Cum sunt puse în valoare tradițiile și obiceiurile, frumusețea zonei și vrednicia oamenilor locului, la Berezeni, în județul Vaslui? Prin investiții publice de amploare. Drumul județean Berezeni-Dimitrie Cantemir se modernizează, se lucrează la apă și drumuri modernizate la Rânceni, alături de alte obiective care cresc nivelul de trai în toată zona. Programul de investiții inițiat și pus în practică de administrația locală condusă foarte bine de primarul Toader Dima aduce comuna Berezeni la nivelul de dezvoltare și importanță meritat.

Am oprit din nou la Berezeni, pe Valea Prutului, pentru că au rămas multe aspecte de prezentat din comuna care-i unicat prin Moldova lui {efan cel Mare. Apropo de marele domnitor, la intrarea în Vaslui, în locul numit Podu ~nalt, se fac lucrări de amenajare la un obiectiv turistic de mare importanță în toată zona.

Comuna Berezeni, că tot vorbim de situații unicat, este recunoscută că la schimbarea regimului în 1989, Cooperativa Agricolă de Producție și-a „luat” denumire capitalistă și a funcționat mai departe. Inițiativa și munca au aparținut inginerului Toader Dima, astăzi primar al comunei. Acum, Agroind Berezeni este o societate agricolă de succes. Este prima societate agricolă înființată după 1990. Are aproape 2.000 de hectare de teren irigate și obține rezultate bune atât la cultura mare cât și cu creșterea animalelor.

Un exemplu pozitiv este mereu urmat de oamenii gospodari. Am spus asta pentru că, la Berezeni, pe lângă Agroind sunt multe alte ferme mai mici de familie. Sunt mulți tineri care se ocupă cu grădinăritul, creșterea animalelor sau culltura mare. „S-au orientat spre culturi care să le aducă venituri mai mari de pe suprafețe mai mici. Oamenii locului sunt gospodari. Muncesc mult, dar obțin și rezultate. Cresc animale că avem 1.300 de hectare pășune. Este împărțită la crescătorii de animale. Oamenii muncesc și obțin recolte, dar problema acum o reprezintă prețurile la cereale. Am produs grâul cu 1,3 lei și prețul acum este de 0,8 lei pe kilogram. E pierdere. S-a vorbit mult că avem nevoie de depozite pentru cereale ca să nu le vindem la recoltare. Avem depozite, dar ce folos că acum prețurile s-au dus mult în jos? Mai avem grâu în depozite și peste puțin timp începem recoltatul. Culturile arată bine însă prețurile sunt mici”, a spus vizibil nemulțumit primarul comunei Berezeni.

E o situație dificilă, este adevărat, pentru agricultori. Dacă producătorii de legume, de exemplu, vând la prețuri bune în piețe, cei care au produs cereale anul trecut și mai au de vânzare sunt obligați să le dea în pierdere. Altfel spus, e rău dacă produci, e rău și dacă nu produci. Recent Guvernul vorbea despre despăgubiri pentru agricultorii care au avut pierderi din cauza secetei de anul trecut. Făcând socoteli, probabil era mai bine ca toți agricultorii să se fi încadrat la despăgubiri, dar unii au produs pentru că au irigat culturile anul trecut când seceta era în toi și soarele ardea totul. Am fost în acea perioadă pe Valea Prutului și am văzut instalațiile de irigat la lucru. Cu fonduri europene aici s-au făcut investiții importante în sistemele de irigații. Din păcate rezultatele se măsoară azi în cerealele care acum se vând la prețuri mici.

Acesta este un motiv clar de nemulțumire pentru agricultorii din zonă, după cum a spus și inginerul Toader Dima.

La drumul județean Berezeni-Dimitrie Cantemir încep lucrările

S-a lucrat mult la modernizarea drumurilor, la modernizarea unităților de învățământ și apropo de de școli, aici, la Berezeni, sunt școli și grădinițe ca de pe carte, care asigură condiții mai bune ca la oraș copiilor comunității, s-a lucrat la utilități și investițiile publice continuă. Sunt două proiecte pentru Rânceni care înseamnă asfaltare drum comunal Berezeni-Rânceni și alimentare cu apă. Un proiect important este al județului care vizează asfaltarea drumului județean Berezeni-Dimitrie Cantemir. Drumul trece prin satul Mușata. Se lucrează, de asemenea, la amenajarea de platforme de gunoi de grajd. Este cel mai bun și la îndemână îngrășământ și cum zona este agricolă proiectul este util.

De asemenea, se vor moderniza drumuri de exploatație agricolă în comuna Berezeni printr-un proiect cu fonduri europene. Un alt proiect se referă la modernizarea mai multor drumuri din comună. Sunt multe investiții în lucru, mai multe au fost finalizate până acum, așa cum arătam și cu alt prilej, ceea ce arată că administrația locală condusă foarte bine de inginerul Toader Dima cunoaște pe de rost nevoile comunității.

Spuneam cu alt prilej că la Berezeni sunt proiecte unicat. Dacă ne referim doar la monumentul eroilor, inaugurat anul acesta în zi de mare sărbătoare creștinească, ~nălțarea Domnului – Ziua Eroilor, în centrul comunei, la piața agroalimentară făcută în stil tradițional sau la cămninul cultural făcut în stil tradițional, atunci avem un tablou tradițional-modern care s-a conturat pe Valea Prutului.

Reamintim că monumentul eroilor îl înfățișează pe Isus răstignit pe cruce, iar pe soclu sunt amintiți eroii comunei în marile bătălii pentru apărarea pământurilor străbune.

De acuși 8 ani, la Berezeni se tot construiește și se construiește durabil și frumos. Totodată, lista investițiilor publice care urmează a fi realizate aici e lungă. Berezenii de astăzi au de toate, aici se împletesc armonios munca și tradițiile, inițiativele private și investițiile publice și rezultatul se materializează într-o comunitate dezvoltată unicat în zonă.