Google

La Albești, în județul Vaslui viața curge altfel acum

Written on:ianuarie 2, 2018
Comments
Add One

Oameni vrednici sunt peste tot însă nu peste tot omul nimerit este promovat în locul potrivit și din acest motiv unele comunități, unele zone sunt mai dezvoltate și altele mult rămase în urmă.

Se spune, încă se mai spune, că județul Vaslui este polul sărăciei. Argumente sunt și de-o parte și de alta. Sunt zone în care investițiile publice au dat tonul dezvoltării în ansamblu. Sunt și comune sărace, unde glodul face legea, pentru că-n 28 de ani n-au văzut o palmă de asfalt din partea primăriei locului. Acolo unde au fost lansate investiții publice, „altă făină se macină la moară”. Una e să dezvolți o activitate într-un sat sau oraș în care ajungi pe drum de asfalt și ai acces la utilități și alta e să începi o activitate într-o zonă unde nici cu căruța nu mai poți ajunge dacă plouă sau ninge. De aici vine diferența dintre localități. Orice s-ar spune și oricâți ar afirma că dezvoltarea unei comunități nu înseamnă doar drumuri asfaltate, se vede clar că acolo unde există drumuri accesibile și zona se dezvoltă. Asta înseamnă că apar construcții noi, familii tinere, copii, deci ai nevoie de școli și grădinițe, instituții de cultură, locuri de recreere și utilități. Acestea sunt investițiile publice necesare unei comunități locale pentru a crește nivelul de trai al cetățenilor. Nu departe de drumul european spre Bârlad, satele comunei Albești, din județul Vaslui, sunt înșirate pe dealuri și văi. Colinele Fălciului printre care curg alene râurile Bârlad și Crasna dau zonei o frumusețe aparte. În urmă cu vreo câțiva ani era o aventură să ajungi la Albești, Corni Albești sau Gura Albești. Nici transportul public nu risca să ajungă prin zonă chiar dacă de la Crasna, care-i sat al comunei Albești, sunt vreo 17 kilometri până la Vaslui. Modernizarea drumului județean care urcă spre Albești a dat startul creșterii nivelului de trai în zonă. Au urmat apoi câteva investiții locale prin care s-au modernizat mai multe drumuri și astăzi comuna Albești are alte perspective. Vreo zece kilometri de drumuri au beneficiat de modernizare, au apărut școli care asigură condiții moderne pentru copiii comunei și viața e altfel. Sănătatea și educația sunt argumentele dezvoltării unei comunități locale.

Un reportaj amplu citiți în ediția tipărită a regionalului Informatorul Moldovei, de miercuri 3 ianuarie. Nu uitați, ziarul regional Informatorul Moldovei se ocupă și cu promovarea comunităților locale.

Leave a Comment