o dată că ştiu să sărbătorească la fel de aprig cum ştiu să muncească. Oaspeţii au fost primiţi cu pâine şi sare, aşa cum e tradiţia locului, apoi fiecare din cei prezenţi a luat cuvântul în cadrul discuţiilor ce s-au purtat în sala de şedinţe a Primăriei. Momentul festiv a continuat, la fel ca-n fiecare an, pe scena amenajată la baza sportivă a comunei construită tot la iniţiativa primarului Aştefanei. Iar ca-n fiecare an toţi cei care au contribuit la promovarea comunei au fost recompensaţi cu diplome. Elevii premianţi, familiile care au împlinit 50 de ani de la căsătorie, dar şi persoanele cu vârste respectabile, toţi au fost apreciaţi public de comunitate. Primarul Vasile Aştefanei a fost sufletul manifestării, pentru că domnia sa pune suflet în tot ceea ce întreprinde pentru a reuşi să dezvolte această frumoasă comunitate de gospodari. După momentul festiv încheiat cu promisiuni că la anul vor fi alte şi alte surprize, a început spectacolul popular susţinut de artişti care au încântat localnicii. La finalul reportajului de faţă redacţia regionalului Informatorul Moldovei se alătură unei urări interesante: să aveţi un mandat uşor şi cât mai productiv, domnule primar! (V.L.)

Leave a Comment