Google

La Bălțați se lucrează la un proiect unicat în Moldova

Written on:februarie 10, 2022
Comments are closed

Cu un buget ceva mai bun decât anul trecut comuna Bălțați din județul Iași anunță continuarea investițiilor publice începute pentru modernizarea comunității și un proiect unicat în Moldova.

Cu toate piedicile, cu toată lupta așa zis politică, iată că la Bălțați în județul Iași s-a ajuns la următoarea fază a dezvoltării comunității. Pe când vom vedea strategii inteligente de dezvoltare în mai toate comunitățile locale din Moldova? Administrația locală din Bălțați condusă foarte bine de primarul Vasile Aștefanei a trecut la următoarea fază după utilități, drumuri, școli, centre sociale și culturale, promovare tradiții, bază sportivă, parcuri și alte obiective care țin de creșterea în ansamblu a comunității. Ce înseamnă asta? E clar că asta înseamnă o dezvoltare sustenabilă a comunității. „Avem un proiect pentru care există Plan Urbanistic Zonal și toate avizele necesare. E vorba de proiectul Ansamblu de locuințe pentru tineri pe care încerc să-l dirijez pe PNRR. E vorba de 200 de apartamente pentru tineri căsătoriți până-n 34 de ani. Conform legislației în vigoare ei stau un an cu chirie apoi au posibilitatea să cumpere locuințele. Prin Agenția Națională a Locuințelor ar fi mers mult mai greu. Se întrezărește acum o finanțare prin PNRR. Aici am garanția că va merge mai repede proiectul. Complexul de locuințe va fi întins pe 6 hectare și va avea, pe lângă drumuri și utilități, unitate de învățământ și tot ce este necesar într-un cartier”, spune inginerul Vasile Aștefanei, primarul comunei Bălțați.

Inițiativa unicat a primarului de la Bălțați mi-a adus aminte de scandalul iscat într-o comună din partea de sud a țării la un proiect similar. Acolo au sărit de fund în sus useriștii pentru că aveau interese financiare în zonă. La Bălțați, de peste un deceniu, ambițiosul primar Vasile Aștefanei știe să pună pe primul plan problemele comunității și doar așa reușește ce alții în locul domniei sale nici că ar fi visat. Au fost și aici probleme „politice”, sunt și aici destui cârcotași care fac tot felul de reclamații, însă cei care au cercetat diversele reclamații s-au convins repede că la Bălțați se lucrează pentru dezvoltarea comunității. Am pus între ghilimele cuvântul politică pentru că într-o comună e aberant să spui că faci politică. Într-o comună, cât de mare o fi sau de dezvoltată, oamenii se cunosc între ei și dintotdeauna au lucrat împreună ca să aibă condiții mai bune de trai. Că sunt și unii mai răutăcioși, iar alții ar vrea doar pentru ei anumite probleme e adevărat, însă printr-un management de excepție primarul Aștefanei a știut să armonizeze situația în ansamblu și să lucreze cu toți gospodarii care vor să fie mai bine în comuna lor.

Anul trecut, de exemplu, administrația locală din Bălțați a reușit să aloce pentru investiții, numai din bugetul local, circa 3 milioane de lei. „Bugetul de anul acesta e ceva mai mare decât anul trecut, deci e bine. În 2021 am făcut investiții din bugetul local de 30 miliarde lei vechi. La un buget mai mare sunt convins că vom reuși să realizăm obiectivele propuse”, a continuat primarul Vasile Aștefanei.

Destui aleși locali s-au plâns că au rămas fără bani de salarii. Alții că au primăriile aproape de faliment. Toți „plângăcioșii” au pățit-o în special din vina lor pentru că sunt prea slabi manageri. La cealaltă extremă sunt primarii care au reușit să facă investiții publice chiar și-n timp de criză. La Bălțați s-au alocat 3 milioane de lei din bugetul local pentru investiții, o sumă destul de importantă, ceea ce arată că acolo unde există viziune și pricepere este posibil.

Pe fonduri europene s-au făcut, de asemenea, anul trecut, investiții la Bălțați. E vorba de modernizarea centrului civic, de căminul cultural din Bălțați și modernizarea mai multor sectoare de drumuri. „Am avut 3 proiecte cu fonduri europene la care am plătit noi întâi și apoi ni s-au decontat sumele. Ne-am descurcat. Acum vreau să depun pe programul guvernamental Anghel Saligny proiecte pentru câteva drumuri între sate și prin sate. Avem de lucru. Vom termina și ansamblul de locuințe, cu utilități, spații verzi și tot ce presupune. Avem cereri și vreau să atragem tinerii să locuiască în comună”, a concluzionat primarul Vasile Aștefanei.

Cu destui ani în urmă, alte inițiative ale primarului de la Bălțați au fost apreciate la nivel regional și național. Dacă tot erau bani puțini, dar copiii comunei aveau nevoie de condiții bune în școli, unele unități de învățământ au fost renovate prin voluntariat. Gospodarii satelor s-au implicat și obiectivele au fost realizate.

Cu veo zece ani în urmă era jale prin satele comunei. Acum sunt multe drumuri asfaltate, gaz metan în satele comunei, apă curentă, canalizare și multe alte obiective publice care fac din comuna Bălțați o comunitate de nivel european.

Sorry, the comment form is closed at this time.